Forum

Kuchenne porady

Folia kuchenna ? Którą stroną?

• Autor: Rubin Data: 2009-02-01 14:48:26

Chodzi mi o to którą stroną kłaść folię kuchenną:
    - gdy wykładasz blachę (np. do pieczenia ciasta)
    - gdy wykładasz blachę (np. do pieczenia udek)
    - gdy przykrywasz mięso podczas pieczenia
    Bądź w jakiś innych przypadkach jakie przyjdą Wam glowy.
    Slyszalam, ze jedna strona przepuszcza cieplo a druga nie. Tylko nie wiem ktora jest ktora? Ta blyszczaca czy bardziej matowa? Dzieki za pomoc i przepraszam za polskie znaki ale w polowie pisania cos mi sie stalo z klawiatora. 

• Autor: HCICK Data: 2009-02-01 15:03:39

ja do ciasta daję tą błyszczącą stroną do wypieku a matową do blachy,

• Autor: as Data: 2009-02-01 15:28:25

Mało kto zwraca na to uwagę a to ważna sprawa. Strona błyszcząca odpija światło (również ciepło) więc chyba tą błyszczącą stroną trzeba dać do potrawy, by ciepło wchodziło do potrawy a nie było od niej odpychane od niej.

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-02-01 15:38:25

Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.

• Autor: as Data: 2009-02-01 15:45:02

To właśnie miałam na mysli. Wyjełaś mi to z ust.

• Autor: ekkore Data: 2009-02-02 15:59:04

Nigdy się nie zastanawiałam, którą stroną wkładam folię. Widocznie samoczynnie układała się na dobrą stronę. Do czasu...Jednego razu coś piekłam ściśle owinięte w folię. Użyłam jej drugą stroną - wszystko było surowe, co więcej, ledwo ciepłe (a piekarnik chodził na zaprogramowanej temperaturze i czasie.
    Jaki wniosek - nadal nie wiem, którą stroną wkładać folię. Może tym razem uda mi się zapamiętać....

• Autor: Rubin Data: 2009-02-02 19:01:19

Dzięki to wiele wyjaśnia już idę przełożyć folię na moich pieczonych udkach :) Aby mi się jednak upiekły bo za surowymi nie przepadam.  :)
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy jeżeli ułożymy folię matową stroną do góry to zabiegniemy przypaleniu się mięsa od góry i zapewniając mu jednocześnie właściwą temperaturę pieczenia?
    Dzięki i pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu