Kochani - Potrzebuje waszej pomocy - doradzcie mi!
Mam w zamrazalce spora ilosc wolowej watrobki! Niestety ja watroby nie jadam, tylko moj maz. To co wiem, jest watrobka wolowa (z doroslej krowki) bardziej ostra w smaku i nie taka delikatna jak z drobiu lub z cielaka. A wiec do tej pory nie odwazylam sie jej zrobic...
Macie moze jakis pomysl co z niej zrobic, jak przyprawic i przygotowac aby to bylo zjadliwe, mozecie mi polecic jakies sprawdzone przepisy...
Z gory serdecznie wam dziekuje - pozdrowienia - Ewa
ja ci polecam gulasz z watroby.jeszcze z wolowej nie robilam ale mozesz zaryzykowac.cebule podsmazam na oleju dodaje kawaki watroby ,pieczarki i przyprawy sol,pieprz a na koncu dolewam troszke wody i zageszczam gotowym z torebki sosem pieczeniowym lub grzybowym ,mozna dodac smietany do smyku.
Z wołową wątrobą miałam do czynienia raz w życiu - nie była dobra, bardzo twarda. Może na to miał wpływ zły proces technologiczny, za krótkie smażenie - trudno mi rzec. W każdym razie więcej się nie odważyłam eksperymentować.
Może warto ją namoczyć w mleku - to zmiękcza - tyle, że na dłużej niż wieprzową (wsadzić do mleka wieczorem przed planowanym obiadem), solić dopiero po usmażeniu. I jeżeli nadal byłaby twarda - wtedy zawsze zostaje wykorzystanie jej do pasztetu lub jakiegoś farszu
Ja osobiscie jeszcze nie pieklam, ale kolega (kucharz) smazy lub gryluje krotko plastry watrobki ( jak za dlugo to zrobi sie podeszwa ), do tego w plasterkach przysmazone jablko i oczywiscie cebulka, mmm... pycha! Smacznego.
Bardzo dobrze ze ja zamrozilas ,bedzie lepsza - zamrozona wloz do zimnej wody i niech sie rozmrozi ,zdejmij blone , pokroj w plastry ale nie za grube . Rozbij delikatnie ,obtocz w mące i obsmaz na obie strony ,ale nie za dlugo po 2 min z kazdej strony . osobno usmaz cebule ,uloz na nią watrobe i posyp pieprzem ,nie sol,,przykryj przykrywka i dus na malutkim ogniu okolo 10 min.Posol na talerzu ,tak zrobiona jest pyszna , prawie wcale sie nie rozni od wieprzowej.
Kochani - Potrzebuje waszej pomocy - doradzcie mi!
Mam w zamrazalce spora ilosc wolowej watrobki! Niestety ja watroby nie jadam, tylko moj maz. To co wiem, jest watrobka wolowa (z doroslej krowki) bardziej ostra w smaku i nie taka delikatna jak z drobiu lub z cielaka. A wiec do tej pory nie odwazylam sie jej zrobic...
Macie moze jakis pomysl co z niej zrobic, jak przyprawic i przygotowac aby to bylo zjadliwe, mozecie mi polecic jakies sprawdzone przepisy...
Z gory serdecznie wam dziekuje - pozdrowienia - Ewa
Wyrzuć !!! wątróbka jest blee !!!
polecam kluski do rosołku , wg mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis20711.html
ja ci polecam gulasz z watroby.jeszcze z wolowej nie robilam ale mozesz zaryzykowac.cebule podsmazam na oleju dodaje kawaki watroby ,pieczarki i przyprawy sol,pieprz a na koncu dolewam troszke wody i zageszczam gotowym z torebki sosem pieczeniowym lub grzybowym ,mozna dodac smietany do smyku.
Z wołową wątrobą miałam do czynienia raz w życiu - nie była dobra, bardzo twarda. Może na to miał wpływ zły proces technologiczny, za krótkie smażenie - trudno mi rzec. W każdym razie więcej się nie odważyłam eksperymentować.
Może warto ją namoczyć w mleku - to zmiękcza - tyle, że na dłużej niż wieprzową (wsadzić do mleka wieczorem przed planowanym obiadem), solić dopiero po usmażeniu.
I jeżeli nadal byłaby twarda - wtedy zawsze zostaje wykorzystanie jej do pasztetu lub jakiegoś farszu
We Wloszech jada sie glownie wolowa watrobke, jest dobra i wcale nie twarda, dusi sie ja na patelni z przyprawami jak kazda inna...
Namoczyć w maslance- moczyć calą noc.
Jesli jednak bedzie niedobre- to zostanie jako dodatek do farszu pierogowego, albo do pasztetu
Ja osobiscie jeszcze nie pieklam, ale kolega (kucharz) smazy lub gryluje krotko plastry watrobki ( jak za dlugo to zrobi sie podeszwa ), do tego w plasterkach przysmazone jablko i oczywiscie cebulka, mmm... pycha! Smacznego.
Bardzo dobrze ze ja zamrozilas ,bedzie lepsza - zamrozona wloz do zimnej wody i niech sie rozmrozi ,zdejmij blone , pokroj w plastry ale nie za grube . Rozbij delikatnie ,obtocz w mące i obsmaz na obie strony ,ale nie za dlugo po 2 min z kazdej strony . osobno usmaz cebule ,uloz na nią watrobe i posyp pieprzem ,nie sol,,przykryj przykrywka i dus na malutkim ogniu okolo 10 min.Posol na talerzu ,tak zrobiona jest pyszna , prawie wcale sie nie rozni od wieprzowej.