Forum

Rozmowy wolne i frywolne

czarodziejskie praktyki...

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 18:28:45

Czytam właśnie książkę Szymona Wrzesińskiego pt. "Wspólniczki szatana". To niewielka objętościowo książeczka ukazująca historię "polowania na czarownice" na ziemiach polskich.Ponieważ zbliża się 14 lutego, czyli Święto Zakochanych , chciałam Wam zacytować fragmenty "Katalogu magii mnicha Rudolfa z Rud Raciborskich " - kodeksu spisanego w XIII w przez mnichów cysterskich w Rudach - dotyczące praktyk, jakie kobiety stosowały, aby zapewnić sobie miłość mężczyzny...
    Kto jest wrażliwy, lub łatwo popada w obrzydzenie niech nie czyta !

W rozdz. IX autor pisze :" Wobec mężczyzn, którzy mają być ich mężami, uprawiają czarodziejskie praktyki : To paski swoje zawieszają na płotach, to w nocy te same paski podkładają pod siebie i nie żegnają się ani niczego więcej tej nocy nie mówią.(....)Robią także mydliny i razem z grzebieniem, owsem i kawałkiem mięsa układają koło ustępu i mówią:" Przyjdź diable, wykąp się i uczesz. Koniowi twojemu daj owsa, jastrzębiowi mięso, a mnie pokaż męża mojego"
    Gdy wychodzą za mąż, czynią niektóre praktyki, zapewnić sobie miłość mężów albo żeby żyć z nimi szczęśliwie. Żeby je kochali, robią im na ramionach krzyż z wydzielin wspólnego stosunku płciowego. Swoją krew menstrualną dają im do pokarmu albo napoju. Przygotowują dla nich ciastka, do których mieszają włosy z całego ciała swojego i nieco swojej krwi. Trzy rybki wkładają, jedną do ust, drugą pod piersi, a trzecią w drogi rodne, dopóki nie zdechną. Potem zamieniają je w proch i dają mężom swoim do pokarmu albo do napoju.(...)
    Oprócz tego pokrzywy, zamoczone we własnej urynie, kości zmarłych, drzewo z grobów i wiele innych rzeczy wrzucają do ognia, aby jak one płoną w ogniu , tak ich mąż płonął miłością ku nim...
    Inne, które się mają za mądrzejsze w tej szatańskiej sztuce, robią sobie figurki mężów to z wosku, to z ciasta , to z innego materiału i wrzucają do ognia, albo mrowiska, aby ich kochankowie cierpieli..."

I jak ? Spodobały się Wam te średniowieczne sposoby ? No to...wiedźmy , do dzieła!!!
    Ja już zaczęłam !

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 20:33:50

Powiem Ci Nostro ze lubie takie klimaty, sposoby super :) teraz nikt chyba takich juz nie stosuje ,ale nic nie wiadomo !
    rozyczka ma na komputerze 47 tomow norweskiej pisarki Margit Sandemo-Saga o ludziach lodu :) tutaj to dopiero czary odchodza , nie czytam tego oczywiscie :) bo mi sie nie chce ,ale wlaczam exspres ivo i ona mi czyta .Jak jestem sama w dzien w domu slucham na caly glos , oszczedzam oczy.Przeczytalam kiedys te sage ,kilka lat temu,ale fajnie sobie posluchac jak ktos czyta.Mysle ze jednak jest w tym cos,wierze w takie gusla hahahah.

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 21:10:11

Oh ta Saga o Ludziach Lodu... Na samą myśl się uśmiecham:) Polecam Sagę o Czarnoksiężniku i Sagę O Królestwie Swiatla! Tam poznasz dalsze dzieje bohaterów Sagi o Ludziach Lodu. A czary..kto z nas o nich nie marzy:)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 21:24:02

Aniu , wlasnie zobaczylam ze rozyczka ma u siebie wszystkie czesci i te co wymienilas tez .

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 21:16:44

Wiele lat temu czytalam ta sage,corka byla wtedy niemowlakiem,a teraz ma 15lat,chetnie bym sobie odwiezyla.Mamo rozyczki skad mozna wziasc ta sage na komputer?Czy jest jakas strona ,gdzie mozna ja czytac?

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 21:22:46

Chetnie ci wysle Aleksandro na poczte :)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 21:25:47

Mamo rozyczki jesli ci to nie sprawi klopotu ,to moja poczta jest w ustawieniach,z gory bardzo dziekuje.Kurcze i znow bede uwiazana przy komputerze z czytaniem,zamiast cos robic pozytecznego

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 21:28:45

Zaraz wysylam ,jak nie pojdzie w jednym meilu , to w kilku. Wysle Ci tez te czesci , co wymienila Ania .

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 21:34:45

Dziekuje bardzo,wiem ze sage o czarnoksiezniku zaczelam wtedy ,ale jej nie dokonczylam,wiec nie wiem jak sie skonczyla,pamietam ,ze tylko kilka pierwszych czesci przeczytalam.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 22:03:05

Już idzie do Ciebie , zrarowalam jak dojdzie utworz sobie nowy katalog  ,najedz na kazdy plik z ksiazeczkami i prawym klawiszem wypakuj tutaj i Ci wypakuje wszystkie . Dalam jeszcze kilka opowiesci tej pisarki , sa bardzo dobre :) zainstaluj sobie ekspres ivo ,to Ci bedzie czytac na glos . Powinnas zaraz dostac poczte ,juz poszlo .

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 23:16:35

Dziekuje bardzo,poczta doszla,odpakowane,teraz tylko czytac,ewentualnie zainstalowac lektora ,ktory bedzie czytal dla mnie

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 23:21:55

Ciesze sie , ze poglam czyms sie podzielic :) jak bedziesz jeszcze cos chciala to sluze pomoca mamy duzo ksiazek roznych na komputerze.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 23:29:01

Mamo rozyczki ,a z klasyki,masz moze Zbrodnie i Kare -Dostojewskiego.To nie dla mnie tylko dla corki.Jak bylismy na swieta w Polsce chcialam kupic jej ta ksiazke,niestety nie dostalam ,oblecialam wiele ksiegarni i poprostu nie dostalam.Poczawszy od Katowic i okolic,skonczywszy na Opolu i okolicach,bo w tych rejonach przebywalam.Zdziwilam sie brakiem takiej klasyki w duzych ksiegarniach,no coz moze dlatego tez ,ze byl to koniec roku i wiadomo nie zamawiaja przed remanentem.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 23:39:17

Mam ,ale w wersji audiobook w dwoch czesciach ,tylko na poczte nie pojdzie , bo jedna czesc ma 575 mb ,ale zapytam jutro znajomego ! moze on ma ,jak ma to Ci wysle

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 23:43:52

Dziekuje, nie chce Ci robic klopotu,jak bedziesz przypadkiem u znajomego wtedy zapytaj,ale nie zebys sie tam specjalnie fatygowala

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 21:31:45

Jeżeli nie sprawi Ci to problemu to również proszę o maila z trzema Sagami :) Czytalam dwa razy to i trzeci raz mogę:) ancze24@tlen.pl

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 22:05:33

Aniu , do Ciebie tez juz idzie :)

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 22:07:12

A dla mnie na spróbkę.....? Nieśmiało, cichutko, ale proszę ...

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 22:09:57

Nie ma sprawy :)

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 22:12:14

Dziękuję!

• Autor: Kinka Data: 2009-02-06 22:56:59

też bym baaaardzo poprosiła, teraz pewnie i tak nie zacznę czytać bo obrona się zbliża, ale po... :)

• Autor: Tolla Data: 2009-02-07 12:07:36

Mamo Różyczki, ja także baaaardzo bym prosiła, jeśli tylko znajdziesz chwilkę. mój adres to: to_lla@o2.pl

Co prawda mam wszystkie książkowe części "Sagi o Ludziach Lodu" i znam je praktycznie na pamięć, ale moja babcia już nie może czytać, a uwielbia sagę i myślę, że umiliłoby jej to czas.

Z góry dziękuję :)

• Autor: piegusowa Data: 2009-02-08 11:59:49

Ja też poproszę...

• Autor: Iloria Data: 2009-02-06 21:28:24

Nostra hahaha niezłe są te sposoby choć przyznam się, że nawet gdyby mój wybranek odganiałby się ode mnie jak od natrętnej muchy to nie skorzystałabym z takich sposobów by go zdobyć. hehehe
    ps. Fajna laleczka

Pozdrawiam!

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 21:31:14

A z jakich byś skorzystała Ilorio , aby go zdobyć? Jak daleko kobieta może/ zechce się posunąć , aby zdobyć faceta i utrzymać jego miłość?

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 21:35:48

Jak dla mnie sprawdza się regula, że w milości i na wojnie wszystkie chwyty dozwolone...może dlatego, że na razie nie musialam ich stosować:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-02-08 13:03:42

Wszystko ladnie pieknie tylko pamietajcie ze wszelkie magiczne sposoby dzialaja tylko chwilowo i moga co najwyzej zauroczyc. Mozna przyciagnac porzadanie, a raczej je uwolnic u niesmialych ale chetnych amantow, mozna zniewolic wbrew woli do czego i kiedys, i niezadko dzis, stosuje síe halucynogeny i inne takie swinstwa co wiadomo do niczego nie prowadzi.Omamic mozna -  Mozna lekko podraznic feromonami....ale nigdy i niczym nie wskrzesisz milosci ktorej nie ma.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 21:33:40

Jakoś nigdy mnie nie ciagnęło do takich sag...Napiszcie coś może,żeby mnie zachęcić..

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 21:39:39

Pierwszy raz czytalam Sagę mając 15 lat. Tom za mną byl mój tato a tom za nim byla moja mama:) Czytanie to takie rodzinne hobby. Sięgnij po pierwszy tom (Zauroczenie o ile dobrze pamiętam). Jeżeli będziesz go czytać bez zapartego tchu to znaczy, że to nie dla Ciebie. Są gusta i guściki...Pozdrawiam

• Autor: Iloria Data: 2009-02-06 21:51:05

Hmm sama nie wiem do czego byłabym zdolna, a to może dlatego że nie mam problemów w miłości? Jeśli by takowe wystąpiły to pewnie bym kombinowała. Ale te praktyki z rybkami w drogach rodnych yyyy jakby to powiedzieć... albo ten krzyż na plecach lub włosy w jedzeniu...
    Chociaż patrząc na to z drugiej strony... czego szalenie zakochana kobieta nie zrobi w imię miłości? Ja chyba wolałabym by mój wybranek pokochał mnie z własnej nieprzymuszonej woli. A jeśli by mnie najzwyczajniej nie chciał...no cóż...

Pozdrawiam!

• Autor: miauka Data: 2009-02-06 21:41:10

heh nie da sie zachecic. Albo wpadlas albo nie. Mimo, ze to nie jest literatura wysokich lotow, a moze dlatego wlasnie :) ja lykalam sagi. PO dwie dziennie. W szkole na lekcji, w autobusie, przy sniadaniu...zjadlam doslownie te ksiazki. Zamarzylo mi sie pojechac do Norwegii i zobaczyc fiordy. I jestem no prawie...... bo w Islandii :)

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 21:44:09

Tys piknie...ta Islandia ! Zazdroszczę i namawiam również Ciebie na mini reportażyk z miejsca zamieszkania i okolic. Ja zamierzam napisać o Trzebnicy, Transylwania o Rumunii.Może i Ty? Nie chodzi o jakieś wykłady, tylko kilka zdjęć i ciekawostek.Plissss...

• Autor: miauka Data: 2009-02-09 16:41:01

heh kto wie...ale nie nazwalabym wypocin wlasnych reportazykiem. Jak cos sklece to dam znac jednak uprzedzam, ze ja nie mam polotu pisarskiego :)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-02-06 23:23:04

Miauko masz racje nie jest to literatura wysokich lotow,ale mnie te 15lat temu strasznie wciagnela.Te ksiazki maja taki swoisty klimat.Moja byla tesciowa je kupowala,gdy ona przeczytala ,to potem ja czekalam w kolejce na czytanie,a po mnie jej znajoma.Milo wspominam ta sage.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-07 00:15:58

Dziewczyny, już to kiedyś napisałam, ale powtórzę : nie jesteśmy jakimś awangardowym towarzystwem filozoficznym, tylko - mam nadzieję - zwykłymi fajnymi / Mamo, chwalą nas.../ babkami. A takie babki czytają co się da : sagi, romanse, kryminały, Mickiewicza, Witkacego, co kto lubi i co się komu podoba...i jest OK. A jak się komuś nie podoba, to niech nie czyta, nie? Całusie...

• Autor: firalik Data: 2009-02-07 09:29:57

Nie chce byc uciazliwa,ale jesli mialabys czas,to ja rowniez poprosze o te sage.A gdzie mozna zainstalowac takiexpress ivo?Jeszcze o tym nie slyszalam.Z gory dziekuje

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-07 11:54:32

Chetnie bym Ci wyslala ,ale w ustawieniach nie masz adresu email :)

• Autor: Kinka Data: 2009-02-07 18:05:50

O ale ze mnie gapa! zrobiłam to co firalik, poprosilam o sage a adresu nie podalam..:) a wiec juz to nadrabiam :)
    kinka_n@wp.pl

• Autor: firalik Data: 2009-02-09 10:46:20

Juz zmieniam i podaje Ci mojego majla salute5@freenet.de Z gory dziekuje

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-08 18:02:59

Mamusiu Ruzyczki! Bardzo, bardzo cie prosze jak jeszcze mozesz przeslij i mi ta sage - Blagam!!! Ja ja tez juz raz czytalam (tez juz 15 lat temu), w tedy byla porzyczona i tak do tej pory chcialam ja sobie kupic i zkapletowac - nie zdolalam - a to byla naprawde fantastyczna saga, bardzo chetnie ja bym jeszcze raz "polknela". Z gory slicznie ci dziekuje i cieplutko pozdrawiam, a oto moj e-mail: ewa.stengel@gmx.de (czekam niecierpliwie)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-08 22:04:40

Juz do Ciebie idzie  :) za pare minut powinnas  dostac .

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-09 09:48:48

.... niestety nic nie dostalam, mogla byc taka kochana i jeszcze raz sprubowac? Dzieki

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-09 12:28:56

moze zle meila podalas ,do innych osob podochodzily ksiazki :)

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-09 19:11:35

raczej nie, jest w porzadku ... ewa.stengel@gmx.de
    ale moze sprubuj na ewa.stengel@yahoo.com

bardzo mi przykro, ze cie tak maltretuje... jeszcze raz wielkie dzieki!!!

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-09 19:22:14

na pierwszy mail wysłalam 2 razy ,teraz daje na drugi ,mam nadzieje ze teraz dojdzie:))

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-09 21:25:15

nic nie dostalam (zastrzel mnie ;o)! ja juz jestem kompletnie zrozpaczona - nie wiem co sie dzieje ... jesli nie masz nic przeciwko, to moze podaj Ty mi swojego emaila, aby zrobic test...? (tylko - jesli masz jeszcze cierpliwosc...)

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-09 21:27:28

... a moze na; ewa.stengel@yahoo.de

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-09 22:04:17

Transylwanio napisalam  do Ciebie na gg ,podalam mail ,ale jak mnie  dodasz do kontaktow ,to wysle plikiem przez gg :)

• Autor: bahus Data: 2009-02-09 10:23:22

Posiadam wersję książkową sagi. Tomy od 1-43 (ostatnich brakuje). Odstąpię je za 43 zł (po symbolicznej złotówce za sztukę) + koszty przesyłki.
    Bahus

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-09 12:35:19

serio, czy podpuszczasz?Bo jeśli serio, to skorzystałabym...

• Autor: bahus Data: 2009-02-09 19:49:44

Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:
    >   serio, czy podpuszczasz?Bo jeśli serio, to skorzystałabym...

Całkiem serio....
    Bahus

• Autor: ems Data: 2009-03-08 19:32:16

Mamo Różyczki czy ja też mogłabym nieśmiało prosić o przysłanie mi tych książek na mój adres king130@onet.eu

Nie miałam z miesiąc dostępu do sieci i dopiero teraz nadrabiam zaległości w czytaniu forum. Ogromnie lubie takie magiczne klimaty i razem z moimi córkami chetnie poczytałybyśmy sobie. Z góry dziękuje! Ewa

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 21:45:52

Z takich "odcinkowych " polecam "Koniki brata Cadfaela" - właśnie skończyłam ostatni XVI tom. Wspaniała, lekko napisana i mądra rzecz.

• Autor: vena1980 Data: 2009-02-06 22:03:55

Uwielbiałam Sagę o ludziach lodu. Jeśli można, to również poproszę na vena1980@interia.pl

Genialny klimat, dreszczyk emocji!

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-06 22:09:24

Wysle tobie tez:) za pare minut .

• Autor: rybka_M Data: 2009-02-07 00:27:14

a czy ja też mogłabym prosić o te Sagi, mój email: monika9375@gmail.com

Sagę o ludziach lodu czytałam dawno temu, jak zaczęłam czytać to potrafiłam siedzieć do rana aby cały tom przeczytać

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-07 00:41:18

Bardzo prosze :) wysylam

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-02-07 08:29:52

Czy ja również mogłabym poprosić o Sagę i jej dalsze części?
    Pamiętam, że czytałam ją z zapartym tchem, po nocach, w autobusie... no... gdzie się dało :)
    Wtedy, kolejne tomy pożyczała mi koleżanka ale chciałabym przeczytać Sagę jeszcze raz i mieć ją "pod ręką" - jak mi się jakieś czytadło podoba to lubię do niego wracać :) A dalsze części... muszą być niesamowite! Jeszcze raz baaardzo baaardzo proszę o Sagę i resztę :) Pozdrawiam, Danka.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-06 22:13:42

I tak to jest z wiedźmami !
    Ja o sposobach na ukochanego faceta a one o ludziach lodu ! Jeszcze mnie wciągnęły w swoje praktyki ...Załamka zupełna !

• Autor: Anna24 Data: 2009-02-06 22:33:50

Takie czary - mary:)

• Autor: agik Data: 2009-02-06 23:54:31

Ale Ci temat Nostra odjechał... ;)

Ja nie próbowałam takich praktyk, ale chyba spróbuję ;)
    Pomine nieboszczyków, wydzieliny, włosy itd...
    Ale ta kukiełka to cąłkiem kuszacy pomysł :D

A cos o lubczykach, selerach, pietruszkach, sernikach  ( na zimno) nie ma?

A Rudy Raciborskie to całkiem blisko mnie :) czasem sobie jeździmy z lubym na rowerach, bo park jest piekny :)

Czemu nie śpisz Czarodziejko- Nostro?

• Autor: agik Data: 2009-02-07 00:13:30

:)
    No widzisz :)
    A mnie tak do Ciebie jakoś ciągnie... :), wyglądam Cię na WŹ i bardzo czekam aż coś napiszesz :) a tu prosze ;) - jesteś tak bliziutko...
    Mały ten świat- i super!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu