Forum

Gawędy o jedzeniu

Masa krówkowa

  • Autor: as Data: 2009-02-07 10:25:06

    Kupiłam sobie puszkę mleko zagęszczone słodzone gotowane. Miałam zrobic andrut ale jakos z tym zwlekam. Ma smak krówkowy. Jak sie taką masą przekłada andrut? Nie patrzyłam czy cos pisze na opakowaniu na ten temat. Czy będzie dobre gdybym dodała do niej kakao? Czy moge tą masę wykożystać inaczej niz do posmarowania andrutu? Proszę o propozycję.

  • Autor: Iloria Data: 2009-02-07 11:09:53

    Ja tą masę zawsze jeszcze podgrzewam z odrobina wody w rondelku by była troszkę rzadsza i łatwiej się rozsmarowywała. Wszystko zależy od firmy. Spotkałam się z okropnie twarda krówką i nawet po podgrzaniu miałam trudności z rozsmarowaniem jej, natomiast z innej firmy masa była wręcz idealna. Przekładam nią nie tylko wafle ale używam również do zrobienia tego ciasta: http://wielkiezarcie.com/przepis16963.html Kupienie gotowej znacznie skraca mi czas przygotowywania.
    Pozdrawiam!

  • Autor: as Data: 2009-02-07 11:26:53

    Jest firmy SM Gostyń. Gotowe masy są o innym smaku niż krówkowe czy tylko ten jeden smak istnieje? W sklepie innej nie widziałam.

  • Autor: łasica Data: 2009-02-07 12:07:17

    Można taką masę wkręcić do masła,wtedy będzie się lepiej smarować i nie będzie tak bardzo muląca,tyle,że bardziej kaloryczna niestety...,ale nie trzeba całej ostyki użyć.

  • Autor: malka200 Data: 2009-02-07 14:06:02

    ja dodaję 1/2 masła i wkruszam 2 małe orzechowe chałwy- taki przepis znalazłam na opakowaniu andrutów. Całość smaczna, warto spóbować.

  • Autor: łasica Data: 2009-02-07 18:19:57

    Fajny pomysł,spróbuję przy najbliższej okazji:-)

  • Autor: anka1966 Data: 2009-02-07 14:58:15

    Z tej firmy jest jeszcze kakaowa .Z innej firmy próbowałam orzechowej ale nie byłam nią zachwycona.Natomiast ta kakaowa-super.

  • Autor: łasica Data: 2009-02-07 18:21:08

    Tak,kakaowa jest bardzo dobra,ja osobiście wolę ja nawet od tej kajmakowej i postepuję z nią tak samo,czyli wkręcam masło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu