Forum

Rozmowy wolne i frywolne

rowerek treningowy

• Autor: anari74 Data: 2009-02-10 10:16:51

Witam.Wczoraj mąż zrobił mi niespodziankę i kupił mi rowerek treningowy.Ale nie wiem czy jest on naprawde taki potrzebny,bo jężeli mam gdzieś nadwagę to w biodrach,brzuchu i ramionach a nie w nogach.Proszę napiszcie czy wam sie przydaje,ile dziennie trzeba ćwiczyć by coś osiągnąć i czy to tylko na nogi?Zaznaczam że jestem na diecie protal,no ale równie dobrze przydałby sie mężowi,ale nie wiem.

• Autor: zosiek Data: 2009-02-10 11:40:04

Mam taki rower ...choć musze przyznać że ciężko mi się zmobilizować żeby na nim ćwiczyć. A nadwaga u mnie tam gdzie i u ciebie :-)
    Moim zdaniem jak ćwiczysz na rowerze to pracuje całe ciało,....wiadomo..najbardziej nogi ale zauważ sobie że inne części ciała też pracują.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-10 11:59:29

W sprawie z rowerkiem treningowym nie chodzi może tyle o straszliwe zbijanie kalorii, raczej o wyrobienie ogólnej sprawności. Po dłuższym czasie ćwiczenia na takim rowerku, szybko zauważysz wzmocnienie mięśni - szczególnie nóg - co przełoży się na lepszą kondycję i wytrzymałość całego ciała. Nie straszne Ci będą wycieczki górskie, długie spacery itp. Bardzo dobry sprzęt na m-ce, kiedy mamy ograniczony ruch ze względu na pogodę. Jedna rada : ćwicz niezbyt intensywnie /na początku/ i w dobrze wywietrzonym pokoju , lub przy uchylonym oknie.

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-10 14:37:21

Bardzo fajna niespodzianka! Tez mam taki rowerek i zwlaszcza w zime jest on wprost niezawodny. On u mnie stoi w sypialni i kazdego wieczoru jak sie zaczynaja  moje ulubione programy w telewizji - wsiadam na rowerek i ogladam telewizje ;o) Czas mija wtedy bardzo szybko. Na poczatku ustaw sobie najlzejszy bieg, lub jaki jest dla ciebie najprzyjemniejszym i przetrzymaj conajmniej 15-20 minut, z dnia na dzien zauwazysz, ze masz coraz lepsza kondycje, dluzej wytrzymujesz i twoja nadwaga sie topi ;o)

• Autor: anari74 Data: 2009-02-10 14:52:59

To się cieszę że się przydaje.A czy licznik wskazuje naprawde utracone kalorie?

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-02-10 15:01:27

Użytkownik anari74 napisał w wiadomości:
    > To się cieszę że się przydaje.A czy licznik wskazuje naprawde utracone
    > kalorie?

wskazuje anari

kiedys miałam rower i systematycznie jezdzilam, przynajmniej pół godziny dziennie.W pewnym momencie tak sie uzalezniłam ,ze nie wyobrazałam sobie dnia bez rowerka. Gdybym tak podliczyła wszystkie te kilometry , które przejechałam w pokoju to dojechałabym chyba nad morze . Kondycja sie poprawiła, schudłam i ogolnie czułam sie lepiej.
    Pozniej zaszlam w ciąże, rower odstwilam do garazu, zardzewiał i wyladował na smietniku.

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-10 18:12:16

Licznik pokazuje ci prawie wszystko - rozpakuj ta swoja nowa "zabawke" i sie z nia zapoznaj - zycze ci duzo frajdy ;o)

• Autor: anna702 Data: 2009-02-10 18:02:02

swietnie! wazne zeby cwiczyc regolarnie, rower poprawia ogolna kondycje calego ciala nie tylko nog, pracuja tez biodra i ramiona, uklad krazenia i serce! powodzenia

• Autor: anari74 Data: 2009-02-10 18:52:55

bardzo dziękuję już dziś jeżdziłam 20 minut.I czuję jak krew pulsuje w nogach.Może polubię?Wasze słowa są takie krzepiące i strasznie pomocne.dziękuję

• Autor: mysha2006 Data: 2009-02-10 20:34:13

Ja też jeżdżę na rowerku 3x w tygodniu po 45 minut. Wiem, że rowerek pomaga i przy nadwadze i przy poprawieniu sprawności. Tylko systematyczność przede wszystkim no i musisz jeździć minimum 30 min (wiadomo, że nie od razu) bo dopiero po takim czasie są jakieś efekty.

• Autor: anari74 Data: 2009-02-11 08:54:51

tez obawiam sie czy aby nie będzie wieszakiem,szczególnie gdy przyjdzie wiosna.Ale ziną myślę że będzie sie przydawał bo często mamy ochote sie rozruszać a tu pogoda nie szczególna.

• Autor: mysha2006 Data: 2009-02-11 17:06:37

Wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie czy:
    1. chcesz kupić rowerek bo wydaje Ci się, że od samego posiadania schudniesz:)
    2. masz zamiar wziąść się za siebie i ćwiczyć.
    Jak wybrałaś odp. 1 to odpuść sobie bo szkoda kasy a za wieszak pokojowy może Ci służyć coś zupełnie innego:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu