Forum

Galeria

Trzebnica -moje miasto ...

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-11 20:22:28

Trzebnica , to małe miasteczko blisko granicy woj dolnośląskiego i wielkopolskiego..Bez przemysłu - i chwała Bogu .Jest "sypialnią "Wrocławia. Jest jednym z miast Szlaku Cysterskiego , dzięki wybudowanej przez cystersów klasztorowi i bazylice. Słynie dzięki kultowi Św. Jadwigi Śląskiej, która w Trzebnicy spędziła swe życie i jest pochowana. Ażeby nie nudzić zamieszczam kilka zdjęć, które przedstawiają uwiecznione na dawnych pocztówkach miejsca i ich współczesne "odpowiedniki". Mam nadzieję, ze spodoba się Wam ten mały materialik...
    Zaczynamy od naszego Rynku. Niestety jest teraz w przebudowie - zmiana nawierzchni.

Na zdjęciu robionym współcześnie widać,że prawie cała pierzeja Rynku to nowa zabudowa z lat 50 - 60. Armia, która wyzwoliła Trzebnicę w 1945r wycofując się z niej w kierunku na Oborniki Śl. podpalała kolejne budynki na szlaku aby zapewenić sobie światło i bezpieczeństwo / niemieccy snajperzy/ .W ten sposób zniszczono całą zabudowę na głównej trzebnickiej ulicy - od Bazyliki az do wylotu na Oborniki. A to jedyny budynek, który w Rynku przetrwał wojnę - dziś dom prywatny.

A tak wyglądał nasz Rynek jeszcze w 1958r.; w głebi widać ten jedyny ocałały "rodzynek "

A taj nasza niegdyś Trzebnica-Zdrój, czyli uzdrowisko / sanatorium/

Stawy, które widac na współczesnym zdjęciu zostały odbudowane dopiero dwa lata temu.

Jedna z głównych - ulica ks. Bochenka

Droga od uzdrowiska do Lasu Bukowego i dawny Hotel- Restauracja Mysliwska /?/

Droga wlotowa od strony Wrocławia - widok na dawną stację kolejową.

I tyle na dziś.....Do zobaczenia w Trzebnicy .

• Autor: megi65 Data: 2009-02-11 21:25:51

Slicznie dziekuje za zaproszenie !! >>> nie omieszkam jak znajde sie w tamtych stronach ....)))Bardzo ładnie przedstawiłaś swoje miasto , aż sie chciało czytać z przyjemnością ....po tych wszystkich ... pozegnaniach , apelach i Bóg wie jakich czczych dyskusjach ! Już Cie lubie i pozdrawiam ,,

• Autor: miauka Data: 2009-02-11 21:41:32

swietnie :) super zestawilas stare z nowym :)

nie bylam w Twoim miescie nigdy
    dziekuje

• Autor: ulla* Data: 2009-02-11 21:56:11

Ładne miasto...może kiedyś zajadę, kto to wie?????pozdro

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 00:08:56

Może ktoś następny przedstawi nam swoje miasto ? WŻ skupia żarłoki z całej Polski a nawet świata. Z chęcią popatrzyłabym na miejsca, których pewnie nigdy nie odwiedzę.

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-02-13 10:14:52

proszę bardzo - przedstawian mój ukochany Wrocław http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=152855&post=152855&offset=260
    niestety już w archiwum

• Autor: aloiram Data: 2009-02-13 10:18:21

Pamiętam, Twoją galeryjkę, czytając i oglądając wątek Nostry, pomyślałam o Twoim:-)) Piękne zdjęcia:-)) Pozdrawiam.

• Autor: agik Data: 2009-02-12 18:08:16

Nostra - super, super pomysł !!!
    Swietne zdjęcia... eh, vena mi całkiem sklęsła- jestem pod wielkim wrażeniem.
    Ja co roku jestem conajmniej raz w Trzebnicy- bo mam tam klientów.
    Przyznam, ze zupełnie inne wrażenie wywarło na mnie miasto, kiedy tam byłam.
    Pokazujesz je, jak jakis klejnot :) teraz już zupełnie inaczej będę na nie patrzeć :)

Dziękuję :)

No i zachciało mi się zrobić reportaż o moim mieście. Albo jeszcze lepiej o obu moich miastach.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 18:10:17

Czekam i trzymam Cie za słowo!

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-02-13 10:12:51

Bardzo ciekawe i ładnie pokazane zestawienia , dzięki

• Autor: aloiram Data: 2009-02-13 10:16:29

Nostro, pięknie to pokazałaś!!!! aż, chce się pojechać do Trzebnicy:-)) Pozdrawiam

• Autor: CZOS Data: 2009-02-14 20:20:22

Z przyjemnością zapoanałem sie treścia i zdjęciami. Fajny pomysł. i wykonanie.

• Autor: sanella* Data: 2009-02-15 13:51:54

Super to zrobilas! Fajnie tak siedziec w cieplym fotelu i podrozowac np. po Trzebnicy.
    Ps. Na poczatku myslalam, ze ty mieszkasz we Wloszech. ( chyba pisalas cos kiedys na forum o tym kraju...?, albo mnie sie cos pomylilo).
    Pozdrawiam Trzebnice.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-15 23:58:18

Sanello, pisałam o moich włoskich genach i korzeniach, nie że mieszkam we Włoszech. Bywam tam, ale nie mieszkam .

• Autor: sanella* Data: 2009-02-16 07:39:09

Aha, dziekuje za oswiecenie, bo myslalam, ze mnie sie cos pomieszalo.
    Moze nastepnym razem reportarz z Wloch?
    Jako dziecko bylam raz w Trzebnicy, ale juz nic nie pamietam.Mieszkalam kiedys w Opolu, nie tak daleko od Trzebnicy.Pozdrawiam.

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-16 11:41:10

Sanello, z chęcia dam... kiedyś, bo mam całe stosy zdjęć.Niestety nie teraz, bo muszę trochę odpocząć od naszego grajdołka. Przekażę mamie, może ona będzie chciała coś wrzucić...
    Ja za aparatem...

• Autor: sanella* Data: 2009-02-16 16:47:28

Rozumiem cie, poczytalam troche forum...
    Zdjecie wspaniale, czuje ta goraca atmosfere i ten jakby troche powolniejszy tryb zycia. We Wloszech jeszcze nie bylam, ale zakochalam sie w Grecji ( mysle, ze tam podobna mentalnosc jak we Wloszech). Moim marzeniem jest na starosc tam wyjechac!
    Dziekuje slicznie, pozdrawiam i oddetchnij sobie troche...

• Autor: Transylwania Data: 2009-02-17 21:14:29

Witaj!

Musze Cie pochwalic - slicznie to zrobilas - fajny pomysl. Wprost prawdziwa nostalgia... Az mnie chec na podrozowanie wziela, ah zeby to tak daleko nie bylo... Kto wie, moze kiedys trafi sie okazja ;o) Mi tak wstyd; Urodzilam sie w Polsce, przezylam tam pare ladnych latek, ale malo co z tego pieknego kraju zwiedzilam ;o( Mnie tez juz moje sumienie wykancza, caly czas mnie w tylek kopie, zebym i moj obiecany reportaz zrobila, ale ostatnio strasznie mi czasu brak... Ale nie zapomnialam! Serdecznie pozdrwawiam - Ewa

Przejdź do pełnej wersji serwisu