Trzebnica , to małe miasteczko blisko granicy woj dolnośląskiego i wielkopolskiego..Bez przemysłu - i chwała Bogu .Jest "sypialnią "Wrocławia. Jest jednym z miast Szlaku Cysterskiego , dzięki wybudowanej przez cystersów klasztorowi i bazylice. Słynie dzięki kultowi Św. Jadwigi Śląskiej, która w Trzebnicy spędziła swe życie i jest pochowana. Ażeby nie nudzić zamieszczam kilka zdjęć, które przedstawiają uwiecznione na dawnych pocztówkach miejsca i ich współczesne "odpowiedniki". Mam nadzieję, ze spodoba się Wam ten mały materialik... Zaczynamy od naszego Rynku. Niestety jest teraz w przebudowie - zmiana nawierzchni. Na zdjęciu robionym współcześnie widać,że prawie cała pierzeja Rynku to nowa zabudowa z lat 50 - 60. Armia, która wyzwoliła Trzebnicę w 1945r wycofując się z niej w kierunku na Oborniki Śl. podpalała kolejne budynki na szlaku aby zapewenić sobie światło i bezpieczeństwo / niemieccy snajperzy/ .W ten sposób zniszczono całą zabudowę na głównej trzebnickiej ulicy - od Bazyliki az do wylotu na Oborniki. A to jedyny budynek, który w Rynku przetrwał wojnę - dziś dom prywatny. A tak wyglądał nasz Rynek jeszcze w 1958r.; w głebi widać ten jedyny ocałały "rodzynek " A taj nasza niegdyś Trzebnica-Zdrój, czyli uzdrowisko / sanatorium/ Stawy, które widac na współczesnym zdjęciu zostały odbudowane dopiero dwa lata temu. Jedna z głównych - ulica ks. Bochenka Droga od uzdrowiska do Lasu Bukowego i dawny Hotel- Restauracja Mysliwska /?/ Droga wlotowa od strony Wrocławia - widok na dawną stację kolejową. I tyle na dziś.....Do zobaczenia w Trzebnicy .
Slicznie dziekuje za zaproszenie !! >>> nie omieszkam jak znajde sie w tamtych stronach ....)))Bardzo ładnie przedstawiłaś swoje miasto , aż sie chciało czytać z przyjemnością ....po tych wszystkich ... pozegnaniach , apelach i Bóg wie jakich czczych dyskusjach ! Już Cie lubie i pozdrawiam ,,
Może ktoś następny przedstawi nam swoje miasto ? WŻ skupia żarłoki z całej Polski a nawet świata. Z chęcią popatrzyłabym na miejsca, których pewnie nigdy nie odwiedzę.
Nostra - super, super pomysł !!! Swietne zdjęcia... eh, vena mi całkiem sklęsła- jestem pod wielkim wrażeniem. Ja co roku jestem conajmniej raz w Trzebnicy- bo mam tam klientów. Przyznam, ze zupełnie inne wrażenie wywarło na mnie miasto, kiedy tam byłam. Pokazujesz je, jak jakis klejnot :) teraz już zupełnie inaczej będę na nie patrzeć :)
Dziękuję :)
No i zachciało mi się zrobić reportaż o moim mieście. Albo jeszcze lepiej o obu moich miastach.
Super to zrobilas! Fajnie tak siedziec w cieplym fotelu i podrozowac np. po Trzebnicy. Ps. Na poczatku myslalam, ze ty mieszkasz we Wloszech. ( chyba pisalas cos kiedys na forum o tym kraju...?, albo mnie sie cos pomylilo). Pozdrawiam Trzebnice.
Aha, dziekuje za oswiecenie, bo myslalam, ze mnie sie cos pomieszalo. Moze nastepnym razem reportarz z Wloch? Jako dziecko bylam raz w Trzebnicy, ale juz nic nie pamietam.Mieszkalam kiedys w Opolu, nie tak daleko od Trzebnicy.Pozdrawiam.
Sanello, z chęcia dam... kiedyś, bo mam całe stosy zdjęć.Niestety nie teraz, bo muszę trochę odpocząć od naszego grajdołka. Przekażę mamie, może ona będzie chciała coś wrzucić... Ja za aparatem...
Rozumiem cie, poczytalam troche forum... Zdjecie wspaniale, czuje ta goraca atmosfere i ten jakby troche powolniejszy tryb zycia. We Wloszech jeszcze nie bylam, ale zakochalam sie w Grecji ( mysle, ze tam podobna mentalnosc jak we Wloszech). Moim marzeniem jest na starosc tam wyjechac! Dziekuje slicznie, pozdrawiam i oddetchnij sobie troche...
Musze Cie pochwalic - slicznie to zrobilas - fajny pomysl. Wprost prawdziwa nostalgia... Az mnie chec na podrozowanie wziela, ah zeby to tak daleko nie bylo... Kto wie, moze kiedys trafi sie okazja ;o) Mi tak wstyd; Urodzilam sie w Polsce, przezylam tam pare ladnych latek, ale malo co z tego pieknego kraju zwiedzilam ;o( Mnie tez juz moje sumienie wykancza, caly czas mnie w tylek kopie, zebym i moj obiecany reportaz zrobila, ale ostatnio strasznie mi czasu brak... Ale nie zapomnialam! Serdecznie pozdrwawiam - Ewa
Trzebnica , to małe miasteczko blisko granicy woj dolnośląskiego i wielkopolskiego..Bez przemysłu - i chwała Bogu .Jest "sypialnią "Wrocławia. Jest jednym z miast Szlaku Cysterskiego , dzięki wybudowanej przez cystersów klasztorowi i bazylice. Słynie dzięki kultowi Św. Jadwigi Śląskiej, która w Trzebnicy spędziła swe życie i jest pochowana. Ażeby nie nudzić zamieszczam kilka zdjęć, które przedstawiają uwiecznione na dawnych pocztówkach miejsca i ich współczesne "odpowiedniki". Mam nadzieję, ze spodoba się Wam ten mały materialik...
Zaczynamy od naszego Rynku. Niestety jest teraz w przebudowie - zmiana nawierzchni.
Na zdjęciu robionym współcześnie widać,że prawie cała pierzeja Rynku to nowa zabudowa z lat 50 - 60. Armia, która wyzwoliła Trzebnicę w 1945r wycofując się z niej w kierunku na Oborniki Śl. podpalała kolejne budynki na szlaku aby zapewenić sobie światło i bezpieczeństwo / niemieccy snajperzy/ .W ten sposób zniszczono całą zabudowę na głównej trzebnickiej ulicy - od Bazyliki az do wylotu na Oborniki. A to jedyny budynek, który w Rynku przetrwał wojnę - dziś dom prywatny.
A tak wyglądał nasz Rynek jeszcze w 1958r.; w głebi widać ten jedyny ocałały "rodzynek "
A taj nasza niegdyś Trzebnica-Zdrój, czyli uzdrowisko / sanatorium/
Stawy, które widac na współczesnym zdjęciu zostały odbudowane dopiero dwa lata temu.
Jedna z głównych - ulica ks. Bochenka
Droga od uzdrowiska do Lasu Bukowego i dawny Hotel- Restauracja Mysliwska /?/
Droga wlotowa od strony Wrocławia - widok na dawną stację kolejową.
I tyle na dziś.....Do zobaczenia w Trzebnicy .
Slicznie dziekuje za zaproszenie !! >>> nie omieszkam jak znajde sie w tamtych stronach ....)))Bardzo ładnie przedstawiłaś swoje miasto , aż sie chciało czytać z przyjemnością ....po tych wszystkich ... pozegnaniach , apelach i Bóg wie jakich czczych dyskusjach ! Już Cie lubie i pozdrawiam ,,
swietnie :) super zestawilas stare z nowym :)
Ładne miasto...może kiedyś zajadę, kto to wie?????pozdro
Może ktoś następny przedstawi nam swoje miasto ? WŻ skupia żarłoki z całej Polski a nawet świata. Z chęcią popatrzyłabym na miejsca, których pewnie nigdy nie odwiedzę.
proszę bardzo - przedstawian mój ukochany Wrocław http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=152855&post=152855&offset=260
niestety już w archiwum
Pamiętam, Twoją galeryjkę, czytając i oglądając wątek Nostry, pomyślałam o Twoim:-)) Piękne zdjęcia:-)) Pozdrawiam.
Nostra - super, super pomysł !!!
Swietne zdjęcia... eh, vena mi całkiem sklęsła- jestem pod wielkim wrażeniem.
Ja co roku jestem conajmniej raz w Trzebnicy- bo mam tam klientów.
Przyznam, ze zupełnie inne wrażenie wywarło na mnie miasto, kiedy tam byłam.
Pokazujesz je, jak jakis klejnot :) teraz już zupełnie inaczej będę na nie patrzeć :)
Dziękuję :)
No i zachciało mi się zrobić reportaż o moim mieście. Albo jeszcze lepiej o obu moich miastach.
Czekam i trzymam Cie za słowo!
Bardzo ciekawe i ładnie pokazane zestawienia , dzięki
Nostro, pięknie to pokazałaś!!!! aż, chce się pojechać do Trzebnicy:-)) Pozdrawiam
Z przyjemnością zapoanałem sie treścia i zdjęciami. Fajny pomysł. i wykonanie.
Super to zrobilas! Fajnie tak siedziec w cieplym fotelu i podrozowac np. po Trzebnicy.
Ps. Na poczatku myslalam, ze ty mieszkasz we Wloszech. ( chyba pisalas cos kiedys na forum o tym kraju...?, albo mnie sie cos pomylilo).
Pozdrawiam Trzebnice.
Sanello, pisałam o moich włoskich genach i korzeniach, nie że mieszkam we Włoszech. Bywam tam, ale nie mieszkam .
Aha, dziekuje za oswiecenie, bo myslalam, ze mnie sie cos pomieszalo.
Moze nastepnym razem reportarz z Wloch?
Jako dziecko bylam raz w Trzebnicy, ale juz nic nie pamietam.Mieszkalam kiedys w Opolu, nie tak daleko od Trzebnicy.Pozdrawiam.
Sanello, z chęcia dam... kiedyś, bo mam całe stosy zdjęć.Niestety nie teraz, bo muszę trochę odpocząć od naszego grajdołka. Przekażę mamie, może ona będzie chciała coś wrzucić...
Ja za aparatem...
Rozumiem cie, poczytalam troche forum...
Zdjecie wspaniale, czuje ta goraca atmosfere i ten jakby troche powolniejszy tryb zycia. We Wloszech jeszcze nie bylam, ale zakochalam sie w Grecji ( mysle, ze tam podobna mentalnosc jak we Wloszech). Moim marzeniem jest na starosc tam wyjechac!
Dziekuje slicznie, pozdrawiam i oddetchnij sobie troche...
Witaj!
Musze Cie pochwalic - slicznie to zrobilas - fajny pomysl. Wprost prawdziwa nostalgia... Az mnie chec na podrozowanie wziela, ah zeby to tak daleko nie bylo... Kto wie, moze kiedys trafi sie okazja ;o) Mi tak wstyd; Urodzilam sie w Polsce, przezylam tam pare ladnych latek, ale malo co z tego pieknego kraju zwiedzilam ;o( Mnie tez juz moje sumienie wykancza, caly czas mnie w tylek kopie, zebym i moj obiecany reportaz zrobila, ale ostatnio strasznie mi czasu brak... Ale nie zapomnialam! Serdecznie pozdrwawiam - Ewa