http://www.youtube.com/watch?v=ZAmDI3iQMbc Mam wielką prośbę, czy ktoś byłby w stanie przetłumaczyć ten przepis na język polski, bardzo bym chciała go wypróbować ale niestety mój angielski jest bardzo marny i nie rozumiem tej pani, większości jestem w stanie się domyśleć ale to nie wystarczy. Będe bardzo wdzięczna za pomoc:) a masa podobno jest dobra do lepienia figurek itp.
-białko z 3 średnich jajek(w pokojowej temperaturze trzymane) -594g cukru pudru(przesiany) -20 g tylo powder -14g białego tluszczu roslinnego
Tylo powder-specjalny proszek do robienia flower paste.
Przesiany cukier puder, tylo proszek, tłuszcz wsypujemy razem do miski.W osobnej miseczce widelcem mieszamy białka aby sie lekko spieniły.Na najwolniejszych obrotach mieszamy cukier z tłuszczem i dodajemy białko.Gdy wszystkie skladniki sie razem połacza podkrecamy obroty i miksujemy ok 4 minuty.Wykładamy cała mase na blat.Na poczatku masa bedzie nierówna, trzeba natłuscic rece i wygniatac chwilke, aż stanie sie równa i sprezysta.Na koniec zawijamy mase w folie aluminiowa.Tak przygotowana mase mozna przechowywac kilka tygodniu lub zamrozic.
Aniu niestety u nas tego nie kupisz. Jesli bardzo tego potrzebujesz to mozesz napisac do Agnieszki z tortowni , poproś ją a na pewno sprowadzi ci z Anglii albo napisz do dziewczyn z Allegro ( ich nick to ,,prostozformy,, ) .
A nie prościej zrobić sztuczny marcepan (chyba Basia19) albo masę Dorataxx? Popatrz w galeriach jakie cuda dziewczyny (a i chłopak też jest, z zamiłowania cukiernik) z tego lepią.
Sztuczny marcepan bardzo dobrze znam, robię z niego dekoracje bardzo często ale nie jestem do końca usatysfakcjonowana, oglądałam na Youtube jak się robi różne kwiaty i figurki i zazwyczaj robili je z tej masy, mam wrażenie że jest ona bardziej plastyczna, nie rwie się i nie kruszy. A masę Dorotaxx też już wypróbowałam, jest świetna do powlekania tortów i na pewno będę z niej korzystać, teraz szukam czegoś lepszego do robienia kwiatów i figurek. Wyczytałam już że tylo powder jest niedostępny w Polsce więc dam sobie spokój, znalazłam jednak przepis na podobną masę tyle że z użyciem syropu glukozowego. Może ktoś z Was wie czy można taki syrop zrobić samemu czy trzeba kupić gotowy?
http://www.youtube.com/watch?v=ZAmDI3iQMbc Mam wielką prośbę, czy ktoś byłby w stanie przetłumaczyć ten przepis na język polski, bardzo bym chciała go wypróbować ale niestety mój angielski jest bardzo marny i nie rozumiem tej pani, większości jestem w stanie się domyśleć ale to nie wystarczy. Będe bardzo wdzięczna za pomoc:) a masa podobno jest dobra do lepienia figurek itp.
kiedys gosia w artykułach opisywała cos podbnego
Flower paste -masa do lepienia kwiatów
-594g cukru pudru(przesiany)
-20 g tylo powder
-14g białego tluszczu roslinnego
Tylo powder-specjalny proszek do robienia flower paste.
Przesiany cukier puder, tylo proszek, tłuszcz wsypujemy razem do miski.W osobnej miseczce widelcem mieszamy białka aby sie lekko spieniły.Na najwolniejszych obrotach mieszamy cukier z tłuszczem i dodajemy białko.Gdy wszystkie skladniki sie razem połacza podkrecamy obroty i miksujemy ok 4 minuty.Wykładamy cała mase na blat.Na poczatku masa bedzie nierówna, trzeba natłuscic rece i wygniatac chwilke, aż stanie sie równa i sprezysta.Na koniec zawijamy mase w folie aluminiowa.Tak przygotowana mase mozna przechowywac kilka tygodniu lub zamrozic.
moze to cosik ci rozjasnilo
Bardzo dziękuje za pomoc.Pozdrawiam :)
A czy ktoś z Was się orientuje gdzie można dostać taki specyfik jak tylo powder, o ile w ogóle można to kupić?
Aniu niestety u nas tego nie kupisz. Jesli bardzo tego potrzebujesz to mozesz napisac do Agnieszki z tortowni , poproś ją a na pewno sprowadzi ci z Anglii albo napisz do dziewczyn z Allegro ( ich nick to ,,prostozformy,, ) .
mozesz tez kupic gotowy lukier do robienia kwiatow http://tortownia.pl/produkt.php?kid=36&pid=205
albo tak jak napisala ekkore zrobić sztuczny marcepan,
A nie prościej zrobić sztuczny marcepan (chyba Basia19) albo masę Dorataxx? Popatrz w galeriach jakie cuda dziewczyny (a i chłopak też jest, z zamiłowania cukiernik) z tego lepią.