Nigdy nie byłem zwolennikiem anglosaskich lub innych flancy kulturowych. Nie będę jak idiota chodził z dynią na głowie. To z tamtej strony przyszła komercja, która zupełnie zafałszowała Święta. Jest tyle tradycji naszych ludowych, narodowych. Dlaczego nie chcemy tego co nasze???
CZOS-ie, trochę zbyt serio chyba podchodzisz do tego wszystkiego.To zabawa i moim zdaniem nie ma żadnego porównania z naszymi tradycjami - choćby bożonarodzeniowymi, które...przyszły do nas z Niemiec. I nie martw się, na Noc Świętojańską już planujemy skoki przez ogniska na golasa - tylko w wiankach na głowie..Zbieram zapisy.. A z tą dynią na głowie, która się Tobie tak nie podoba, to interesujący pomysł - podrzucę mojemu mężusiowi.
No wiesz, tak do końca to nie masz racji. W kolegiacie św. Floriana w Krakowie znajdują się relikwie św. Walentego, do których pielgrzymowali zakochani. W Polsce jest jeszcze jedno takie miejsce. Więc najpierw poznajmy nasz kraj i jego historię, a potem................huzia na józia i bij zabij obcą komercję :)
Nawet jakbyś głeboko szukał to nie znajdziesz. Ale juz od średniowiecza pielęgnowany był kult św Walentego i raczej nie porównujmy go do handlowego szaleństwa w tym dniu.
Użytkownik marinik napisał w wiadomości: > Powaznie???? Zaraz wyjdzie, ze korzenie Walentynek sa wlasnie u nas - ale > numer !!!!!!!!!!
Oczywiście że to stare prasłowiańskie święto, a wstrętni Amerykanie nam je zabrali. Już Kraszewski w "Starej Baśni" wspomina o tej fecie. Nazywa je co prawda nocą Kupały, ale czyż mało jest nieścisłości w naszej historii? Cóż znaczy te kilka miesięcy różnicy? Fakt, że noc Kupały to w rzeczywistości noc Walentynkowa jest oczywisty i nie podlegający dyskusji. Cieszę się, że nasi rodacy "odgrzebali" to Wielkie Święto na chwałę Kupały, a potem św. Walentego. Niech WIELKI BRAT zza oceanu wie, że Polacy nie gęsi i swoje święta mają. Bahus
Użytkownik CZOS napisał w wiadomości: > Nigdy nie byłem zwolennikiem anglosaskich lub innych flancy kulturowych. Nie > będę jak idiota chodził z dynią na głowie. To z tamtej strony przyszła > komercja, która zupełnie zafałszowała Święta. Jest tyle tradycji naszych > ludowych, narodowych. Dlaczego nie chcemy tego co nasze???
zgadzam sie w 100%. Dla mnie ,,święto,, typu Walentynki nie jest żadnym świętem. Wg. mnie trzeba okazywac sobie uczucia cały rok. Cały rok kochac sie i szanowac .14 luty nie jest dla mnie wyjątkową datą, jest dniem jak kazdy inny . Jak widze te wszystkie serduszka, misie i ubrane w ten dzien witryny sklepowe to mnie mdli .
150 ml gorącej kawy, 20 ml likieru wiśniowego, bita śmietana, wiśnie kandyzowane szczypta tartej gorzkiej czekolady
Kawę zaparz, oddziel fusy, dodaj do niej cukru ( łyżeczka na porcję) i poczekaj kilka minut, aby lekko przestygła. Następnie dodaj likieru wiśniowego i dokładnie wymieszaj. Przelej kawę do filiżanek lub przeźroczystych, dużych kieliszków. Kawę należy ozdobić bitą śmietaną w sprayu, wiśniami kandyzowanymi i posypać tarta gorzką czekoladą.
A to dla wszystkich walentynkowiczów. Stara piosenka., którą mój dziadzio Rysiu często grał nam na akordeonie - z dedykacja dla mojej babci :link aktywny http://www.youtube.com/watch?v=mEfHprdOXb0
Anglosaskie czy nie ja osobiście uważam, że takich dni powinno być jak najwięcej w roku:
W dniu świętego Walentego Nic nie może dziać się złego, Nikt nie może się dziś złościć, Bo dziś nadszedł dzień miłości.
I jeszcze jeden:
Nie mogę Wam przesłać róż kwitnących Tylko moc życzeń gorących. Życzę Wam szczęścia, zdrowia i wiele radości Oraz szczęśliwej długiej miłości Niech los z Waszych oczu nigdy łez nie uroni. Niech życie układa Wam się pomyślnie. Wszystko co piękne i wymarzone W dniu Walentynek będzie spełnione!
znalezione w necie, ale jak najbardziej dla Każdego Żarłoczka :)
świetny wątek Basiu jesli o mnie chodzi , dla mnie to szczególny dzień w tym roku, że tak powiem -och jaki dziś mam utęskniony dzień, czekałam na niego cały rok bo dziś właśnie :
ślicznie dziękuję ............
a dla wszystkich zakochanych i szczęśliwych WŻ-towców
fotka z netu z wikipedii pocztówka z ok roku 1910 prawda że śliczna
pozdrawiam już walentynkowo
kto dołączy....i
chociaż nie obchodzę Walentynek , do Twojego wątku dołączę :) wyjątkowo
i jeszcze
i jeszcze to
i serduszko zostawię walentynkowo :)))
Makusiu , Twoje czerwone serduszko wyraźnie tańczy w rytmie czaczy ! I Ty mówisz,ze nie obchodzisz Walentynek ?
jak napisałam "wyjatkowo" w wątku Kamusi :))
Tak, wszystkim nam się przyda odrobinka uczuć więcej !!!
To serduszko oczywiście dla wszystkich - znanych i nieznanych!
Nigdy nie byłem zwolennikiem anglosaskich lub innych flancy kulturowych. Nie będę jak idiota chodził z dynią na głowie. To z tamtej strony przyszła komercja, która zupełnie zafałszowała Święta. Jest tyle tradycji naszych ludowych, narodowych. Dlaczego nie chcemy tego co nasze???
CZOS-ie, trochę zbyt serio chyba podchodzisz do tego wszystkiego.To zabawa i moim zdaniem nie ma żadnego porównania z naszymi tradycjami - choćby bożonarodzeniowymi, które...przyszły do nas z Niemiec. I nie martw się, na Noc Świętojańską już planujemy skoki przez ogniska na golasa - tylko w wiankach na głowie..Zbieram zapisy..
A z tą dynią na głowie, która się Tobie tak nie podoba, to interesujący pomysł - podrzucę mojemu mężusiowi.
No wiesz, tak do końca to nie masz racji. W kolegiacie św. Floriana w Krakowie znajdują się relikwie św. Walentego, do których pielgrzymowali zakochani. W Polsce jest jeszcze jedno takie miejsce. Więc najpierw poznajmy nasz kraj i jego historię, a potem................huzia na józia i bij zabij obcą komercję :)
Powaznie???? Zaraz wyjdzie, ze korzenie Walentynek sa wlasnie u nas - ale numer !!!!!!!!!!
Użytkownik marinik napisał w wiadomości:

> Powaznie???? Zaraz wyjdzie, ze korzenie Walentynek sa wlasnie u nas - ale
> numer !!!!!!!!!!
Oczywiście że to stare prasłowiańskie święto, a wstrętni Amerykanie nam je zabrali. Już Kraszewski w "Starej Baśni" wspomina o tej fecie. Nazywa je co prawda nocą Kupały, ale czyż mało jest nieścisłości w naszej historii? Cóż znaczy te kilka miesięcy różnicy? Fakt, że noc Kupały to w rzeczywistości noc Walentynkowa jest oczywisty i nie podlegający dyskusji. Cieszę się, że nasi rodacy "odgrzebali" to Wielkie Święto na chwałę Kupały, a potem św. Walentego. Niech WIELKI BRAT zza oceanu wie, że Polacy nie gęsi i swoje święta mają.
Bahus
Użytkownik CZOS napisał w wiadomości:
> Nigdy nie byłem zwolennikiem anglosaskich lub innych flancy kulturowych. Nie
> będę jak idiota chodził z dynią na głowie. To z tamtej strony przyszła
> komercja, która zupełnie zafałszowała Święta. Jest tyle tradycji naszych
> ludowych, narodowych. Dlaczego nie chcemy tego co nasze???
zgadzam sie w 100%. Dla mnie ,,święto,, typu Walentynki nie jest żadnym świętem. Wg. mnie trzeba okazywac sobie uczucia cały rok. Cały rok kochac sie i szanowac .14 luty nie jest dla mnie wyjątkową datą, jest dniem jak kazdy inny .
Jak widze te wszystkie serduszka, misie i ubrane w ten dzien witryny sklepowe to mnie mdli .
http://www.upominek.cba.pl/
Duuuużo miłości - kochaj i bądż kochana :)
Ja też życzę wszystkim duuuuużo miłości.
Wszystkim dziewczynom z tego forum dużo miłości i 100 buziaków. Takie święto może być 100 razy w roku.
A ja podam przepis (znalazłem w necie)
Kawa walentynkowa
150 ml gorącej kawy,
20 ml likieru wiśniowego,
bita śmietana,
wiśnie kandyzowane
szczypta tartej gorzkiej czekolady
Kawę zaparz, oddziel fusy, dodaj do niej cukru ( łyżeczka na porcję) i poczekaj kilka minut, aby lekko przestygła. Następnie dodaj likieru wiśniowego i dokładnie wymieszaj. Przelej kawę do filiżanek lub przeźroczystych, dużych kieliszków. Kawę należy ozdobić bitą śmietaną w sprayu, wiśniami kandyzowanymi i posypać tarta gorzką czekoladą.
oj ale mi zapachniało taka kawką ;)) mnaimmm
o tak zapachniało..kawusią
siup do góry wątek, może jeszcze dołączą serdeuszka walentynkowe
pozdrawiam
pocztowka jest super retro :)
A ja jeszcze raz...a co...Życzę dużo miłości, bo życie bez miłości, to jak..uśmiech bez radości!
A to dla wszystkich walentynkowiczów. Stara piosenka., którą mój dziadzio Rysiu często grał nam na akordeonie - z dedykacja dla mojej babci :link aktywny http://www.youtube.com/watch?v=mEfHprdOXb0
A tak wygląda jedno z centrów handlowych Poznania
Ale się ktoś...nadmuchał !
Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:

> Ale się ktoś...nadmuchał !
Ja nie dmuchałem...słowo honoru ...ostatni raz to było przy kontroli drogowej
Bahus
A nie wstydziłeś się ?
O rany, chyba Cię nie zrozumiałam....
poprostu palce lizać albo...
...albo?
hheeeeee! Dobre!
Anglosaskie czy nie ja osobiście uważam, że takich dni powinno być jak najwięcej w roku:
W dniu świętego Walentego

I jeszcze jeden:Nic nie może dziać się złego,
Nikt nie może się dziś złościć,
Bo dziś nadszedł dzień miłości.
Nie mogę Wam przesłać róż kwitnących
Tylko moc życzeń gorących.
Życzę Wam szczęścia, zdrowia i wiele radości
Oraz szczęśliwej długiej miłości
Niech los z Waszych oczu nigdy łez nie uroni.
Niech życie układa Wam się pomyślnie.
Wszystko co piękne i wymarzone
W dniu Walentynek będzie spełnione!
świetny wątek Basiu
Walę Tynki
jesli o mnie chodzi ,
dla mnie to szczególny dzień w tym roku,
że tak powiem -och jaki dziś mam utęskniony dzień,
czekałam na niego cały rok
bo dziś właśnie :
Kamusiu, u nas ten dzien nazywaja: "dniem wszystkich serc",,,,:)
Walentynki , zakochanych i Tych samotnych z bijacym sercem pozdrawiam cieplutko:)