Forum

Kuchenne porady

"Porozmawiajmy" o zakwasie ;)

  • Autor: W-zetka Data: 2009-02-12 19:20:39

    ...i mowa tu o zakwasie na chleb :D... Zakwas- wie to każdy kto go robił- to rzecz banalnie prosta. Chleb na nim, poza tym, że wymaga czasu, też nie należy do najtrudniejszych ale...
    -Co zrobić, żeby chleby na zakwasie nie były zbite?
    - Czy kwaśność chleba zależy od zakwasu, receptury, czy może od jeszcze innych czynników?
    Chleby na zakwasie piekę już całkiem długo, ale wolę typ bochenków "bułkowatych", bądź tych delikatniejszych i zastanawiam się, co zrobić, żeby takie były. Może macie sprawdzone receptury na takie pieczywo?
    Jeżeli był już podobny wątek- proszę mnie o tym powiadomić , a jeżeli nie- zapraszam do jego rozwijania, bo pewnie jeszcze wiele osób boryka się z zakwasowymi problemami :D;)

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 19:51:31

    Był wątek "a może upieczemy chleb. Czytanie zajmie Ci trochę czasu http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=119576&post=119576&offset=0

    Chleb na zakwasie nigdy nei będzie bułkowaty. Co więcej chleb przekwaszony (czyli po jakiś 12 godzinach) też już nie będzie taki.
    Nie czas przechowywania zakwasu ma wpływ na kwaśność chleba - bo ten może stać i kilka lat - tylko to ile czasu pozwolimy wyrastać po raz pierwszy przygotowywanemu ciastu - im dłuzej tym chleb bedzie kwasniejszy.

    Może coś dadzą Ci artykuły - pieczemy chleb - jeżeli są w nich braki, zawsze chętnie uzupełnię o nowe doświadczenia.

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 21:30:34

    Ekkore zgadzam się. Choć z tą bułkowatością to moze nei do konca, otoz calkiem niedawno pieklam chleb na zaczynie piwnym z zakwasem. I Wyszedl bardzo subtelny chleb w smaku, o delikatnej strukturze, lekki z chrupiąca skórką. 

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 22:09:43

    czy to była "bułkowatość"?
    Ja sama osobiście wolę cięższe chleby, takie które da się pokroić na cieniutkie kromeczki, który równie dobrze smakuje jako świeży - ale też niczego mu nie brakuje po kilku dniach (po pierwszej euforii zapachu i smaku ciepłego pieczywa zdecydowanie wolę ten leżakowany).

     A "bułkowatość" kojarzy mi się ze smakiem pizzy (spodu) - takich chlebów nie robię.

    Ale Twój chlebek brzmi dosyć ekscytująco - możesz podać przepis lub namiary na niego.

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 22:17:36

    Ekko, właśnie się zastanawiałam nad ta bulkowatoscia. czy chodzi o to ze ma sie kruszyc jak bulka? czy ma byc czerstwe na drugi dzien :) czy wata? No chyba nieeee ;)
    Mysle ze tu chodzi o te delikatnosc, uniwersalnosc i neutralnosc w smaku.
    Tez wole te ciezsze chlebki ktore tydzien poleza :)
    A przepis juz wklepuje :)

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 22:22:30

    Chyba się nie musi kruszyć - dobra bułka się nie kruszy (może znasz przepis Borgii), chałka się nie kruszy.
    Dla mnie bułkowatość kojarzy się ze smakiem spodu do pizzy - nie smakuje jak chleb, ale też nie jest bułką. Ale to jest moje prywatne odczucie. I pewnie każdy ma inne.

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 22:33:38

    Wydaje mi sie ze ile osob tyle definicji bulki :)
    Przepis wstawiłam tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis41786.html

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 22:36:19

    Wygląda bosko! Muszę zrobić. Pewnie trochę mi zejdzie - bo nie będzie miał kto jeść. Ale i tak zrobię

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 23:12:07

    To zrób z pół porcji, chociaż szkoda tyle cackania z małym bochenkiem :)
    Warto, naprawdę, bardzo przyjemnie się go robi :)
    Pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 22:29:51

    Zaczęłam czytać wątek - kurcze fajny był. Kiedy ja przelecę tyle postów.

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-12 22:39:03

    A jak już wątek się odnowił - to może ktoś wie gdzie można kupić melasę lub coś co naturalnie przyciemnia chleb. Z dodatkiem kakao to nie jest to. Zrobienie karmelu spowoduje zbytnią słodycz. Szczególnie w połączeniu z miodem.
    No i kto dysponuje takim przepisem - na ciemny chleb (aż czarny), na miodzie

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 23:14:47

    Ja najpierw takie rzeczy sprawdzam na Allegro i porównuję ceny .Np; http://www.allegro.pl/item549349053_melasa_trzcinowa_bio_270g_gold_tau.html
    Jest tam więcej tego typu rzeczy. pozdr

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 23:16:07

    To bardzo drogo.

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 23:18:11

    Atu przykładowy przepis na chleb z melasą : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=640

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-13 07:03:20

    swojego czasu sprawdzałam - i nie znalazłam. To odpuściłam.
    Z tego co pamiętam to do chleba używana była melasa z buraka.

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 23:15:23

    Melasę kupiłam na allegro, już rok temu, zrobiłam sobie spore zapasy, ostatnio widziałam że jest i z buraka i z trzciny cukrowej, ale to chyba w tych delikatesach orientalnych (ktoś tu na forum podlinkował, chyba w wątku o chińszczyźnie) o tutaj http://www.delikatesy-orientalne.pl/index.php?prod_name=melasa&search=ok&search=ok
    Przepisu na ciemny, czarny chleb nie mam.

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 23:25:02

      No, faktycznie istotna różnica w cenie.

  • Autor: aga9999 Data: 2009-02-12 23:20:36

    Jest jeszcze słód piekarski, ale trudno go kupić.

  • Autor: ekkore Data: 2009-02-13 07:01:58

    o właśnie - chodziło mi po głowie, że jest jeszcze coś poza melasą...Ale nijak nie chciało przyjść na place...

Przejdź do pełnej wersji serwisu