witam,chciałabym zrobić ciasto z bitą śmietaną,ale o smaku czekoladowym.Znacie może przepis na śmietanę o smaku czekoladowym?Lepiej dodać kakao czy czekoladę?
Dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie mocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy. Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem. Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu. Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag czekolady ale mnie mniej. Ten krem wykorzystuję do różnych lekkich ciast i deserów, zawsze jest tak samo pyszny...:)))
Robie dokladnie tak samo. Wychodzi krem identyczny w konsystencji jak bita smietana, tylko jest czekoladowy. Daje sie elegancko ubic!!! Tylko jak pisala alidab.. Przez noc schlodzic i ubijac w tym samym naczyniu (dlatego dzien wczesniej trzeba pomyslec..w jakim naczyniu wkladamy smietane z czekolada do lodowki. ) przelozenie tej smietany do innego naczynia spowoduje, ze juz nie ubije sie tak sztywno jak w tym zimnym.... a potem sa pretensje do tego , kto podal przepis ;) Zycze powodzenia Gosi a alidab przybijam 5 za dobry przepis :)
Witam. Ja to robie troszke inaczej. roztapiam czekolade na parze, ubijam smietana kremowke tak na polplynna, potem trzeba poczekac az czekolada troche przestygnie ale bedzie lejaca, dodaje troche smietany, lyzke ub dwie do czekolady i mieszam, w ten sposob chlodze czekolade i przez to ona nie zastyga. wtedy czekam az czekolada ostygnie do temperatury smietany i mieszam wszystko razem. Wszystko zajmuje okolo 20 minut.
Ja zawsze dodaję do 0,5 litra śmietany kremówki (30%) 0,5 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady. Smakuje fajnie, dobrze się rozsmarowuje na cieście i w miarę szybko zastyga. Nie dodaję wtedy do śmietany ani cukru, ani innych wspomagaczy typu zagęstniki.
witam,chciałabym zrobić ciasto z bitą śmietaną,ale o smaku czekoladowym.Znacie może przepis na śmietanę o smaku czekoladowym?Lepiej dodać kakao czy czekoladę?
Użytkownik gosia111 napisał w wiadomości:
> Lepiej dodać kakao czy
> czekoladę?
To i to
Dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie mocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy.
Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem.
Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu.
Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag
czekolady ale mnie mniej.
Ten krem wykorzystuję do różnych lekkich ciast i deserów, zawsze jest tak samo pyszny...:)))
Robie dokladnie tak samo. Wychodzi krem identyczny w konsystencji jak bita smietana, tylko jest czekoladowy. Daje sie elegancko ubic!!! Tylko jak pisala alidab.. Przez noc schlodzic i ubijac w tym samym naczyniu (dlatego dzien wczesniej trzeba pomyslec..w jakim naczyniu wkladamy smietane z czekolada do lodowki. ) przelozenie tej smietany do innego naczynia spowoduje, ze juz nie ubije sie tak sztywno jak w tym zimnym.... a potem sa pretensje do tego , kto podal przepis ;) Zycze powodzenia Gosi a alidab przybijam 5 za dobry przepis :)
Witam.
Ja to robie troszke inaczej. roztapiam czekolade na parze, ubijam smietana kremowke tak na polplynna, potem trzeba poczekac az czekolada troche przestygnie ale bedzie lejaca, dodaje troche smietany, lyzke ub dwie do czekolady i mieszam, w ten sposob chlodze czekolade i przez to ona nie zastyga. wtedy czekam az czekolada ostygnie do temperatury smietany i mieszam wszystko razem.
Wszystko zajmuje okolo 20 minut.
pozdrawiam eryk
Ja zawsze dodaję do 0,5 litra śmietany kremówki (30%) 0,5 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady. Smakuje fajnie, dobrze się rozsmarowuje na cieście i w miarę szybko zastyga. Nie dodaję wtedy do śmietany ani cukru, ani innych wspomagaczy typu zagęstniki.