Forum

Rozmowy wolne i frywolne

gordon ramsay- ksiązka ?

• Autor: ally Data: 2009-02-16 11:38:48

Jestem zafascynowana facetem. oglądam jego programy kiedy tylko mogę. mam pytanie do Was, czy ktoś z Was posiada może książkę kucharską jego autorstwa. chciałabym ja sobie kupić ale nie wiem czy to ma sens, czy będę wstanie znaleźć składniki i czy będzie mnie na nie stać, bo On gotuje dania wytworne i wyszukane. Porszę o radę!

• Autor: Bodek Data: 2009-02-16 12:38:36

posiadam ksiazke "sunday lunch and other recipes from the F WORD" -- zawiera dvd i przepisy sa latwe i skladniki dostepne:)
    fajne fotki nawet sa :)

• Autor: aga9999 Data: 2009-02-16 18:28:32

Też mam niedzielne przysmaki Gordona. Jest tu sporo przepisów ze składnikami trudno dostępnymi (przynajmniej dla mnie) tudziez drogimi np żabnica, przegrzebki, jagnięcina, karczochy, szparagi, piersi kaczki/golebi, swieze malze, barwena, mięso z kraba, polędwica wołowa, włoskie kiełbaski..To około 1/3 przepisów. Reszta jak najbardziej ok (sporo propozycji na przystawki z kapusty, cebuli, ziemniakow, burakow) bardzo interesujace salatki, jest duzo wskazówek, przepisow podstawowych. 

• Autor: aga9999 Data: 2009-02-16 18:34:09

Bodek, mozesz mi podac przepis na sos zurawinowy z tejze ksiazki (rozdzial 22 - obiad bozonarodzeniowy)? W polskiej wersji jest blad ;)

• Autor: Bodek Data: 2009-02-17 10:36:44

sos zurawinowy:)

na 8 osob:)

starta skorka i sok z jednej pomaranczy.
    200g zurawiny swiezej lub mrozonej
    100g cukru pudru
    1 cynamon (patyczek)

wszystko wrzuc do garczka i gotuj na duzym ogniu przez 5 -7 minut az zurawina bedzie miekka. przelej do miseczki i zostaw aby ostygl.

jesli robisz to na przod : przelej do miseczki i zakryj folia spozywcza poki cieple. a jak przestygnie to do lodowki -- mozna przechowywac do tygodnia:)

ramsey:)

mam nadzieje ze pomoglo :)

• Autor: aga9999 Data: 2009-02-17 12:06:59

Dzięki wielkie!

To sie Ramsay nie wysilil :)

• Autor: Petra Data: 2009-02-17 11:43:56

Bodek, zejdź na ziemię (polską). Gdzie ci u nas przegrzebki i żabnice, tu kartoflą kraj plynie,,,,

• Autor: Bodek Data: 2009-02-17 16:09:03

mam pare ksiazek polskich :) co by nie zapomniec jak kopytka robic :P:P:P:P:P heheheh

a ksiazki te po angielsku to dostaje na ogol w prezentach :)
    np: mam encyklopedie kulinarna francuskiego znanego kucharza :) co ciekawe to sa tam przepisy ale jest wiele opisow o danym skladniku :)

• Autor: aga9999 Data: 2009-02-17 12:12:28

Szkoda ze tak slabo je widac na tym nedznym papierze :/ Wszystko jak przez mgle.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-02-16 19:56:27

Użytkownik ally napisał w wiadomości:
    > Jestem zafascynowana facetem. oglądam jego programy kiedy tylko mogę.

Tez lubie tego furiata

• Autor: Paola_r Data: 2009-02-17 11:01:55

Furiat, jak furiat ;)
    To, co robi, to dla mnie (oglądacza tylko ;) ) nauka pracy szefa kuchni, w permanentnym stresie i pod presją nie tylko czasu, ale i klientów, właściwego nadzoru nad podkuchcikami ;)
    Nauka dla przyszłych kucharzy chyba bezcenna.
    A co do metody ? No cóż, na pewno nie oskarżyłabym go o mobbing :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu