nareszcie zakończyłam pisanie pracy licencjackiej i tak jak obiecałam postaram się wklepać jak najwięcej przepisów na maseczki, które można zrobić samemu w domu. przepisów mam baaardzo dużo, głównie znalezionych na różnych forach o tematyce kosmetycznej. Nie będę może wypisywała wszystkich jak leci, tylko te które sama przetestowałam, a jeśli ktoś z Was chce to podawać adresy to powysyłam cały mój "zbiorek". a tu jeszcze link do strony, który znalazłam http://www.virtuela.de/kosmetyki_naturalne_do_twarzy.htm
1. maseczka z drożdży i cytryny(osoby z wrażliwą cerą powinny uważać bo mamy tu cytrynkę, która może podrażnić) do drożdży dodajemy sok z cytryny tak by powstała pasta. kładziemy na oczyszczoną buźkę i dekolt. spłukujemy po 10minutach
2.maseczka z płatków owsianych( oczyszcza, działa jak peeling) 2 łyżki płatków najlepiej górskich wymieszać z białkiem(można ubić ale ja tego nie robię) dodać mleka by miało odpowiednią konsystencję.trzymać do 15 min. działa oczyszczająco i ściągająco.
3. maseczka z ziemniaka(przywraca blask, uspokaja) ugotowanego ziemniaka rozgnieść i położyć na twarz jeszcze lekko ciepłego. można dodać np. troszkę mleka
to są moje najczęściej ostatnio stosowane. do każdej z nich można dodać kilka kropelek witaminy E. słyszałam też dużo dobrego o occie jabłkowym, w przepisach kilka razy też się pojawia, a na jesieni kładłam sobie starte surowe jabłuszko od czasu do czasu na twarz i buźka była bardziej promienna.
dycha podaj emaila to wyślę Ci sporo przepisów jak przyjde do domu. wiele się powtarza i zdarzają się błędy ortograficzne itp, ale to nie ja pisałam :) zasada była kopiuj-wklej :)
nareszcie zakończyłam pisanie pracy licencjackiej i tak jak obiecałam postaram się wklepać jak najwięcej przepisów na maseczki, które można zrobić samemu w domu. przepisów mam baaardzo dużo, głównie znalezionych na różnych forach o tematyce kosmetycznej.
Nie będę może wypisywała wszystkich jak leci, tylko te które sama przetestowałam, a jeśli ktoś z Was chce to podawać adresy to powysyłam cały mój "zbiorek". a tu jeszcze link do strony, który znalazłam http://www.virtuela.de/kosmetyki_naturalne_do_twarzy.htm
1. maseczka z drożdży i cytryny(osoby z wrażliwą cerą powinny uważać bo mamy tu cytrynkę, która może podrażnić)
do drożdży dodajemy sok z cytryny tak by powstała pasta. kładziemy na oczyszczoną buźkę i dekolt. spłukujemy po 10minutach
2.maseczka z płatków owsianych( oczyszcza, działa jak peeling)
2 łyżki płatków najlepiej górskich wymieszać z białkiem(można ubić ale ja tego nie robię) dodać mleka by miało odpowiednią konsystencję.trzymać do 15 min.
działa oczyszczająco i ściągająco.
3. maseczka z ziemniaka(przywraca blask, uspokaja)
ugotowanego ziemniaka rozgnieść i położyć na twarz jeszcze lekko ciepłego. można dodać np. troszkę mleka
to są moje najczęściej ostatnio stosowane. do każdej z nich można dodać kilka kropelek witaminy E.
słyszałam też dużo dobrego o occie jabłkowym, w przepisach kilka razy też się pojawia, a na jesieni kładłam sobie starte surowe jabłuszko od czasu do czasu na twarz i buźka była bardziej promienna.
O dzięki wielkie. Proszę o jeszcze i pozdrawiam:)
dycha podaj emaila to wyślę Ci sporo przepisów jak przyjde do domu. wiele się powtarza i zdarzają się błędy ortograficzne itp, ale to nie ja pisałam :) zasada była kopiuj-wklej :)
Super, Kinka, tę z ziemniaków robię dosyć często, podobno również delikatnie oczyszcza cerę:)