Forum

Kuchenne porady

Przepis na mięsko z nutrii

  • Autor: balbisia19 Data: 2009-02-18 13:09:27

    Udało mi się kupić mięsko z nutrii. Moja mama kiedyś robiła coś takiego - chyba smażyła lub piekła w piekarniku, nie pamiętam. Czy ktoś posiada może jakiś dobry, sprawdzony przepis? Bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać, a moje kubeczki smakowe pamiętają że to było pycha... 

  • Autor: monia7301 Data: 2009-02-18 13:49:53

    o matko , to się je ?

  • Autor: justine75 Data: 2009-02-18 13:55:09

  • Autor: makusia Data: 2009-02-18 14:05:22

    http://www.polnutr.com/kulinaria.htm zobacz tutaj , jak coś jeszcze znajdę to podam Ci link

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-02-18 14:44:13

    Nutria to bardzo czyste zwierzatko ,nie  swiadoma niczego ........zostalam kiedys poczestowana  kielbasa z  tego zwierzatka :(  nie smakowala mi , mieso bylo jakies slodkawe . Teraz za zadne pieniadze bym nie zjadla .

  • Autor: trylobicik Data: 2009-02-18 15:17:37

    Mniam, mniam. Mięsko z nutrii jest pyszne i kiełbaska też. Możesz je zrobić tak jak królika, np. w śmietanie. Ja tak robiłam, gdy nutrie były dostępne. Teraz takie mięsko to senne marzenie.

  • Autor: Pola42 Data: 2009-02-18 17:30:00

    Oj, je się dziewczyny, je się...Podczas moich pięknych lat studenckich, kiedy mięso nie wisiało wszędzie na hakach a tylko starowinki pamiętały, co to kabanosy ...mój ówczesny chłopak a obecnie mąż przywiózł trochę takiego mięsa do akademika. Ja , tak, jak wszyscy moi koledzy nigdy czegoś takiego nie jedliśmy i pewnie nie zjedlibyśmy, bo nie było takiej okazji. Mój luby zabrał się do roboty i w prodiżu przygotował to danie z olbrzymią ilością cebuli. Mięsko było chudziusieńkie i bardzo smaczne. Może dlatego,że byliśmy spragnieni czegoś takiego ? Dodam tylko,że mój mąż nie jest utalentowany kulinarnie , więc tylko je smażył dodając dużo cebuli.

  • Autor: balbisia19 Data: 2009-02-18 18:34:04

    Dziewczyny serdecznie dziękuje za pomoc. Mam nadzieję że coś z tego mi wyjdzie....

  • Autor: as Data: 2009-02-18 20:08:36

    Tylko uważaj bo to dzike zwierzę i byście nie złapali jakiejś wścieklizny czy włośnia.

  • Autor: alfa_beta Data: 2009-02-18 20:52:28

    Nutrie sie hoduje tak jak króliki:))

  • Autor: as Data: 2009-02-18 21:45:10

    Nie wiedziałam. Jak byłam mała to w naszym gospodarswie plątała się jedna nutria. Tacie udało się ją złapać do pułapki. Wtedy tylko jeden raz widziałam ją na własne oczy ale juz nie żyła. Oczywiście nie jedliśmy jej. 

  • Autor: goswi Data: 2009-02-22 09:58:00

    Za czasów kiedy hodowało się nutrie często gościła w moim domu. Mama piekła z dużą ilością cebuli i czosnku w prodziżu, albo obierała mięso z kości i były mielone.

  • Autor: atek Data: 2009-02-23 20:34:31

    Użytkownik balbisia19 napisał w wiadomości:
    > Udało mi się kupić mięsko z nutrii. Moja mama kiedyś robiła coś takiego -
    > chyba smażyła lub piekła w piekarniku, nie pamiętam. Czy ktoś posiada może
    > jakiś dobry, sprawdzony przepis? Bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać,
    > a moje kubeczki smakowe pamiętają że to było pycha...


    Jeżeli to jest cała tuszka to odpowiednio nacinając mięso na żebrach można spreparować dość duży kwadratowy płat mięsa .
    Płat ten po posoleniu i doprawieniu pieprzem można potraktować jako bazę pod dużą roladę / boczek, cebula, kiszony ogórek coś czerwonego dla kontrastu kolorystycznego np. papryka / Roladę zawijamy, okręcamy białą nicią  po podsmażeniu dusimy.
    Dobre i na ciepło  jako danie obiadowe , i na zimno - kanapki .
    Moim zdaniem mięso nutrii jest dość uniwersalne w smaku - robiłam pieczone udka / tylne solidne / pasztety, rolady, kotlety mielone a nawet gołąbki . Konkretnych przepisów nie pamiętam - improwizuję .

  • Autor: franio Data: 2013-01-23 11:09:28

    Ja do Wszystkich forowiczów lubiących mięso z nutrii mam pytanie.

    Czy jest zainteresowanie kupnem kiełbasy z nutrii?

    Pozdrawiam

    franio

  • Autor: atek Data: 2013-01-23 17:27:12

    W sklepie może bym się skusiła. Problemy mogą być conajmniej dwa. Jeden to jednak uprzedzenie i obrzydzenie potencjalnych klientów. Nie każdy toleruje mięso inne niż popularnie dostępne. Hasło konina wywołuje już dyskusję, a co dopiero mięsko z gryzonia. Dużego bo dużego, ale zawsze gryzonia. Drugi problem to włośnie. Zwierzęta te są podatne na włośnicę, dlatego nie skusiłabym się na kiełbasę z nutrii kupioną gdzieś poza oficjalnym nadzorem.

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-01-24 10:19:56

    Moja rodzina chodowała kiedys nutrie. Pewnie bylam karmiona tym miesem , ale nistety nie pamietam smaku. Chodowla była nastawiona na futra, pewnie mieso bylo wykorzystywane w kuchni tak jak kazde inne,   bo nikt nigdy nie mowił o tym w szczegolny sposob. Z racji tego , ze teraz jestem bardziej swiadoma tego co jem , to osobiscie bym  nie przyrządziła. Ale , ale ... Krolika uwielbiam i sama go potrafie zrobic  natomiast moja nastoletnia corka jest bardzoooo zniesmaczona nigdy go nawet nie sprobowała i uważa  , ze to barbarzyństwo... więc tu tylko kwestia przekonania , a nie smaku.

  • Autor: trylobicik Data: 2013-01-24 13:39:54

    Mój małżonek swego czasu przyrządził nutrię tak samo, jak królika w śmietanie. Było przepyszne. Polecam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu