Forum

Kuchenne porady

Mąka

• Autor: Dava Data: 2009-02-19 13:54:26

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Mam taki mały problem. Otóż od zawsze u mnie w domu trzymało się mąkę w nie zakręconym dużym słoiku. Teraz będąc panią domu:) kupiłam sobie plastikową puszkę zamykaną i w niej trzymam mąkę. Jednak tata powiedział, że mąki nie powinno się przykrywać żadną zatyczką, że powinną "oddychać" czy jakoś tak.
     To jak to jest z tą mąka?
    Powinna być zatkana czy nie?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi

• Autor: as Data: 2009-02-19 14:09:31

Ja mam w zamkniętym plastikowym pojemniku i nie zauważyłam nic złego by się z nia działo. Bała bym się trzymać ją otwarta by się jakieś robaki nie zalęgły ale co kraj to obyczaj.

• Autor: Tolla Data: 2009-02-19 14:16:29

Kiedyś trzymałam mąkę po prostu w torebce. Pewnego dnia, okazało się jednak, że w czymś zalęgło się małe świństwo, które rozlazło się dosłownie po wszystkim. Nastąpiło wielkie wyrzucanie i wielkie sprzątanie. Od tej pory dosłownie wszystko trzymam w szczelnie zamkniętych pojemnikach (nawet małe opakowania z rzadziej używanymi przyprawami są zamknięte). Mam pewność, ze nawet jeśli coś mi się przypałęta (z doświadczenia wiem, że najczęściej przychodzi coś z cukrem), mam pewność, że nie powłazi mi to tałatajstwo do wszystkiego co jest w szafce.

Wiem też, że mąka przed użyciem powinna być napowietrzona (tak wyraża się moja chrzestna - wspaniała kucharka i cukiernik z zamiłowania). Ale do tego służy sito, przez które przesiewamy mąkę. U mnie się sprawdza.

A robali więcej nie zniosę, więc wszystko szczelnie zamykam.

Pozdrawiam

• Autor: bytomianka Data: 2009-02-19 14:54:19

Też mam wszystko szczelnie zamknięte.

• Autor: piszczalka Data: 2009-02-19 20:18:17

ja również

• Autor: Malinx Data: 2009-02-20 14:27:17

Zamykaj, zamykaj (żeby sie mole nie zalęgły) :)

• Autor: anna702 Data: 2009-02-22 00:16:17

a mole sa juz w srodku jesli maja byc, nie przychodza z zewnatrz

• Autor: anna702 Data: 2009-02-22 00:15:02

Powinna byc w papierowej torebce, tata ma racje :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu