Forum

Zdrowie i uroda

Paradontoza

• Autor: ekkore Data: 2009-02-19 20:30:30

Czy z paradontozą można walczyć inaczej niż przy użyciu pasty parodontax?

• Autor: tineczka Data: 2009-02-19 20:57:43

Mysle, ze tylko dobry stomatolog moze pomoc, pasty watpie.

• Autor: Kinka Data: 2009-02-19 21:21:38

a dobry stomatolog tez poleci parodontax :)

a z takich domowych sposobów podobno płukanie oliwą z oliwek jest dobre jako profilaktyka - nie próbowałam tylko słyszałam

• Autor: megi65 Data: 2009-02-19 21:22:45

Walcze z paradontozą od kilku dobrych miesiecy . ! Po pierwsze dobry stomatolog , regularne wizyty ! W moim wypadku tylko pasta elmex zielony przynosi mi ulge ! Bóle dziąseł nasilaja sie wiosną , jesienią lub przy zmianach ciśnienia lub klimatu ! Latem zapominam co to paradontoza.... )) Ekkore głowa do góry .. można z tym zyc .. ! Ostatnio pani stomatolog powiedziała , ze ma 26 letnią pacjentke z objawami tej choroby .. ! No cóz .. powodzenia !!Pozdrawiam !

• Autor: mysia71 Data: 2012-05-10 20:57:00

Witam ... Ja również mam problemy z paradontozą ( to chyba spadek po mamusi ) Na początku kupowałam pasty i coś do płukania , ale to dawało chwilowe poprawy , a właściwie tylko przynosiło ulgę. Teraz leczę się u stomatologa i faktycznie jest lepiej. Tak wiec polecam odwiedziny gabinecie. Ja moge polecić dr Ewę Rusyan z kliniki RS Dental w Warszawie .

• Autor: andzik.78 Data: 2009-02-19 21:49:11

Mam ten sam problem.Stomatolog założyła mi jakiś preparat żeby dziąsła za szybko się nie obniżały. Regularnie kamień nazębny usuwam. Bo to też przyspiesza paradontozę.Żeby dziąsła nie krwawily co jakis czas przepłukuję je rozcieńczoną wodą utlenioną. Na szkl wody -1 łyzka wody utlenionej.No o pascie nie wspoinam bo to podstawa..

• Autor: bela48 Data: 2009-02-20 07:43:44

Płukanie rano i wieczorem 15% dentosept,kupuje sie bez recepty/ja robie na 6 małych łyżeczek przegotowanej wody daje 1 łyzeczkę  dentoseptu.

• Autor: andzia2607 Data: 2009-02-20 08:47:12

stosowanie pasty ktora ma napisane ze sluzy w parodontozie zajmuje sie lagodzeniem skutkow choroby
    a w dzisiejszych czasach leczenie parodontozy przede wszystkim opiera sie na zapobieganiu
    metod profilaktycznych jest mnostwo ale najwazniejsze to regularne usuwanie zlogow nazebnych,a jezeli choroba jest juz w stopniu zaawansowanym nalezy to polaczyc z kiretazem
    warto by bylo zebys w czasie nastepnej wizyty skonsultowala tez odpowiednia metode szczotkowaniia-taka ktora poprzez masaz dziasel pobudzi ich ukrwienie a co za tym idzie ich odzywienie

• Autor: Alaewa Data: 2009-02-20 17:54:14

Mnie stomatolog polecił stosowanie pasty Meridol i dodatkowo płukanie jamy ustnej wieczorem płynem o takie samej nazwie. Zęby powinno się myć co najmniej 3xdziennie przez 10 minut, szczotkując zęby w ruchami jakby zsuwającymi dziąsła na zęby. Przy jakichś stanach zapalnych, lekkich opuchnięciach dobrze robi płukanie płynem Eludril, ma duże właściwości bakteriobójcze. No i trzeba co 3 miesiące usuwać kamień. Nie zawsze jednak to działa, doświadczyłam tego na sobie. Na bardziej specjalistyczne leczenie trzeba mieć worek pieniędzy.

• Autor: anna702 Data: 2009-03-06 23:56:01

Mi rowniez polecono Meridol paste i plyn, pomoglo dzisla nie krwawia, wazny jest sposob mycia trzeba szczoteczka masowac dziasla "gora-dol-gora". Ja mam 38 lat i poczatki paradontozy, powiedziano mi ze przyczyna moga byc leki i radioterapia, ktora przeszlam.
    Odsloniete szyjki plombuje, jesli to konieczne. Dobrze dziala tez pasta Sensodyne, chociaz jest droga.

• Autor: ursula Data: 2009-03-12 01:15:00

witaj
    postanowilam napisac, bo mam ten sam problem, ale jest poprawa, to moze i tobie (wam) pomoze,
    w zeszlym roku zmienilam dentyste ( dluga historia, kosztowal mnie duzo pieniedzy i bolu ), w grudniu na 2 wizycie ten nowy dentysta zaproponowal, abym kupila sobie szczoteczke elektryczna (okragla,im mniejsza, tym lepsza, wszedzie dojdzie), pomyslalam, ze sprobuje i ... duzy sukces
    wczoraj bylam na kolejnej wizycie (musialam usuwac kamien co 3 miesiace, wiec ta wizyta byla umowiona juz w grudniu), ale:
    1.  mialam o POLOWE mniej kamienia (sama czulam roznice)
    2.  moje dziasla byly obsuniete 5 mm, a wczoraj po 3 miesiacach juz tylko 4 mm (mierzyla chyba w 6 miejscach, wszedzie to samo)
    3.  nastepna wizyta za ...  4 miesiace
    wiem, ze to wydatek, ale jesli zamiast 4 wizyt w roku, beda 3, a moze kiedys 2 - to tez robi roznice
    dla mnie najwazniejsze, ze widze poprawe i to w krotkim czasie
    aha - bardzo wazne - powinno sie rowniez szczotkowac jezyk
    bardzo serdecznie was wszystkie pozdrawiam

• Autor: marinik Data: 2009-03-13 10:42:26

j.w plus regularne wcinanie rutinoscorbinu.

• Autor: anna702 Data: 2009-03-15 22:19:23

ja tez czesto biore rutinoscorbin, bo mam slabe naczynia

• Autor: megi65 Data: 2012-05-10 21:38:08

U mnie paradontozę skutecznie zahamowała pasta  ELMEX (zielona )  , polecana przez moją panią stomatolg ..  Jak dla mnie poczyniła cuda ..żadnych odsłonietych szyjek zęba .. :D  Polecam.. )))

• Autor: asieksza Data: 2012-05-11 23:05:13

Ja ostatnio odkryłam w aptece pastę Ajona. Po dosłownie kilku użyciach moje dziąsła przestały krwawić i boleć. Kosztuje ok 13 zł za 25 ml ale jest bardzo wydajna - nakłada się tyle co główka od szpilki i pięknie się pieni. Meridiol też jest doby ale u mnie nie dawał aż takich efektów. Parodontaks ma paskudny smak.

Przejdź do pełnej wersji serwisu