Kochani od czego tu zacząć żeby się go pozbyć .Przyznaję ,ze smażyłam na masełku lub margarynie,uwielbiam majonez,nigdy nie musiałam stosować diet-no i teraz klopssssss.
Zawsze zaczynamy od prawidłowego żywienia, odpowiedniej diety i higienicznego trybu życia jak mówią lekarze.... ruch, ruch i jeszcze raz ruch no i dieta...a gdy to nie nie pomoże to farmakologia... Mnie zalecono Lyphantyl ( który tak mi uaktywnił kamyki w pęcherzyku żółciowym conocne ataki że za 3 miesiące miałam zabieg usunięcia i kamyków (w liczbie 1) a i cholesterol się unormował na poziomie 146. Mąż z kolei dostał lek o nazwie cardin 20... jest w trakcie zażywania... więc nie wiem z jakim skutkiem.
ojjjojjjoooojjj.....nie smazymy na maselku ani na margarynie majonez zakazany absolutnie, ale przede wszystkim sposob w jaki gotujemy, nie powinno sie w ogole smazyc przy wysokim cholesterolu, garnek parowy! sprobuj go polubic...musisz sie przestawic. Jajka na przyklad jesli chcesz z patelni to zamiast tluszczu wlej troche wody poczekaj az zawrze i wbij jajka, sa pyszne a jesli juz musisz to dodaj troche masla na wierzch...razowy chleb, zadnych ciastek, maczne tez powinno sie ograniczyc, jedz duzo warzyw i owocow, polecam czerwone wytrawne wino - szklaneczke do kolacji, olej lniany tez pomaga oczyscic zyly...a mozna wiedziec jaki masz ten cholest.?
e...to nie jest zle! :) tg wydaja sie w normie- 130 ( chyba do 150 norma?) wazne, zeby HDL byl wyzszy, to ten tzw. "dobry" cholesterol jego funkcja jest plynac przez zyly i zbierac tluszcz osadzony w nich (LDL) ale zrob sobie dietke, albo lepiej zmien styl odzywiania. Nie wiem ile masz lat, ale w pewnym wieku tj- ok 40 powinno zaczac sie juz uwazac, zeby zapobiegac zawalom, wylewom, i zatorom. Jesli dieta nie dziala, bo nie zawsze cholesterol jest zalezny od tego co sie je, ale od tego jak pracuje nasz organizm przepisuje sie leki ogolnie zwane statyny.
A czy ktoś z Was widział kiedyś cholesterol?.... Nie?... Czyli należy przyjąć , że go nie ma....że to tylko propaganda (wroga). Jakiś powód aby umrzeć musi być. Więc co za różnica jaki? Bahus
To ja mam podobnie. Jeżeli podwyższony jest tylko ogólny, a przy rozbiciu na dobry i zły wszystko jest w normie nie ma się co zamartwiać. Warto jednak zmienić dietę - zlikwidować smażenie na i w ciężkich tłuszczach, przejść na jedzenie smażone na patelni grilowej (smarujemy tylko powierzchnię, aby nie niszczyć patelni), pieczone czy gotowane na parze.
Dla mnie pierwsze badanie krwi, które pokazało podwyższony cholesterol było szokiem, bo - śmietany nie cierpię, chleba nie smaruję masłem (tylko do miodu), smażeniny też wydawały mi się w normie...Ale przejęłam się - wprowadziłam w miarę ścisły rygor - po pół roku cholesterol wzrósł (mowa tylko o ogólnym). Wtedy robiłam dokładniejsze badanie - okazało się, że wszystko w normie.
W każdym razie nauczyłam się jeść seler - podobno zbija cholesterol - którego zapachu i smaku w postaci selerowej nie cierpię. Ale jest pasztet z selera, ryż z pieczarkami i selerem, surówki z selera, marchewki, kiwi i ananasa
aki , od jakiegoś czasu ( na prośbę użytkowników ) jest dział "zdrowie i uroda" :)) i tam ten wątek powinien być a co do cholesterolu , to tutaj znajdziesz tabelkę , co można , a czego nie ;) pozdrawiam makusia
Polecam do smarowania na kanapki Benacol ,kosztuje około 10 zł ,moj maz mial troszke podwyzszony ,ale nie duzo ! je caly czas benacol pod wedline , cholesterol sie unormowal bez zadnych lekow .
Absolutnie sie zgadzam. Poza tym cholesterol tez sie "dziedziczy", moj maz je absolutnie wszystko i ma cholesterol w normie, ja natomiast uwazam z jedzeniem i mam ponad 300.
Na zbicie cholesterolu stosuję zawsze czosnek. Na kolację na kromkę chleba daję rozgnieciony ząbek czosnku,Tak jem przez2 tygodnie,potem przerwa 2 tygodniowa.Oczywiście dieta cholesterolowa musi być.Pozdrawiam.
Wiesz nie zawsze wysokie ciśnienie idzie w parze z cholesterolem.Mam niskie ciśnienie i mam cholesterol, a mój mąż ma wysokie ciśnieniei nie ma cholesterolu.Różnie to bywa,Pozdrawiam.
Kochani od czego tu zacząć żeby się go pozbyć .Przyznaję ,ze smażyłam na masełku lub margarynie,uwielbiam majonez,nigdy nie musiałam stosować diet-no i teraz klopssssss.
Zawsze zaczynamy od prawidłowego żywienia, odpowiedniej diety i higienicznego trybu życia jak mówią lekarze.... ruch, ruch i jeszcze raz ruch no i dieta...a gdy to nie nie pomoże to farmakologia... Mnie zalecono Lyphantyl ( który tak mi uaktywnił kamyki w pęcherzyku żółciowym conocne ataki że za 3 miesiące miałam zabieg usunięcia i kamyków (w liczbie 1) a i cholesterol się unormował na poziomie 146.
Mąż z kolei dostał lek o nazwie cardin 20... jest w trakcie zażywania... więc nie wiem z jakim skutkiem.
no tak....bo kamienie zolciowe skladaja sie glownie z cholesterolu
ojjjojjjoooojjj.....nie smazymy na maselku ani na margarynie majonez zakazany absolutnie, ale przede wszystkim sposob w jaki gotujemy, nie powinno sie w ogole smazyc przy wysokim cholesterolu, garnek parowy! sprobuj go polubic...musisz sie przestawic.
Jajka na przyklad jesli chcesz z patelni to zamiast tluszczu wlej troche wody poczekaj az zawrze i wbij jajka, sa pyszne a jesli juz musisz to dodaj troche masla na wierzch...razowy chleb, zadnych ciastek, maczne tez powinno sie ograniczyc, jedz duzo warzyw i owocow, polecam czerwone wytrawne wino - szklaneczke do kolacji, olej lniany tez pomaga oczyscic zyly...a mozna wiedziec jaki masz ten cholest.?
cholesterol całkowity 237 ,tróglicerydy 130 ,HDL-55 ,LDL wyliczany 156
e...to nie jest zle! :) tg wydaja sie w normie- 130 ( chyba do 150 norma?) wazne, zeby HDL byl wyzszy, to ten tzw. "dobry" cholesterol jego funkcja jest plynac przez zyly i zbierac tluszcz osadzony w nich (LDL) ale zrob sobie dietke, albo lepiej zmien styl odzywiania. Nie wiem ile masz lat, ale w pewnym wieku tj- ok 40 powinno zaczac sie juz uwazac, zeby zapobiegac zawalom, wylewom, i zatorom. Jesli dieta nie dziala, bo nie zawsze cholesterol jest zalezny od tego co sie je, ale od tego jak pracuje nasz organizm przepisuje sie leki ogolnie zwane statyny.
A czy ktoś z Was widział kiedyś cholesterol?.... Nie?... Czyli należy przyjąć , że go nie ma....że to tylko propaganda (wroga). Jakiś powód aby umrzeć musi być. Więc co za różnica jaki?
Bahus
tak tak w postaci kamieni zolciowych! wygladaja jak suszone sliwki! noi pod mikroskopem tez
Mój mąż mówi to samo...
he ,he ,he bahus wiem ,że mi żle nie życzysz, ale nie zamieżam opuszczać WŻ z powodu ch....nego cholesterolu.
sory za błąd -zamierzam-
To ja mam podobnie. Jeżeli podwyższony jest tylko ogólny, a przy rozbiciu na dobry i zły wszystko jest w normie nie ma się co zamartwiać.
Warto jednak zmienić dietę - zlikwidować smażenie na i w ciężkich tłuszczach, przejść na jedzenie smażone na patelni grilowej (smarujemy tylko powierzchnię, aby nie niszczyć patelni), pieczone czy gotowane na parze.
Dla mnie pierwsze badanie krwi, które pokazało podwyższony cholesterol było szokiem, bo - śmietany nie cierpię, chleba nie smaruję masłem (tylko do miodu), smażeniny też wydawały mi się w normie...Ale przejęłam się - wprowadziłam w miarę ścisły rygor - po pół roku cholesterol wzrósł (mowa tylko o ogólnym). Wtedy robiłam dokładniejsze badanie - okazało się, że wszystko w normie.
W każdym razie nauczyłam się jeść seler - podobno zbija cholesterol - którego zapachu i smaku w postaci selerowej nie cierpię. Ale jest pasztet z selera, ryż z pieczarkami i selerem, surówki z selera, marchewki, kiwi i ananasa
aki , od jakiegoś czasu ( na prośbę użytkowników ) jest dział "zdrowie i uroda" :)) i tam ten wątek powinien być
a co do cholesterolu , to tutaj znajdziesz tabelkę , co można , a czego nie ;) pozdrawiam makusia
Polecam do smarowania na kanapki Benacol ,kosztuje około 10 zł ,moj maz mial troszke podwyzszony ,ale nie duzo ! je caly czas benacol pod wedline , cholesterol sie unormowal bez zadnych lekow .
Ckolesterol to nie tylko dieta. Mnie skacze ponad 200 gdy mam jakiś stresik większy i przez dłuższy czas.
Jeżeli to prawda , to u mnie by się zgadzało.
Absolutnie sie zgadzam. Poza tym cholesterol tez sie "dziedziczy", moj maz je absolutnie wszystko i ma cholesterol w normie, ja natomiast uwazam z jedzeniem i mam ponad 300.
Kiszona kapusta obniża poziom holesteroslu. Więc jedz ze smakiem.
mamy artykuł o tym:
http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=691
Na zbicie cholesterolu stosuję zawsze czosnek. Na kolację na kromkę chleba daję rozgnieciony ząbek czosnku,Tak jem przez2 tygodnie,potem przerwa 2 tygodniowa.Oczywiście dieta cholesterolowa musi być.Pozdrawiam.
czosnek jest dobry jesli sie go trawi, noi dodatkowo obniza cisnienie, bo czesto wysokie cisnienie i cholesterol ida w parze
Wiesz nie zawsze wysokie ciśnienie idzie w parze z cholesterolem.Mam niskie ciśnienie i mam cholesterol, a mój mąż ma wysokie ciśnieniei nie ma cholesterolu.Różnie to bywa,Pozdrawiam.
napisalam czesto , nie zawsze....w sensie ze warto skontrolowac obydwa :) pozdrowienia
Dzięki za każdą podpowiedź,pozdrawiam