Forum

Kuchenne porady

Kurkuma vs. turmeric

• Autor: katekat Data: 2009-02-21 23:53:09

Mam pytanie dotyczace polskiej kurkumy - czy kotkolwiek wie jak ona odnosi sie pod wzgledem mocy do turmericu 9tez kurkumy, tylko kupowanej np. w Wielkiej Brytani). W swoich przepisach czesto mam kurkume i dodaje jej max. pol lyzeczki, bo jest b. intensywna, ale zauwazylam ze w innych przepisach polskich uzytkownikow, uzywajacych kurkumy kupionej w polsce - czasami dodawane sa nawe 2 lyzki! (co dla mnie jest niewyobrazalne jesli mialabym dodac do potrawy tyle turmericu).

Prosze o opinie, bo nie chce zanizac ilosci przyprawy w swoich przepisach, jesli okaze sie ze polska kurkuma jest slabsza niz turmeric.

• Autor: koma305 Data: 2009-02-22 10:28:33

W internecie znalazłam taką informację:
    Kurkuma długa- turmeric,curcuma longa - Przyprawa o silnym zapachu i o korzennym, lekko gorzkim smaku. Jest ona składnikiem proszku curry, oraz musztardy. Wykorzystywana jest w kuchni do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie, ciast drożdżowych i biszkoptowych. Wyśmienicie sprawdza się w przyprawianiu potraw z drobiu, zup kremowych (np.szczawiowa). Kurkuma jest bardzo aromatyczna i komponuje się z roślinami strączkowatymi m.in. fasolami, soją, soczewica.
    Myślę,że jest to ta sama przyprawa.Wszystko zależy od ilości składników i intensywności potrawy.Ja osobiście używam jej delikatnie,tak mi odpowiada - lecz jeśli przepis mówi inaczej trzymam się przepisu.

• Autor: tineczka Data: 2009-02-22 20:31:39

Kurkuma czysta, jest tylko kurkuma (tumeric),,, w wiekszych ilosciach trujaca, w malych codziennie bardzo zdrowa, daje piekny kolor potrawom i uzywa sie ja zamiast szafranu ze wzgledu na nizsza cene.
    Dwie lyzki dodane na jaka ilosc? Na male porcje napewno za duzo.

• Autor: kokliko Data: 2009-02-23 03:04:51

W jezykach lacinskich kurkuma, w anglosaskich tumeric, jak mowie na okraglo, jak go zwal , tak go nazwal, chodzi o to samo,
    troche zolte,, troche gorzkie, ogolnie  bardzo mile i potrzebne.Nawet polskie kartofelki wychodza  jakos orientalnie z zastosowaniem
    takowej - a niby dlaczego maja nie wychodzic - skoro tyle miliardow uzytkownikow (kartofli) je stosuje na codzien.
    Tym bardziej, ze ani nie wymyslilismy, ani nie wprowadzilismy tak na serio  tej szlachetnej zapychanki do kraju naszego.
    Poczytajcie o kartoflu chocby wpisujac go w google.A skoro sam juz sie wprowadzil, to nie trzeba zaprawiac go wylacznie skwarkami,
    cebulka i boczkiem, ziemniaczek ubostwia  kumin, ubostwia tez kardamon, ubostwia nawet curry.
    Nie doprowadzajcie go do wscieklosci tym jedynym zapachem skwarkow z cebulka.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-02-25 16:53:12

eszystkie odpowiedzi poczytalam bo ciekawe choc...chyba zadna niezupelnie na temat :-). Z wyjatkiem zwrocenia uwagi na ilosc potrawy. Ja podejrzewam, (choc w Polsce nie mieszkam lecz kupowalam czasem przyprawy w supermarkietach) ze ta oferowana w Polsce moze byc zwietrzala nieco. jest chyba mniej uzywN niz w innych krajach i zalega polki. Lub jest gorszej jakosci by byla tansza.

Przejdź do pełnej wersji serwisu