Forum

Kuchenne porady

Mąka angielska

• Autor: Cahir Data: 2009-02-23 13:31:47

Dzien dobry! Po raz kolejny niesmiertelny temat mąki,ale teraz o mące angielskiej.Mieszkam w UK od jakiegos czasu i mam trochę problemu z tutejsza mąka ,zazwyczaj musze dac znacznie mniej tej mąki bo jezeli daje tyle ile jest w przepisie to wychodzi super twardy gniot.Moze ktos ma doswiadczenie z angielska mąka i może mi coś poradzic?Dziekuje

• Autor: Shanna Data: 2009-02-23 13:54:04

Ja tez mieszkam w UK i z tutejsza maka nie mam problemow. Jedynie nie lubie self-rising bo mi nic na niej nie wychodzi.

• Autor: szkotka4 Data: 2009-02-23 13:56:46

ja tez mieszkam w UK I JAK ROBIŁAM FAWORKI TO MAKI MUSIALAM DAC O SZKLANKE WIECEJ NIZ W PRZEPISIE ,BO CIASTO SIE LEPIŁO,A TAK DO RESZTY TO NIE MIALAM PROBLEMU

• Autor: Mloda Data: 2009-02-23 14:08:53

Jeśli macie dostęp do polskiego sklepu to radzę mąkę kupować właśnie w nim. Jakościowo mąka angielska jest gorsza niż polska (przynajmniej moim zdaniem, owszem da się z niej coś "uciułać" ale czasami ciasto na pierogi, czy też kruche wychodzi nie takie jak powino), a zwłaszcza ta z taniej półki, np. czerwona lub niebieska z TESCO. Dla tych co nie wiedzą
    Plain flour- odpowiednik mąki pszennej
    Self-raising flour- odpowiednik mąki razowej
    Corn flour- odpowiednik mąki kukurydzianej

• Autor: nadia Data: 2009-02-23 14:58:54

A ja mialam polska make, ale za to angielska wage ( rowniez na kilogramy i dekagramy) i zupelnie nie wychodzily mi ciasta. Okazalo sie,ze waga jest do ''duszy'', moze miala niedowage a moze nawet anoreksje ;), bo wciaz bylo za malo maki na skali, natomiast w rzeczywistosci bylo jej o wiele za duzo. Przywiozlam wage z Polski i jest the best! ;). Polska waga+polska maka=udany wypiek :)))

• Autor: aneta j Data: 2009-02-23 15:16:58

myslalam ze self raising to taka ze spulchniaczem...

• Autor: anay Data: 2009-02-23 16:17:48

bo tak jest. młoda popełniła błąd.

• Autor: Mloda Data: 2009-02-24 03:57:31

Możliwe, że się mylę- informacje na temat mąk angielskich przekazała mi na samym początku mojego pobytu w Anglii moja kumpela (która zresztą jest już w Polsce- pewnie nie wychodziły jej cista z angielskiej mąki, heh:)) A tak poważnie, to jeśli kogoś wprowadziłam w błąd, to przepraszam- niechcący:)
    A wracając do mąk- podobno corn flour ma podobne właściwości do mąki ziemniaczanej ( wyczytałam gdzieś w internecie...)

• Autor: anay Data: 2009-02-23 16:20:31

self-rising to mąka z proszkiem do piecznia i solą, a nie razowa.
    tutaj w wikipedii masz wszystko opisane, po angielsku.
    ale jak ktoś zna język to wszystko powinno być jasne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flour

• Autor: Shanna Data: 2009-02-24 09:53:31

A czy ktos moze wie czy mozna dostac (pewnie tak) i jak sie nazywa maka kukurydziana. Ale nie chodzi mi o corn flour bo ta w wygladzie przypomina kartoflanke. Mi chodzi o taka typowo zolta, ktora wyglada jak pokruszone chrupki dla dzieci.

• Autor: aneta j Data: 2009-02-23 15:15:40

ja to zawsze musze dodac wiecej bo jest za malo... zgadzam sie z poprzedniczka ze najlepiej w make zaopatrzyc sie w polskim sklepie

• Autor: reniapos Data: 2009-02-23 18:29:31

Masz rację. Ja też używam mąki kupionej w polskim sklepie, o typie 450 bo taka jest najlepsza. Niewiem czy wszyscy wiedzą że im mniejsza liczba to mąka ma więcej mąki w sobie. Inaczej więcej mąki w mące. Typ 500 też jest dobry, ale bywają też 650, którą zdecydowanie odradzam.Natomiast jeśli chodzi o mąkę angielską to dość dobra jest ALLINSON  z tym że mąka ta jest jakby suszsza od naszej i ciasto potrzebuje więcej wilgoci w postaci płynów. Pozdrawiam :)

• Autor: malbec Data: 2009-02-24 16:42:05

Shanna, myslę, że chodzi Ci nie o mąkę kukurydzianą (która jest jasnożółta i gładka) ale o kaszkę kukurydzianą (agadza się, przypomina pokruszone chrupki i jest żółta), która bywa różnej grubości-od przypominającej mąkę krupczatkę, przez tę o konsystencji kaszy manny, do zupełnie grubej. W wiekszości sklepów za granicą nazywa się to po włosku "polenta" i wg. angielskiej wikipedii zrobiona jest z cornmeal.

• Autor: Shanna Data: 2009-02-24 20:41:25

dziekuje. wlasnie o to mi chodzilo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu