Forum

Gawędy o jedzeniu

mąka ze spulchniaczami

  • Autor: mags Data: 2009-02-24 19:09:26

    kochani co to takiego mąka ze spulchniaczami?? self rasing tak zwana??? można ją gdzieś kupić??? jak tak to gdzie??? pomóżcie, proszę ..

  • Autor: ursula Data: 2009-02-24 20:51:46

    nie mieszkam w Polsce, wiec nie powiem ci, gdzie dostaniesz self-raising flour, ale jesli jej nie znajdziesz - to mozesz ja zastapic w proporcjach : 1 cup (150 g ) zwyklej maki do 2 lyzeczek (plaskich) proszku do pieczenia (przesyp przez sitko, zeby sie dobrze polaczylo)
    - proporcje wedlug ksiazek z serii "The Australian Women's Weekly".
    Mysle, ze to moze tez byc tansze?
    pozdrawiam

  • Autor: arabis Data: 2009-02-24 21:49:10

    Prawdę mówiąc w PL nie widziałam takiej mąki. Fajnie, ze ktoś zna przelicznik. Pozdrawiam.

  • Autor: ursula Data: 2009-02-25 05:39:42

    to znowu ja
    znalazlam w internecie jeszcze inny przelicznik (podobny):

    Self-rising or self-raising flour is flour ("white" wheat flour or wholemeal) that is sold premixed with chemical leavening agents. It was invented by Henry Jones. Typical ratios are the following:

    Metric:
    czyli na 100g maki zwyklej : 3g proszku do pieczenia : 1g lub mniej soli.
    pozdrawiam

  • Autor: mags Data: 2009-02-25 20:33:11

    dzięki wielkie ursula :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu