Nabrałam apetytu na babeczki, tyle jest pysznych przepisów na WZ i rozglądałam się za foremkami, ale jest tyle różnych wymiarów, że nie wiem na co się zdecydować? No i do czego służą papilotki? czy wkłada się je do formy, do nich ciasto i tak piecze? Pytam, ponieważ słyszałam, że niektórzy ciasto pieką w samych tylko papilotkach, ale czy one nie drą się jeśli ciasto jest wilgotne? Podpowiedzcie proszę:)
Użytkownik dajanka napisał w wiadomości: > do czego służą papilotki? czy wkłada się je do formy, do nich > ciasto i tak piecze?
Jeśli masz na mysli muffinki to właśnie tak sie je piecze. Musisz miec papierowe foremki i forme do muffinek. Ja takiej formy nie mam więc wkładam papierową forme do zwykłej metalowej foremki na babeczki i w tym pieke muffiny . Mozna tez piec w samych papilotkach ale wtedy ciastka nie będą miały takiego ładnego kształtu.
> czy one nie drą się jeśli ciasto jest > wilgotne?
ten papier zrobiony jest specjalnie do takich ciastek. Bez problemu odchodzi od wilgotnych muffinek
Właśnie robiłam mufinki z tego przepisu, pyszne i ślicznie wyglądają. Ja miałam foremki do babeczek - małe i średnie , smarowałam margaryną i wysypywałam bułką tartą, pięknie odchodziły. W papierowych foremkach może ładniej wyglądają podane na stole ale jak dla mnie to zbędny wydatek bo moje znikają w trakcie jednego posiłku o są tak smaczne, że nikt nie patrzy na dekoracje. Fajnie nam się przydały jako drugie śniadanie do szkoły dla syna, który kanapek nie lubi a batoniki już mu się znudziły
Nabrałam apetytu na babeczki, tyle jest pysznych przepisów na WZ i rozglądałam się za foremkami, ale jest tyle różnych wymiarów, że nie wiem na co się zdecydować?
No i do czego służą papilotki? czy wkłada się je do formy, do nich ciasto i tak piecze?
Pytam, ponieważ słyszałam, że niektórzy ciasto pieką w samych tylko papilotkach, ale czy one nie drą się jeśli ciasto jest wilgotne?
Podpowiedzcie proszę:)
Użytkownik dajanka napisał w wiadomości:
> do czego służą papilotki? czy wkłada się je do formy, do nich
> ciasto i tak piecze?
Jeśli masz na mysli muffinki to właśnie tak sie je piecze. Musisz miec papierowe foremki i forme do muffinek. Ja takiej formy nie mam więc wkładam papierową forme do zwykłej metalowej foremki na babeczki i w tym pieke muffiny .
Mozna tez piec w samych papilotkach ale wtedy ciastka nie będą miały takiego ładnego kształtu.
> czy one nie drą się jeśli ciasto jest
> wilgotne?
ten papier zrobiony jest specjalnie do takich ciastek. Bez problemu odchodzi od wilgotnych muffinek
Jesli szukasz dobrego przepisu to polecam ci ten przepis Kluko, rewelacja . http://wielkiezarcie.com/przepis23658.html
Właśnie robiłam mufinki z tego przepisu, pyszne i ślicznie wyglądają. Ja miałam foremki do babeczek - małe i średnie , smarowałam margaryną i wysypywałam bułką tartą, pięknie odchodziły. W papierowych foremkach może ładniej wyglądają podane na stole ale jak dla mnie to zbędny wydatek bo moje znikają w trakcie jednego posiłku o są tak smaczne, że nikt nie patrzy na dekoracje. Fajnie nam się przydały jako drugie śniadanie do szkoły dla syna, który kanapek nie lubi a batoniki już mu się znudziły