Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Malenkie muszki.

• Autor: mary50 Data: 2009-02-25 02:58:01

Od jakiegos czasu pojawily sie w domu malenkie muszki.Jest ich bardzo duzo.Prawdopodobnie od kwiatkow tak mi powiedziano/ale nie wiem dlaczego?/.Jak sie ich pozbyc ?

• Autor: lajan Data: 2009-02-25 08:27:07

Mary, to są tzw. kwasówki. Sprawdź czy gdzieś nie spadł Ci kawałek owocu, lub coś kwaśnego wylało za szafki.

• Autor: marinik Data: 2009-02-25 08:59:23

O tej porze? Nie spotkalem sie z zimowym wystepowaniem tzw kwasowek-octowek-owocowek. Sklanialbym sie raczej ku ziemórkom

• Autor: Ave Data: 2009-02-25 17:26:06

ja też... , a walka z nimi łatwa nie jest. Na początek przydałyby sie żółte pułapki lepowe (takie żółte tabliczki z naniesionym klejem) nieźle wyłapują to latajace tatłajstwo, ale pozostaje jeszcze problem z pokoleniem, które siedzi w ziemi przy korzonkach roślin.
    Można też przy kwiatkach poustawiać naczynia z wodą i odrobiną płynu do naczyń (zmniejszającym napięcie powierzchniowe wody), żeby się topiły. Szkoda, ze nie zrobiłaś fotki, łatwiej jest doradzać jak wie się z czym mamy do czynienia...

• Autor: as Data: 2009-02-25 09:58:03

Mi się tak kiedyś stało z obierek z ziemniaków. Tam sie zalęgły.  Musisz znaleźć źródło i sie go pozbyć.

• Autor: Pola42 Data: 2009-02-25 11:27:48

Mary 50, te maleńkie muszki - jak podpowiada mi tu córka - nie są owocówkami / kwasówkami / i masz rację,że od kwiatków. Są to prawdopodobnie mączliki, gnieżdżące się w ziemi. Przyczyna : wysoka temperatura i spora wilgotność ziemi w doniczkach. Rada : wszystkie rośli ny przesadzić, wyrzucić ziemię a do doniczek zastosować np"substral - Tarcznik " - 1 tabl. na 1 doniczkę, lub "Pirimix". Nie nadają się do tego pałeczki nawozowo - owadobójcze, gdyż one działają raczej zapobiegawczo.Pozdrawiam gorąco, Nostra się przyłącza do pozdrowień.
    P.S. Jak wypadła imprezka urodzinkowa mążą ?

• Autor: justine75 Data: 2009-02-25 11:31:55

Polecam to samo:))

• Autor: mary50 Data: 2009-02-25 13:44:47

Dziekuje za rady.Nie wiem czy teraz mozna przesadzac kwiaty.To sa paly i jakies grubolistne/nie znam nazywy/,takze paproc.Spytam gdy bede kupowac ziemie.W sumie to maz zajmuje sie kwiatami i chyba za duzo podlewa.
    Co do urodzin mez to bylo super.Byla tez mala wpadka z wierszykiem.Chcialam nadac koncert zyczen w radiu i podac jeden z wierszykow.Zamowilam na 8-ma rano i czekamy nie ma zyczen dla mezusia.Dzwonie do radia o 10-tej i pytam co sie stalo ze nie bylo zyczen.Oni na to ze zyczenia beda jutro bo dzisiaj zapomnieli.Stwierdzilam ,ze nie potrzba bo On urodzil sie"dzisiaj".Sama deklamowalam Mu wierszyki .Pozdrawiam .Maria

• Autor: Pola42 Data: 2009-02-25 13:52:04

• Autor: mosar Data: 2009-02-25 17:27:56

Ja też uważam, że są to ziemiórki. Miałam też na kwiatach muszki i kupiłam "Nomolt 150 SC" w sklepie ogrodniczym. Stosowałam według przepisu na opakowaniu. Zginęły muszki i białe larwy znajdujące się w ziemi. Spróbój, powinno pomóc jeżeli są to faktycznie ziemiórki.

• Autor: bahus Data: 2009-02-25 17:45:35

Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
    > Polecam to samo:))

Ja oczywiście też !!!!!! bo się całkowicie na tym nie znam i nie napiszę nic nowego niż to co powyżej....
    Bahus

• Autor: emi08 Data: 2009-02-26 09:00:35

bardzo dobrym domowym sposobem jest umieszczenie w doniczce paru zabków obranego czosnku ,one nie znoszą jego zapachu i zdychają ,możesz tez podlewać kwiaty fusami  z prawdziwej kawy ,to je wzmacnia a i muszki sie wynosza!

• Autor: mary50 Data: 2009-02-27 00:07:44

Emi08.Dziekuje.Czosnek juz wsadzilam do doniczek.Fusow z kawy nie dalam bo pilam wczesniej,ale jutro doloze muszka takze fusy.Dziekuje.

• Autor: justine75 Data: 2009-02-27 07:48:28

Sorki,nie moglam sie bardziej rozpisac bo mi corcia nie dala:)
    Mialam maczliki w zeszlym roku w juce i dracenach:latalo to dziadostwo jak sie tylko podeszlo do kwiatka:(
    Poprzesadzalam kwiatki ,dokladnie oczyszczajac korzenie z ziemi,i podlewalam Piriem no i zniknely,maczliki oczywiscie,nie kwiatki:))

• Autor: justine75 Data: 2009-02-27 07:49:50

Pirimixem mialo byc:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu