Forum

Kuchenne porady

jak obrac skorke z orzechow?

  • Autor: frania982 Data: 2009-02-25 08:58:04

    Wie ktos jak  sciagnac z latwoscia skorke z orzechow laskowych? Moczylam je w wodzie ale nie odchodzi ona tak latwo jak z migdalow.

  • Autor: Wkn Data: 2009-02-25 11:23:41

    Witaj,
    podczas gdy z migdałów najłatwiej ściągnąć skórkę po uprzednim sparzeniu ich we wrzątku, orzechy laskowe lepiej spróbować podpiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku lub podprażyć je na patelni, a następnie obrać, gdy będą jeszcze ciepłe.

  • Autor: aloiram Data: 2009-02-25 14:18:53

    Wkn, chcąc pozbyć się skórki z orzechów włoskich, mozna zrobić tak samo?

  • Autor: Wkn Data: 2009-02-25 14:51:30

    Jeśli chodzi o orzechy włoskie, przyznam się bez bicia, że nie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam i mam w sobie jakoś mały wiary, że ta metoda będzie skuteczna. Jeśli już decyduję się na masochistyczny ruch ściągania skóry, moczę je we wrzątku. Najłatwiej jednak schodzi skórka z włoskich orzechów w miarę świeżo po zebraniu ich.

  • Autor: Glumanda Data: 2009-02-25 12:17:48

    Tak jak napisala Wkn..podpiecz je albo na patelni, albo w piekarniku a potem przeloz na scierke i wykulaj je tak w tej scierce.. to nie poparzysz sie..a skorki latwiej zejda :)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-25 16:50:40

    Gotujesz orzechy w mleku na wolnym ogniu 10 - 15 minut. Spłukujesz natychmiast wodą na sicie. Wtedy skórka sama odchodzi w palcach :-)

  • Autor: frania982 Data: 2009-02-25 17:49:56

    dzieki za podpowiedzi wyprobuje sposob  podpieczenia ich

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-25 17:54:36

    Użytkownik frania982 napisał w wiadomości:
    > dzieki za podpowiedzi wyprobuje sposob  podpieczenia ich
    Zrobisz jak uważasz. Jednak pomyśl, czy suche orzechy podpiekane w piekarniku nie zostaną przez to jeszcze bardziej wysuszone?

  • Autor: frania982 Data: 2009-02-25 18:05:12

    tego sie obawiam ale rowniez tego ze po gotowaniu ich najda wilgocia

  • Autor: yette Data: 2009-02-25 19:54:47

    Orzechy podpieka sie tylko chwilkę i nie są wysuszone, z pewnością są o wiele lepsze w smaku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu