Witaj, podczas gdy z migdałów najłatwiej ściągnąć skórkę po uprzednim sparzeniu ich we wrzątku, orzechy laskowe lepiej spróbować podpiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku lub podprażyć je na patelni, a następnie obrać, gdy będą jeszcze ciepłe.
Jeśli chodzi o orzechy włoskie, przyznam się bez bicia, że nie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam i mam w sobie jakoś mały wiary, że ta metoda będzie skuteczna. Jeśli już decyduję się na masochistyczny ruch ściągania skóry, moczę je we wrzątku. Najłatwiej jednak schodzi skórka z włoskich orzechów w miarę świeżo po zebraniu ich.
Tak jak napisala Wkn..podpiecz je albo na patelni, albo w piekarniku a potem przeloz na scierke i wykulaj je tak w tej scierce.. to nie poparzysz sie..a skorki latwiej zejda :)
Użytkownik frania982 napisał w wiadomości:
> dzieki za podpowiedzi wyprobuje sposob podpieczenia ich
Zrobisz jak uważasz. Jednak pomyśl, czy suche orzechy podpiekane w piekarniku nie zostaną przez to jeszcze bardziej wysuszone?
Wie ktos jak sciagnac z latwoscia skorke z orzechow laskowych? Moczylam je w wodzie ale nie odchodzi ona tak latwo jak z migdalow.
Witaj,
podczas gdy z migdałów najłatwiej ściągnąć skórkę po uprzednim sparzeniu ich we wrzątku, orzechy laskowe lepiej spróbować podpiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku lub podprażyć je na patelni, a następnie obrać, gdy będą jeszcze ciepłe.
Wkn, chcąc pozbyć się skórki z orzechów włoskich, mozna zrobić tak samo?
Jeśli chodzi o orzechy włoskie, przyznam się bez bicia, że nie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam i mam w sobie jakoś mały wiary, że ta metoda będzie skuteczna. Jeśli już decyduję się na masochistyczny ruch ściągania skóry, moczę je we wrzątku. Najłatwiej jednak schodzi skórka z włoskich orzechów w miarę świeżo po zebraniu ich.
Tak jak napisala Wkn..podpiecz je albo na patelni, albo w piekarniku a potem przeloz na scierke i wykulaj je tak w tej scierce.. to nie poparzysz sie..a skorki latwiej zejda :)
Gotujesz orzechy w mleku na wolnym ogniu 10 - 15 minut. Spłukujesz natychmiast wodą na sicie. Wtedy skórka sama odchodzi w palcach :-)
dzieki za podpowiedzi wyprobuje sposob podpieczenia ich
Użytkownik frania982 napisał w wiadomości:
> dzieki za podpowiedzi wyprobuje sposob podpieczenia ich
Zrobisz jak uważasz. Jednak pomyśl, czy suche orzechy podpiekane w piekarniku nie zostaną przez to jeszcze bardziej wysuszone?
tego sie obawiam ale rowniez tego ze po gotowaniu ich najda wilgocia
Orzechy podpieka sie tylko chwilkę i nie są wysuszone, z pewnością są o wiele lepsze w smaku.