Forum

Kuchenne porady

biszkopt

• Autor: misa Data: 2009-02-25 12:59:07

Jak zrobić biszkopt który nie opadnie,czy ciasto do piekarnika nagrzanego czy zimnego wkladać?Czym blaszke wysmarować czy lepiej wyłożyć papierem do pieczenia .Niby proste,ale mi i tak się nie udaje.A może biszkopt po upieczeniu ma pozostać w piekarniku czy odrazu go wyjąć.MOże mi ktoś na te pytania odpowiedzieć .

• Autor: as Data: 2009-02-25 13:29:59

Ja zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Obecnie formy nie smarują tylko wykładam papierem do pieczenia. W dawnych czasach wykładałam natuszczonym papierem sniadaniowym. Podczas pieczenia nie wolno oteirać piekarnika.  Po upieczeniu robie tak: na 5 minut zostawiam w piekarniku, następne 5 minut trzymam w piekarniku ale przy otwartych drziczkach. Potem wyjmuję. Ten sposób wyczytałam w jakimś przepisie na tej stronie ale nie pamietam gdzie. 

• Autor: jamajka Data: 2009-02-25 13:41:31

A ja kiedyś przeczytałam taki oto przepis http://wielkiezarcie.com/przepis41510.html No i zrobiłam tak, ale z biszkoptem z mojego przepisu i rzeczywiście nie opadł !!! Teraz robię tak zawsze. Pozdrawiam.

• Autor: Glumanda Data: 2009-02-25 14:00:24

http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=64

• Autor: moni01011 Data: 2009-02-25 16:04:39

ja też miałam ten problem ale w jednym z rodzinnych zeszytów z przepisami znalazłam przepis który zawsze się udaje i jeszcze można go wykorzystać w innych celach kulinarnych, podałam go jakiś czas temu a nazwałam go " biszkopt nie biszkopt " , polecam  100 % pewne

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-25 16:42:34

Rozumiem, że pytasz o zasady. Może w porozumieniu z Wkn naskrobię jakiś materiał na ten temat. Tutaj w wielkim skrócie. KONSTRUKCJA - przepisu musi być tak dobrana aby proporcje masy suchej i mokrej zgadzały się ze sobą. PIECZENIE - formę zawsze wstawia się do dobrze rozgrzanego piekarnika. Termo-obieg 160 stopni i środkowa półka. W innym przypadku góra + dół, dolna półka, 170-180 stopni. Po 30 minutach pieczenia należy drewnianym patyczkiem sprawdzić wilgotność ciasta w centrum. Nie wierz w zalecenia o zakazie otwierania drzwiczek piekarnika. Wolno i nawet należy to zrobić po 30 minutach. Oczywiście na krótko. STUDZENIE. Po wyłączeniu piekarnika 5 - 10 minut w środku przy dobrze uchylonych drzwiczkach. Później formę z ciastem odwracasz do góry dnem i studzisz na przygotowanej siatce. Wtedy powierzchnia ładnie się Ci wyrówna. Formę najlepiej jest wyłożyć papierem! BISZKOPT jest ciastem, które wzrasta w wysokiej temperaturze dzięki rozszerzającym się skutkiem gorąca pęcherzykom gazu. Jeżeli piana była tylko ubita mikserem - chodzi o pęcherzyki powietrza. Przy zastosowaniu proszku do pieczenia, główną pracę biorą na siebie banieczki CO2. Dlatego taki proszek miesza się z mąką i daje do ciasta w ostatniej chwili (bo natychmiast wchodzi w reakcję chemiczną). Cała sztuka aby biszkopt nie opadał polega na uzyskaniu stabilnej masy ogromu maleńkich banieczek. Po wlaniu ciasta do formy nie wolno zwlekać i natychmiast wstawiać ją do wcześniej przygotowanego piekarnika. Każdy TŁUSZCZ działa destrukcyjnie na pianę a do ciasta daje się go tylko po to aby po upieczeniu nie wysychało za szybko. Ja rezygnuję z niego całkowicie! Osobiście polecam metodę genueńską. Całe jaja i cukier ubija się tak długo aż przestaną być widoczne pęcherze powietrza. Musi powstać rodzaj kremu o gładkiej powierzchni. Ubijanie mikserem może trwać 15 i więcej minut! Poprawnie ubijana masa potrafi powiększyć swoją objętość sześciokrotnie! Dlatego od samego początku bierze się większą formę. Na koniec daje się mąkę (żadnego proszku!) i miesza się łyżką! Tu już nie wolno miksować! KOŃCZĘ bo inaczej będę nudzić do rana :-(

• Autor: aloalo Data: 2009-02-25 17:14:33

Kurcze , lubczyku, lubię czytać Twoje wypowiedzi. Strasznie żałuję, że już nie mogę Cię usłyszeć w DK - bardzo lubiłam ten program... Ze względu na prowadzącego i oczywiście te wypieki! Dobra, dziś post ścisły, a ja Ci tu tak słodzę :) Już milknę!

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-25 17:38:47

Proszę przestań :-) bo się zacznę czerwienić i to do tego w Wielkim Poście!

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-25 17:56:34

Tylko się przypadkiem nie pogniewaj i proszę mów mi tak dalej. Takie miłe słowa z pewnością przyspieszą mój powrót do zdrowia :-)

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-02-25 20:18:33

Użytkownik aloalo napisał w wiadomości:
    > Strasznie żałuję, że już nie
    > mogę Cię usłyszeć w DK - bardzo lubiłam ten program... Ze względu na
    > prowadzącego i oczywiście te wypieki!

Tez bardzo załuje ,ze juz nie ma Kawiarenki. Pamiętam jak przed kazdym programem siadałam z zeszytem i długopisem i modliłam sie,zeby zdążyć wszystko zanotowac.Pamietam do dzis te pyszne ciasta, np. z pięknie ułozonym arbuzem na wierzchu , w formie wachlarza albo Czarnolas , wtedy pierwszy raz widziałam ten tort i długo szukałam przepisu na prawdziwy czarnolas . ehh wzięło mnie na wspomnienia

• Autor: as Data: 2009-02-25 19:58:27

No właśnie ja zastanawiam się na której półce w piekarniku piec mam 4 półki więc na środku nigdy nie będzie. Zawsze na górze lub na dole będzie więcej miejsca. Prosze poradzić która półka zaznaczając czy liczyc od dołu czy od góry.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-26 09:02:00

Środkiem będzie druga od dołu. Dolna pozostaje dolną :-)

• Autor: as Data: 2009-02-26 09:21:44

Tak właśnie robię. Kiedyś jak wyjełam z piekarnika plache to zapomniałam na którym poziomie była . Widzę, że włożyłam dobrze, a mialam wątpliwości. Dziękuję za odpowiedź.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-02-25 20:26:24

Imponująca wiedza . Lubczyku  byłam Twoją wierną fanką .Oglądałam kazdy program i było mi ogromnie przykro kiedy zdjęli Kawiarenke z anteny .
    Pozdrawiam i zyczę szybkiego  powrotu do zdrowia

• Autor: Natka64 Data: 2009-02-25 21:45:53

Przepisy sa podobne ,ale ja zawsze biszkopt po wyjeciu z pieca po paru minutach obracam do gory nogami do ostygniecia,mam go rowny.Najlepiej na dwie deseczki tak ustawic by brzegi formy dotykaly tylko  deski a reszta byla w powietrzu.Pozdrawiam

• Autor: as Data: 2009-02-25 22:06:22

Ja tak nie próbowałam bo boję się, że biszkopt wyleci z tej formy po odwróceniu.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-26 11:40:18

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Ja tak nie próbowałam bo boję się, że biszkopt wyleci z tej formy po
    > odwróceniu.
    Przykrywasz z góry formę z ciastem siatką do studzenia albo deską do krojenia, pokrytą papierem do pieczenia (papierem w stronę ciasta oczywiście). Wtedy chwytasz całość z lewej i prawej strony. Kciukami przytrzymujesz "nakrycie" a formę od dołu chwytasz palcami. Szybko odwracasz całość do góry dnem formy, i po balu :-)

• Autor: misa Data: 2009-02-26 12:18:33

Dziękuje wszystkim za rady

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-26 09:05:54

Użytkownik Natka64 napisał w wiadomości:
    > Przepisy sa podobne ,ale ja zawsze biszkopt po wyjeciu z pieca po paru
    > minutach obracam do gory nogami do ostygniecia,mam go rowny.Najlepiej na dwie
    > deseczki tak ustawic by brzegi formy dotykaly tylko  deski a reszta byla
    > w powietrzu.Pozdrawiam
    Polecam zakup "siatki" do studzenia odwróconych ciast. Taka siatka jest okrągła i wyglądem przypomina rzadką pajęczynę. Kupując należy zwrócić uwagę aby miała krótkie "nóżki", co zapewnia dostęp powietrza od dołu. Wydatek niewielki ale za to ogromna pomoc w kuchni. Zwłaszcza przy studzeniu serników!

Przejdź do pełnej wersji serwisu