Forum

Kuchenne porady

Czy do mufinek jest potrzebna specjalna forma?

• Autor: agacia3323 Data: 2009-02-26 07:30:19

Noszę się z zamiarem zrobienia Muffinek waniliowych z dżemem wg.przepisu Kluko ,papilotki już kupiłam ale trapi mnie jedno pytanie.I dlatego zwracam się do Was drogie Żarłoczki-czy po napełnieniu ciastem tych papilotek mogę je ustawiać bezpośrednio na blachę w piekarniku czy muszę mieć specjalną jeszcze do tego formę???Jest to dla mnie dylemat ,ponieważ pierwszy raz robię muffiny.

• Autor: aloiram Data: 2009-02-26 07:39:35

Agaciu, ja piekąc muffiny, nie używam specjalnej formy, papilotki, wstawiam do foremek babeczek, takich metalowych. Obawiam się, że sama papilotka, nie bardzo będzie trzymała kształt, może sie lekko "rozlewać" na boki.

• Autor: babsy Data: 2009-02-26 08:29:50

Ja też stosuję metalowe foremki do babeczek. Niestety, muffinki z takich foremek nie wychodzą zbyt wysokie. W przyszłości kupię sobie jednak specjalną blaszkę.

• Autor: Laugasel Data: 2009-02-26 08:48:34

Ja często je robię i mój sposób jest prosty: kupiłam komplettakich tacek aluminiowych i miejscami na foremki na mufinki , wraz z tymi papierowymi foremkami  teraz tylko dokupuję te papierowe foremki. żeby some maksymalnie uprościć sprawę z nałożeniem ciasta to najperw łyżką nakładam  ciasto do foremki  a dopiero potem umieszczam je w tej aluminiowej formie. Potem łyżką maczaną w zimnej wodzie wygładzam icj powierzchnie i do pieca .

• Autor: babsy Data: 2009-02-26 13:44:42

A ja nakładam ciasto plastikową łyżką do lodów, zakupioną w hipermarkecie za jakieś 5 zł :). O wiele wygodniejszy sposób, przede wszystkim pozbyłam się nieestetycznych "zacieków" z ciasta, które zostawały na papilotkach zawsze, gdy nakładałam ciasto zwykłą łyżką.

• Autor: Paola_r Data: 2009-02-26 08:42:48

Na Allegro można czasem znaleźć takie specjalne papilotki, które się nie rozkładają w czasie pieczenia (mają lekko usztywniony, prosty, niekarbowany brzeg). Jeśli jednak masz zwykłe, to zrób tak, jak radzą dziewczyny. Udanych muffinek ! :)

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-02-26 13:03:56

Mialam ten sam problem, bo nigdy nie pieklam mufinek i nie mialam odpowiedniej formy, jedynie cieniutkie papilotki. Za pierwszym razem probowalam upiec tylko w papilotkach - nie polecam. babeczki sie "rozlazly" i byly niezgrabne. Za drugim razem uzylam podwojnych papilotek (jedna w drugiej) - przeczytalam o tym pomysle gdzuies w necie, moze nawet na WŻ i mufinki wyszly pieknie! Nosze sie z zamiarem zakupu normanej formy do pieczenia mufinek, ale jest to dla mnie w tej chwili dosc spory wydatek, wiec gdy potrzebuje, zuzywam podwojnie papilotek. Wiem, ze to tez niezbyt ekonomiczne roziwazanie na dluzsza mete, ale "kazdy orze jak moze" ;-)

• Autor: Julcia Data: 2009-02-27 09:50:30

Dobre papilotki są w kartoniku z babeczkami dr oetkera. Nie rozjeżdżają się a babeczki wychodzą wysokie. Z resztą same muffinki też są pyszne. Najlepsze te z kawałkami czekolady. A widziałam kiedyś taką formę silikonową do muffinek. Może z takiej skorzystasz?

Przejdź do pełnej wersji serwisu