po poludniowo afrykansku sie nazywa bolton -- nie jestem pewien pisowni ale tak sie mowi jak napisalem :) moge sie troszke wiecej dowiedziec od kolegi z SA :)
jerky - to snack, czyli przekaska z suszonego miesa, najbardziej popularne wolowe (ale istnieje wiele innych gatunkow), jest bardzo popularne w Stanach i Kanadzie, dostepne w kazdym sklepie, nawet na stacjach benzynowych, nie trzeba go trzymac w lodowce, chetnie zabierane w podroze, na polowania.... jesli jest dobrze doprawione i nie za suche to lubie, ale czasami jest zbyt wyschniete i trzeba bardzo "zuc" (sorry, nie mam polskiej trzcionki, chyba rozumiesz), moj maz wlasnie takie lubi, zabiera, jak jedzie na ryby... WILD - dziki, WEST - zachod - popularne w szczegolnosci na zachodzie (kiedys dzikim) Kanady (gdzie mieszkam) i Stanow, tu sa straszne odleglosci, istnieje WIELE przepisow na domowe jerky tzn. na marynate, a pozniej to suszysz w niskiej temperaturze, ja robilam raz (dawno), z wygodnictwa kupujemy poniewaz nie mam polskiej trzcionki, nie wiem, jak mam ci napisac wymowe (powinno byc w slowniku ang-pol. slowo jerky) pozdrawiam
Hej żarłoki czy ktoś jadł suszoną wołowinę proszę o opinię , oraz napiszcie jak to sie wymawia . Z góry dziękuje.
po poludniowo afrykansku sie nazywa bolton -- nie jestem pewien pisowni ale tak sie mowi jak napisalem :)
moge sie troszke wiecej dowiedziec od kolegi z SA :)
jerky - to snack, czyli przekaska z suszonego miesa, najbardziej popularne wolowe (ale istnieje wiele innych gatunkow), jest bardzo popularne w Stanach i Kanadzie, dostepne w kazdym sklepie, nawet na stacjach benzynowych, nie trzeba go trzymac w lodowce, chetnie zabierane w podroze, na polowania....
jesli jest dobrze doprawione i nie za suche to lubie, ale czasami jest zbyt wyschniete i trzeba bardzo "zuc" (sorry, nie mam polskiej trzcionki, chyba rozumiesz), moj maz wlasnie takie lubi, zabiera, jak jedzie na ryby...
WILD - dziki, WEST - zachod - popularne w szczegolnosci na zachodzie (kiedys dzikim) Kanady (gdzie mieszkam) i Stanow, tu sa straszne odleglosci,
istnieje WIELE przepisow na domowe jerky tzn. na marynate, a pozniej to suszysz w niskiej temperaturze, ja robilam raz (dawno), z wygodnictwa kupujemy
poniewaz nie mam polskiej trzcionki, nie wiem, jak mam ci napisac wymowe (powinno byc w slowniku ang-pol. slowo jerky)
pozdrawiam
"jerky" "dżerki" (a właściwie to ostatnia samogłoska to coś pomiędzy "i" oraz "y" więc sobie spróbuj.
wildwestjerky (jakaś nazwa własna? marka?) "uailduestdżerki" (analogicznie z ostatnim dźwiękiem j.w.)