Zachęcony opiniami innych, upiekłem chleb w garnku rzymskim, chlebek się upiekł i tu zaczęły się problemy. Próbowałem wyjąć gorący ale nie chciał wyjść, myślę sobie poczekam jak wystygnie to może wyjdzie, niestety, w końcu dokonałem aborcji chleb oczywiście porwał się na kawałki. Gdzie popełniłem błąd ?, będę wdzięczny za rady
Wiedząc, że w tych garnkach przy pierwszych pieczeniach chleb przywiera do ścianek, próbowałam go przechytrzyć. Najpierw moczyłam go w zimnej wodzie całą noc a później wlałam do niego wody i wstawiłam do piekarnika razem z inną blaszką w której było ciasto chlebowe.I tak wypiekałam i garnek i chleb Tak zrobiłam dwa razy.Potem już piekłam chleb w tym garnku wysmarowanym olejem i wysypanym mąką. Chlebek wyszedł z garnka bez problemu.
Wystarczy wysmarować olejem -zimne naczynie. Jeżeli wylejesz za dużo oleju - należy go zebrać - najlepiej ręcznikiem papierowym - bo chleb w smaku będzie przypominał racuch. Wysmarowane naczynie nagrzewasz
Zachęcony opiniami innych, upiekłem chleb w garnku rzymskim, chlebek się upiekł i tu zaczęły się problemy.
Próbowałem wyjąć gorący ale nie chciał wyjść, myślę sobie poczekam jak wystygnie to może wyjdzie, niestety, w końcu dokonałem aborcji chleb oczywiście porwał się na kawałki.
Gdzie popełniłem błąd ?, będę wdzięczny za rady
Boziuuu ! Taki pikny...był . A co z posmarowaniem ścianek ?Robiłeś coś takiego, czy tak żywcem wlewałeś ?Spójrz ma tę stronę :http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/09/garnek-rzymski-czyli-romertopf.html Tam jest napisane, co sie robi zanim się wleje ciasto.
Wiedząc, że w tych garnkach przy pierwszych pieczeniach chleb przywiera do ścianek, próbowałam go przechytrzyć. Najpierw moczyłam go w zimnej wodzie całą noc a później wlałam do niego wody i wstawiłam do piekarnika razem z inną blaszką w której było ciasto chlebowe.I tak wypiekałam i garnek i chleb Tak zrobiłam dwa razy.Potem już piekłam chleb w tym garnku wysmarowanym olejem i wysypanym mąką. Chlebek wyszedł z garnka bez problemu.
Wystarczy wysmarować olejem -zimne naczynie. Jeżeli wylejesz za dużo oleju - należy go zebrać - najlepiej ręcznikiem papierowym - bo chleb w smaku będzie przypominał racuch. Wysmarowane naczynie nagrzewasz
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bardzo pomogła mi Pola42 dzięki