Forum

Gawędy o jedzeniu

chleb w garnku rzymskim

• Autor: Edi® Data: 2009-02-26 16:01:21

Zachęcony opiniami innych, upiekłem chleb w garnku rzymskim, chlebek się upiekł i tu zaczęły się problemy.
    Próbowałem wyjąć gorący ale nie chciał wyjść, myślę sobie poczekam jak wystygnie to może wyjdzie, niestety, w końcu dokonałem aborcji chleb oczywiście porwał się na kawałki.
    Gdzie popełniłem błąd ?, będę wdzięczny za rady

• Autor: Edi® Data: 2009-02-26 16:12:07

• Autor: Pola42 Data: 2009-02-26 16:39:20

Boziuuu ! Taki pikny...był . A co z posmarowaniem ścianek ?Robiłeś coś takiego, czy tak żywcem wlewałeś ?Spójrz ma tę stronę :http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/09/garnek-rzymski-czyli-romertopf.html Tam jest napisane, co sie robi zanim się wleje ciasto.

• Autor: Tekla Data: 2009-02-26 17:10:42

Wiedząc, że w tych garnkach przy pierwszych pieczeniach chleb przywiera do ścianek, próbowałam go przechytrzyć. Najpierw moczyłam go w zimnej wodzie całą noc a później wlałam do niego wody i wstawiłam do piekarnika razem z inną blaszką w której było ciasto chlebowe.I tak wypiekałam i garnek i chleb Tak zrobiłam dwa razy.Potem już piekłam chleb w tym garnku wysmarowanym olejem i wysypanym mąką. Chlebek wyszedł z garnka bez problemu.

• Autor: ekkore Data: 2009-02-26 17:56:55

Wystarczy wysmarować olejem -zimne naczynie. Jeżeli wylejesz za dużo oleju - należy go zebrać - najlepiej ręcznikiem papierowym - bo chleb w smaku będzie przypominał racuch. Wysmarowane naczynie nagrzewasz

• Autor: Edi® Data: 2009-02-26 22:17:02

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bardzo pomogła mi Pola42 dzięki

Przejdź do pełnej wersji serwisu