Forum

Kuchenne porady

Karczek

  • Autor: klio Data: 2009-02-28 12:37:30

    Kupiłam karczek peklowany w siatce. Jak go upiec? Mam go czymś przyprawiać jeszcze? W rękawie czy w brytfannie? Z jarzynami czy bez?
    Nie wiem czego się spodziewać nigdy nie kupowałam peklowanego. Pomocy!!!

  • Autor: justine75 Data: 2009-02-28 13:28:58

    Peklowany kojarzy mi sie z wedzeniem...No i pewnie ta zalewa co w niej sie peklowal zawierala tez saletre...Mnie sie wydaje,ze takie peklowane mieso nie nadaje sie do pieczenia,ale nie pamietam dlaczego(moj tata robi wedliny prywatnie i tak mi sie o uszy cos obilo).Moze
    zrob tak? http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html9Przegladarka szwankuje i za nic nie moge uaktywnic linku).
    Ale moze ktos madrzejszy sie wypowie:)

  • Autor: Basia99999 Data: 2009-02-28 13:34:31

    http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html9 proszę

  • Autor: Basia99999 Data: 2009-02-28 13:29:46

    Robiłam peklowany karczek na święta, tą siatke zdjęłam i związałam sznurkiem tak jak szynke. Opiekłam na patelni, a potem razem z tym tłuszczem do brytwanny i do piekarnika. Na dno brytwanny włożyłam folie aluminiową wtedy się nie przypala. Robiłam tylko mięso bez dodatków i nie przyprawiałam już niczym

  • Autor: klio Data: 2009-03-01 14:49:43

    Dzięki za pomoc. Wsadziłam karczek na dobę w marynatę (wódka, miód, zioła, czosnek) a potem upiekłam w rękawie :) PYCHA!!

  • Autor: Julcia Data: 2009-03-03 10:39:39

    A mi peklowane mięso kojarzyło się zawsze z tym, że powinno się je sparzyć w gorącej wodzie i już powinno być gotowe do jedzenia. Jak kupuję karczek to kroję go w plastry około 1,5cm i zalewam mlekiem na noc (mięso jest wtedy kruche i mięciutkie). Następnego dnia odsączam mleko, oprószam przyprawami, podsmażam na patelni i do piekarnika na jakieś 45 min. Pycha!

Przejdź do pełnej wersji serwisu