Forum

Kuchenne porady

jak przechowujecie chleb?

• Autor: arabis Data: 2009-03-01 07:00:08

hej hej !!! to ja w niedzielny poranek. Wczoraj upiekłam chlebek na zakwasie żytni, cud miód ale nie o tym chciałam. Czy macie sprawdzony sposób na przetrzymywanie pieczywa własnego wypieku??? szczególnie takiego bardzo świeżego? ja zawijam w ściereczkę ale po dwóch dniach traci zdecydowanie na świeżości. Pozdrawiam cieplutko bo za oknem znowu mróz :(

• Autor: ekkore Data: 2009-03-01 07:42:24

Ja przez całe życie wkładałam do worka foliowego. Chleb przynajmniej nie czerstwiał. Do tego przechowywałam go w drewnianym chlebaku - zawsze otwartym (chlebak dostałam, więc, aby nie stał pusty ..). O ile chleb sklepowy nie protestował przeciwko takim praktykom, czasami wytrzymywał nawet i tydzień, zdatny do jedzenia, o tyle swojski chleb uwielbiał w tych warunkach mieć brodę  i wąsy. Wystarczyło trochę bardziej wilgotne powietrze, aby po trzech dniach nadawał się do wyrzucenia.

Postanowiliśmy przechowywać w chlebaku bez worka. Pierwsze kilkanaście dni często jedliśmy wyschnięty chleb - bo ciągle ktoś nie zamknął chlebaka. Ale po przyzwyczajeniu się do zamykania klapki - chleb może leżeć nawet tydzień. Świeży na pewno nie będzie  -ale nie jest suchy, nie jest też wilgotny, jak swojski chleb przechowywany w worku. Ja taki lubię - wolę nawet niż świeży (pomijając oczywiście ten zaraz po upieczeniu - bo to samo się zjada, nie wiadomo kiedy, próbowanie kończy się na połowie bochenka).

Ta metoda skutkuje w przypadku chleba domowego. Bułki (nawet domowego wypieku) i chleb ze sklepu w żaden sposób nie chcą współpracować.

• Autor: zuza Data: 2009-03-01 09:39:44

Ja zamrażam, tuż po ostygnięcu  - potem w miarę potrzeb wyjmuję i rozmrażam w mikrofalówce.Smakuje prawie tak samo, jak po wyjęciu z piekarnika. Chleba oczywiście nie zamrażam w całości, tylko przekrajam na częsci np. na połowę.

• Autor: kurkuma Data: 2009-03-01 10:28:33

Od lat przechowuję chleb w chłodziarce, w woreczku foliowym. Z tym, że taki pieczony w domu trzeba wpierw (po ostygnięciu oczywiście) zawinąć przed włożeniem do woreczka w ściereczkę.

• Autor: HCICK Data: 2009-03-01 11:39:19

A ja po tym jak się dowiedziałam od fajnego chemika jakie grzyby są we wszelkiego rodzaju chlebakach to trzymam chleby i bułki (raczej kupuję razowe,orkiszowe itp.) w lnianej ściereczce , którą wymieniam 2 razy na m-c i to w koszyku wiklinowym z przykrywką.srawdza się od kilku lat:)

• Autor: reniapos Data: 2009-03-01 18:19:56

Mieszkając w Polsce kupowałam zawsze kilka chlebów na wekend i każdy jeden pakowałam w folię spożywczą lub do jednorazowych reklamówek i szczelnie zawijałam. Potem wkładałam do zamrażarki i w miarę potrzeb wyjmowałam np. wieczór wyjmowałam chleb i po odwinięciu z worka kładłam w chlebaku. Rano był na śniadanko świeżutki jak w chwili zamrażania.Pozdrawiam.

• Autor: Julcia Data: 2009-03-03 10:35:21

Ja najczęściej zamrażam chleb tylko pokrojony w kromki. Paczkuję po 5 kromek i wyjmuję tyle ile mi potrzeba. Ale koniecznie muszę wypróbować ten sposób z lnianą ściereczką i koszykiem wiklinowym. Wydaje się taki oczywisty a na to nie wpadłam;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu