Witam wszystkich mam pewien problem kiedy byłem w Argentynie do zamówionego steku dostałem sos czymiczuri. Wiem że w tym sosie jest pietruszka ,czosnek i coś jeszcze ale nie wiem co. Teraz sezon grilowy tuż tuż i chciałbym zrobić taki sos bo jest naprawde ale naprawde dobry. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat receptury na ten sos to prosze o wiadomość. THX
1/2 cup olive oil 1/4 cup red wine vinegar 1/2 cup finely chopped white onion 1 teaspoon finely chopped garlic 1/4 cup finely chopped fresh flat-leafed parsley 1 teaspoon dried oregano 1/4 teaspoon Cayenne pepper 1-1/2 teaspoons salt 1 teaspoon freshly ground black pepper
In a bowl, combine the oil and vinegar, and beat them together with a whisk. Stir in the remaining ingredients. Allow to stand at room temperature for 2 or 3 hours to let the flavor develop before serving.
Witam wszystkich mam pewien problem kiedy byłem w Argentynie do zamówionego steku dostałem sos czymiczuri. Wiem że w tym sosie jest pietruszka ,czosnek i coś jeszcze ale nie wiem co. Teraz sezon grilowy tuż tuż i chciałbym zrobić taki sos bo jest naprawde ale naprawde dobry. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat receptury na ten sos to prosze o wiadomość. THX
Makes about 1-1/2 cups
1/2 cup olive oil
1/4 cup red wine vinegar
1/2 cup finely chopped white onion
1 teaspoon finely chopped garlic
1/4 cup finely chopped fresh flat-leafed parsley
1 teaspoon dried oregano
1/4 teaspoon Cayenne pepper
1-1/2 teaspoons salt
1 teaspoon freshly ground black pepper
In a bowl, combine the oil and vinegar, and beat them together with a whisk. Stir in the remaining ingredients. Allow to stand at room temperature for 2 or 3 hours to let the flavor develop before serving.
pozdrawiam
Chimichurri
1 / 2 filiżanki oliwy z oliwek
1 / 4 filiżanki czerwonego octu winnego
1 / 2 filiżanki białej cebuli drobno posiekanej
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 / 4 filiżanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 / 4 łyżeczki pieprzu Cayenne
1-1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
W miseczce połączyć oliwę z oliwek i ocet. Dodać pozostałe składniki. Pozostawić do odstania w temperaturze pokojowej przez 2 lub 3 godziny.
A ten przepis już widziałeś ? MrGrill