Forum

Kuchenne porady

owoce z nalewki

  • Autor: edek444 Data: 2009-03-02 13:18:48

    Kochani - zlałem nalewkę do butelek i zostało mnie dużo wspaniałych owoców (ratafia) nasiąkniętych alkoholem - co z tym można zrobić

  • Autor: skopolendra Data: 2009-03-02 14:05:43

    Ja bym je poprostu zjadla powoli:)niektore mozna zamoczyc w roiztpionej czekoladzie a gdy zastygna delektowac sie:)....

  • Autor: malka200 Data: 2009-03-02 14:39:06

    zdecydowanie jestem za bezpośrednim spożyciem!!! Najlepiej wieczorem :)

  • Autor: emi08 Data: 2009-03-02 16:31:58

     jesli lubisz piec ciasta to mozna je dodać, sa pyszne ! Ja wisnie z nalewki dodaje do fal dunaju,  te które mi zostaja poprostu mroże i uzywam przy kolejnym pieczeniu!

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-02 17:20:52

      Ja pasteryzuję w słoiczkach .Są nasiąknięte spirytusikiem i super pasują do ciasta - szczególnie wiśnie i czarna porzeczka.

  • Autor: Aleex Data: 2009-03-02 20:56:59

    Polecam:

    http://wielkiezarcie.com/przepis35023.html

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-03-02 21:41:17

    http://wielkiezarcie.com/przepis35023.html
    aktywny link

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-03-02 21:47:00

    Owoce z ratafii, więc mam rozumieć że są to wiśnie czereśnie i maliny??.
    Ja takie owoce porcjuję w małe słoiczki, zalewam rozcieńczonym spirytusem tak, aby owoce cały czas były mokre, i używam  do deserów,  lodów,  naleśników z owocami (ale tylko dla dorosłych!), do  ciast  i czasami zjeść  kilka owoców...bo więcej  " idzie w nogi"  lub uderza do głowy.
    owoce takie można też  trzymać bez  dolewania alkoholu - w zamkniętym słoiczku w lodówce ( u mnie stoi już  rok)
    pozdrawiam

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-03 16:06:35

    No to mnie olsnilo - ja kojarzylam ratafie z ziolami i orzechami wloskimi...

  • Autor: ulla* Data: 2009-03-03 08:10:27

    Trzymam je w słoiku i dodaję do różnych wypieków, deserów- budynie,kisiele,galaretki....Jeżeli pieczesz, to może bajaderki z wiśniami http://wielkiezarcie.com/przepis40710.html (nie jest aktywny,) ;
    albo roztop 2 czekolady z masłem dodaj wiśnie i na ciasto jako polewa;
    albo podjadaj wieczorkami.....

  • Autor: sukabura Data: 2009-03-04 00:15:47

    Oprócz wymienionych już pomysłów, dodam jeszcze dwa:
    1. Owoce z nalewek - wiśnie, maliny - są świetne do nadziewania pieczonych jabłek. Napełnij wydrążone jabłka odrobina cukru i owocami. Upieczone najlepiej smakują z lodami waniliowymi.
    2. Drugi sposób tylko dla cierpliwych. Z takich owoców można zrobić cudowne pralinki. Owoce obtocz w drobnym cukrze. Roztop dobrą, gorzka czekolade, nabijaj owoce na patyczki i obtaczaj w czekoladzie. Możesz posypać pokruszonymi herbatnikami, migałami, kolorową posypką. Układaj na folii aluminiowej i odstaw do lodówki, żeby czekolada stężala. A jeśli chcesz sobie jeszcze bardziej utrudnić - zanim zanurzysz owoce w czekoladzie, owiń je masą marcepanową (ja wykorzystuję gotową). Niebo w gębie!

Przejdź do pełnej wersji serwisu