Forum

Kuchenne porady

ile schabu

  • Autor: urszulka Data: 2009-03-03 09:10:03

    Prosze pomóżcie ile z kilograma surowego schabu po upieczeniu da plastrów takich do zalania galaretka(schab w galarecie) bo nie wiem ile musze kupic kila.

  • Autor: evro Data: 2009-03-03 09:34:20

    wszystko zależy jak go pokroisz-cienko czy grubo?

  • Autor: as Data: 2009-03-03 09:38:18

    Ja tez nie wiem. Zapytaj panią w sklepie. Napewno ci doradzi.

  • Autor: agik Data: 2009-03-03 10:49:59

    Mnie sie zdaje, zę do galaretki potrzebujesz plastry nie grubsze niż pół centymetra. I że z kilograma upieczonego schabu będziesz mieć ok 15-18 plastrów.
    Ale to mi się tylko zdaje- na kotlety, kroję mięso w centymetrowej grubosci plastry i z kawałka 600-gramowego przeważnie wychodzi mi 6 kotletów, po upieczeniu trochę się kurczy- stąd takie wyliczenie.
    A to dalej przygotowania do uroczystości?
    Moze lepiej zrobić próbe...

    Pozdrawiam

  • Autor: urszulka Data: 2009-03-03 12:17:51

    No tylko nie dla mnie a dla kolezanki  schab jest drogi wiec chcemy go kupic jak najmniej. Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
    No próbe też myslałam zrobic no ale portfel sie trochę skurczył.

  • Autor: gitan Data: 2009-03-03 18:52:55

    Urszulko przecież ten schab ma byc w galarecie,czyli na półmiskach i nie musisz miec tyle porcji ile gości.Nie wiem jaka to uroczystośc, duża czy mała,ale zawsze liczyło się ile stołów i na każdy stół po 2-3 półmiski.Kto nie zje schabiku to zje galaretkę drobiową albo cos innego.

  • Autor: justine75 Data: 2009-03-05 16:27:40

    Urszulko,bede robic schab w galarecie z przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html z 1kg miesa,ale dopiero 14 marca.Jezeli to nie za pozno i nadal nie wiesz,ile porcji wyjdzie z takiego kawalka- to napisze Ci ile wyszlo:)
    Pozdrawiam

  • Autor: urszulka Data: 2009-03-06 09:06:12

    No własnie ten sam chce robic tylko chce go nadziac sliwka ale w maju.Dzieki poczekam na twoja odpowiedz

  • Autor: urszulka Data: 2009-03-30 13:50:09

    Justine 75 pamietasz o mnie (ile schabu)

  • Autor: justine75 Data: 2009-03-30 14:40:18

    Pamiętam,kochana,ale niestety impreza się nie odbyła,bo jubilatka zachorowała.Mamten schab,surowy,zamrożony,jest go 1.30kg.Jeśli na surowo Cię interesuje,to mogę sprawdzić"na oko"ile to będzie tych plasterków

  • Autor: justine75 Data: 2009-03-30 16:14:49

    Surowego będzie 20-21 plastrów grubości czubka małego palca.Ale jest dosyć szeroki ten schab.
    Ponoć mam go na święta zrobić.
    Moim zdaniem,jak kupisz 1.5kg schabu to na pewno wystarczy na tę ilość osób.I tak z takich imprez zostaje jedzenia.
    Moja koleżanka robiła chrzciny,a jej znajoma co na wesela gotuje,narobiła jej żarcia,jak na wesele i gromada została,jedno danie ciepłe wcale nie zostało podane.Ciasta jej jedynie poszły(upiekłam jej 4,a impreza była chyba na 14 osób).
    Musisz się liczyć z tym,że może być bez alkoholu komunia-to krócej goście raczej siedzą:)pewnie też do kościoła rodzice z dzieckiem pojadą...
    No gdybyś bliżej mieszkała to bym Ci bardziej coś doradziła,bo komunii,chrzcin i imienin(w rodzinie bo obcym się trochę boję) na mase ludzi to już robiłam chyba ze 20 razy.
    Pozdrawiam:)

  • Autor: urszulka Data: 2009-03-31 14:35:53

    Dzieki Justine.A skoro robiłas juz w domu takie imprezy to nie bój sie u ludzi ja tez robiłam ciasta na wesele na sylwestra u obcych i musiałam sie przełamac a wcale w domu tak duzo nie miałam robione. Teraz tez ide na komunie do obcych robic ciast to sie nie boje tylko wlasnie tego wyliczenia ile czego no i obiadu troche(ze nie zdaze przypale itp. No ale trzeba sie przełamac.A tych ciast to widze ze na tyle osób to duzo poszlo.Ja chciałam na 40 osób ze 7-8 zrobic.Pozdrawiam

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-01 08:23:13

    Poszukałam wątku,co kiedyś oglądałam,może częściowo pomoże Ci się zorientować w ilości ciast(co nie znaczy,że trzeba 2 razy więcej upiec:) )Zajrzyj do tego wątku i zobacz-tu są ciasta na Komunię na 25 osób http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=167855&post=167855&offset=180

  • Autor: urszulka Data: 2009-04-02 11:01:10

    Wow widzialam te ciacha ale te torty takich to ja nie zrobie chociaz tort i tak zamówie bo niemiaabym czasu piec a ze wzgledu na moja chorobe tez nie mam tak iły a jeszcze inne rzeczy trzeba zrobic Dzieki.

  • Autor: Kinka Data: 2009-03-30 15:10:21

    najlepiej idz do sklepu i zobacz. przecież nie trudno mniej wiecej oszacować ile plasterków wyjdzie z takiego czy innego kawałka. nie bedziesz chyba odmierzać linijką lub przy pomocy wagi kuchennej "gabarytów" każdego plasterka.
    poza tym, czy każdy schab jest taki sam? bo ja szczerze wątpię. "średnica" (załóżmy, że schab ma kształt walca) może być mniejsza, wieksza, ktoś z kilograma bedzie miał załóżmy 20 półcentymetrowych plasterków a inna osoba moze 30.

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-15 14:21:21

    Zrobiłam na święta w galarecie ten nieszczęsny schab:)))Jak pisałam,surowego było 1.30kg-po przygotowaniu wyszło mi 16 plastrów.
    Pisałam też,że ten schab był szeroki-radzę kupić jak się uda wąski-będzie bardziej wydajny w plasterki:)
    Pozdrawiam:)

  • Autor: urszulka Data: 2009-04-17 13:31:41

    Dzieki Justine teraz sie dolicze .Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu