Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Fakty mówią same za siebie

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-03 14:48:21

Bdanaia na pweynm anelgiksim uneriwstyecie wyzakały,że nie ma znczeania w jaikej kleojności napsziemy lietry wenąwtrz wryazu ,blye tlkyo pirwesza i odstaina lreita błyy na soiwch mijsecach .Rtszea mżoe być dolnwoie poszamiena , a mmio to bedzięmy w stniae pczyrzetać tkest bez wikszęego prleobmu .Diezje się tak dlteago ,że nie cztaymy kżdaej z lteir odelndziie , ale wrayz jkao cłoaść.

Eric Campbell

• Autor: Wiola1 Data: 2009-03-03 14:53:56

rzeczywiście coś w tym jest, bo przeczytałam bez żadnego problemu i bez zastanowienia.

• Autor: nina Data: 2009-03-03 14:54:26

O rety ! sprawdziłam, przeczytałam tekst bez najmniejszego problemu. Nigdy bym w to nie uwierzyła.....

• Autor: peggy83 Data: 2009-03-03 15:14:26

Szok, dopiero kiedy zrozumiałam co przeczytałam, zauważyałm że coś jest z tym tekstem nie tak...no ale to chyba nie działa, jeśli ktoś składa literki

• Autor: ekkore Data: 2009-03-03 15:15:19

Dlatego tyle literówek w naszych tekstach...Bo czytamy poprawnie, nawet jak jest napisane co innego. I nawet 10 czytań, gdy tekst jest długi, nie zawsze wyeliminuje wszystkie potknięcia (wiem z doświadczenia - wszystko najlepiej widać dopiero po wydrukowaniu książki, gdy nie ma szansy na poprawę...)

• Autor: łOSOS Data: 2009-03-03 16:16:52

Ciekawe to jest....

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-03 16:46:15

no bo o nasz mozg zawsze uzupelnia to czego oczy nie dojrza. Nie tylko tekst czytamy jako poprawny ale i przestrzen, obrazki itp odzyskuja fragmenty htorych "faktycznie" nie ma a nasz mozg nauczony doswiadczeniem wie, ze byc musza bydz byc powinny. Po prostu rzeczywistosc jest uzupelniana i porzadkowana tak by nam bylo latwiej rozpoznac co zacz :-) To samo wystepuje wtedy gdy ogladamy prawie prosta linie - odbieramy ja jako idealnie prosta, laczymy obiekty bliskie i podobne w ciaglosc, uzupelniamy drobne usterki. Ostatnio duzo sie bada te sfere pracy mozgu. W niemieckim ma ona nazwe Gestaltpsychologie co oznacza luzno przetlumaczone psychologie tworzenia badz budowania.

• Autor: anboku Data: 2009-03-03 21:38:09

W zupełności się z tym zgadzam. Wejdźcie na ten link i ściągnijcie sobie teścik "masaż mózgu"
    http://www.prezentacje.org/logiczne2.htm no i niech każdy się przekona.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-04 09:57:14

Na tej stronce znalazlam tutaj b. fajny test. Milej zabawy!

• Autor: crisen Data: 2009-03-03 16:43:42

Pomyślałam,że coś się pokićkało a tu się zdziwiłam gdyż przeczytałam płynnie bez problemu.

• Autor: muminka Data: 2009-03-03 17:10:21

a ja od pierwszego slowa zauwazylam ze cos jest nie tak,ale prawda, czyta sie bez problemu.

• Autor: Zbyh 1 Data: 2009-03-03 17:15:01

Przeczytałem bez problemu, jednak rozbawiło mnie do łez słowo wyzakały :)))

• Autor: babolik Data: 2009-03-03 17:23:03

M.in. tą zasadę wykorzystuje szkoła błyskawicznego czytania i skutecznej nauki.

• Autor: kasiadzida Data: 2009-03-03 22:35:13

Kto by pomyślał, że da się takie rzeczy przeczytać...

• Autor: dajanka Data: 2009-03-04 00:02:06

Fantastyczne!!! I prawda:)

• Autor: CZOS Data: 2009-03-04 08:15:08

Ciekaw jestem jak by to wyglądało, gdy w tekście znajdą się wyrazy, które mają prawie identyczny skład literowy a zupełnie inne znaczenie, np. prymicje-promocje, odwaga-odwoda, woda-wola, lok-los, prymas-prymus itp. Może nie najlepiej dobrałem te pary, ale wiecie o co michodzi. Pozdrawiam

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-04 08:36:33

Wtedy mozg uzupelnia co sie pasujaco da do kontekstu i tresci calosci-Chyba ze slowo jest bardzo inne albo jest ich wiecej wtedy czesto mamy nieodparta potrzebe przeczytania jeszcze raz :-)

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-04 08:45:51

Użytkownik CZOS napisał w wiadomości:
    > Ciekaw jestem jak by to wyglądało, gdy w tekście znajdą się wyrazy, które mają
    > prawie identyczny skład literowy a zupełnie inne znaczenie, np.
    > prymicje-promocje, odwaga-odwoda, woda-wola, lok-los, prymas-prymus itp. Może
    > nie najlepiej dobrałem te pary, ale wiecie o co michodzi. Pozdrawiam

Mysle,ze odczytałbys tak jak nalezy. Sam, automatycznie dopasowałbys odpowiednie słowo do tekstu tak aby całośc miała sens . np.

,,Dizś w hiprmeracekie tseco maiły mjeiecse róoeżngo raudzjou prcmojoe  ,,

przeczytałes promocje czy prymicje?

,, W  nszaej  szokle nszymękwajim prsmuyem jset Fnraek ,,

przeczytales prymasem  czy prymusem ?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-04 08:51:16

oczywiscie najpewnie jesli czytasz nie wiedzac ze bledy sa celowo wprowadzone...

• Autor: sanella* Data: 2009-03-04 08:59:42

Niesamowite!
    Dorota, tak pomieszalas te litery, a rzeczywiscie mozna szybko i bez problemu przeczytac.
    Moj mozg dziala bez zarzutow!!!... a juz myslalam , ze mi sie kurczy ...

• Autor: Zośka Data: 2009-03-04 12:25:47

Też to zauważyłam, jak również to, że jeśli w wyrazie jest błąd ortograficzny np, ó zamiast u , natychmiast to widzimy i rozpraszamy swoją uwagę nad tekstem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu