Witam. Szukam porady i jeśli to możliwe przepisów. Zdobyłem maszynę do pieczenia chleba Bifinett 2231.Niestety nie mam do niej przepisów.Maszyna ma dwie foremki po ok.500gr.gotowego chleba i 10 programów.Instrukcję użyczyła mi pewna miła forumowiczka ( jeszcze raz dziękuję serdecznie) ,ale do modelu KH 2232.Ten model posiada jedną dużą foremkę, ale rozszyfrowanie instrukcji to nie problem.Problemem są przepisy.Jeśli chodzi o mnie, to kombinuję doświadczalnie różne warianty.Raz nawet wyszedł mi chlebek, ale musiałem przerwać wybrany program (1),gdyż chleb wyrósł już ponad foremkę a do końca było jeszcze ok.2 godzin (w tym ok.60 min.pieczenie!).Włączyłem program 10-pieczenie i po godzinie chlebek był upieczony , ale bardzo biały.Skórka była ustawiona na "ciemną".Próba dopieczenia na programie pieczenie-dopiekanie nie wiele pomogła. No i musiałem pilnować i ingerować w program ( powinien sam wykonać wszystkie te czynności0.
Przepis jaki zastosowałem z głowy: po 1/2 łyżki ziaren (siemię ln.,dynia i słonecznik) 2 i 1/2 łyżki mąki razowej żytniej dopełniłem to wszystko mąką pszenną typ 650 do ogólnej wagi: 315gr. 100 ml. barszczu 50 ml. mleka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 13 gr. drożdży zwykłych ( z Biedronki) 1 i 1/2 łyżki oleju Program 1 (normalny) 3 godz.18 min. gramatura 1000 gr.-(dwie foremki po 500 gr.) skórka "ciemna"
Chlebek powinien wyrosnąć do maksymalnej wielkości na 55 min.przed końcem programu (ostatnia faza "pieczenie"). Mnie zaś wyrósł na 1 godz.50 min. przed końcem.Musiałem wyłączyć program i włączyć pieczenie (pr.10 -ok.60 min.) Program powinien sam od początku do końca nadzorować produkcję chleba.Warunek-dobre przepisy. Może ktoś coś na temat tej maszynki wie więcej.Może jakieś sprawdzone przepisy. Jeszcze jedno.Czy ten chlebek nie będzie bardziej ciemny po wypieczeniu?Mnie wychodzi bardzo blady. Widziałem już chlebki z maszyny ciemne, dobrze wypieczone.
witaj też posiadam model z jedną formą( dużą) , mam przepisy ( jeśli chcesz to Ci prześlę ), myślę że możesz podzielić proporcję na połowę , a co do ciemniejszego chlebka to w mojej maszynie jest program dopiekania ( brązowienia skórki) ale ja mam 12 programów w moich profilu znajdziesz też przepis na chlebki :) a jeszcze link http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=20197&post=20245 może coś wyczytasz :)
Witam.
Szukam porady i jeśli to możliwe przepisów.
Zdobyłem maszynę do pieczenia chleba Bifinett 2231.Niestety nie mam do niej przepisów.Maszyna ma dwie foremki po ok.500gr.gotowego chleba i 10 programów.Instrukcję użyczyła mi pewna miła forumowiczka ( jeszcze raz dziękuję serdecznie) ,ale do modelu KH 2232.Ten model posiada jedną dużą foremkę, ale rozszyfrowanie instrukcji to nie problem.Problemem są przepisy.Jeśli chodzi o mnie, to kombinuję doświadczalnie różne warianty.Raz nawet wyszedł mi chlebek, ale musiałem przerwać wybrany program (1),gdyż chleb wyrósł już ponad foremkę a do końca było jeszcze ok.2 godzin (w tym ok.60 min.pieczenie!).Włączyłem program 10-pieczenie i po godzinie chlebek był upieczony , ale bardzo biały.Skórka była ustawiona na "ciemną".Próba dopieczenia na programie pieczenie-dopiekanie nie wiele pomogła.
No i musiałem pilnować i ingerować w program ( powinien sam wykonać wszystkie te czynności0.
Przepis jaki zastosowałem z głowy:
po 1/2 łyżki ziaren (siemię ln.,dynia i słonecznik)
2 i 1/2 łyżki mąki razowej żytniej
dopełniłem to wszystko mąką pszenną typ 650 do ogólnej wagi: 315gr.
100 ml. barszczu
50 ml. mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
13 gr. drożdży zwykłych ( z Biedronki)
1 i 1/2 łyżki oleju
Program 1 (normalny) 3 godz.18 min.
gramatura 1000 gr.-(dwie foremki po 500 gr.)
skórka "ciemna"
Chlebek powinien wyrosnąć do maksymalnej wielkości na 55 min.przed końcem programu (ostatnia faza "pieczenie").
Mnie zaś wyrósł na 1 godz.50 min. przed końcem.Musiałem wyłączyć program i włączyć pieczenie (pr.10 -ok.60 min.)
Program powinien sam od początku do końca nadzorować produkcję chleba.Warunek-dobre przepisy.
Może ktoś coś na temat tej maszynki wie więcej.Może jakieś sprawdzone przepisy.
Jeszcze jedno.Czy ten chlebek nie będzie bardziej ciemny po wypieczeniu?Mnie wychodzi bardzo blady.
Widziałem już chlebki z maszyny ciemne, dobrze wypieczone.
witaj
też posiadam model z jedną formą( dużą) , mam przepisy ( jeśli chcesz to Ci prześlę ), myślę że możesz podzielić proporcję na połowę , a co do ciemniejszego chlebka to w mojej maszynie jest program dopiekania ( brązowienia skórki) ale ja mam 12 programów
w moich profilu znajdziesz też przepis na chlebki :)
a jeszcze link http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=20197&post=20245 może coś wyczytasz :)
Na tej stronie są instrukcje do wszystkich urządzeń z firmy Bifinett i innych: www.kompernass.com