Forum

Kuchenne porady

Proszę o radę - tort czekoladowy!

• Autor: mi_lamaj Data: 2009-03-05 14:12:40

Pierwszy raz będę robiła tort całkowicie czekoladowy, sama wole śmietanowe.
    Mam sprawdzony biszkopt, masa będzie z gotowanej kremówki z czekoladą.
    Tort jest na zamówienie, więc musi być rewelacyjny:) i tu moja prośba...

Poradźcie czym nasączyc biszkopt, żeby dodał całości smaku? dodać olejku rumowego? pomarańczowego? migdałowego? nie wiem z czym sie najlepiej skomponuje i co podkreśli smak..?

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-03-05 14:20:14

Ja ci polecam tort uzytkowniczki anay,jest pyszny,to jedna czekoladowa bomba,moze zmienisz swoje zamiary to do twojego pomyslu i sprobujesz ten tort http://wielkiezarcie.com/przepis37927.html Ja go robilam jest pyszny naprawde,dla mnie to tort idealny

• Autor: basia19 Data: 2009-03-05 15:03:45

To nie tort tylko murzynek. Prawdziwy tort to ciasto biszkoptowe.

• Autor: anay Data: 2009-03-05 23:24:13

interesująca definicja... hehe

• Autor: koma305 Data: 2009-03-05 15:22:10

Czekolada ładnie komponuje się z rumem i ja tak zawsze właśnie nasączam tort.Robiłam też z olejkiem pomarańczowym,lecz tort był z gorzkiej czekolady i kremem budyniowym.Nie wiem jak by się to połączenie sprawdziło z kremem na śmietanie.Migdałowego olejku nie polecam.Zdominuje czekoladę.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-05 15:25:28

Użytkownik mi_lamaj napisał w wiadomości:
    > Poradźcie czym nasączyc biszkopt, żeby dodał całości smaku? dodać
    > olejku rumowego? pomarańczowego? migdałowego? nie wiem z czym sie najlepiej
    > skomponuje i co podkreśli smak..?

zdecydowanie pomarancza. Ale nie olejek a konfitura pomaranczowa ( tak jak w przepisie anay) . Mozesz zmiksowac konfiture lub dzem pomaranczowy i tym posmarowac biszkopty przed nałozeniem kremówki czekoladowej. Konfitura sprawi,ze biszkopt bedzie wilgotny i pyszny

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-03-05 18:38:13

Do czekolady pasuje albo prawdziwy aromatyczny rum wymieszany z mocną i świeżo zaparzoną herbatą, albo dobry markowy koniak! Czyli żadne winiaki i temu podobne smrodki. Żadne czeskie czy polskie pdróby brrrrrrrrr, albo wątpliwej jakości olejki zapachowe.

• Autor: mlena Data: 2009-03-05 22:27:38

Tort nasączam woda + sok z cytryny + cukier + spirytus lub wódka + aromat rumowy..  W zalezności czy tort jest na imprezę dla dzieci, czy dla dorosłych  wówczas dodaję mniej lub więcej alkoholu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu