1 zabek czosnku 50 ml wody pol lyzeczki soli 3 lyzki cukru 400 ml bulionu z kury 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka winegretu 2 lyzeczki przecieur pomidorowego
czosnek drobno posiekac, dodac do wody i odstawic na 10 minut w garnku wszystkie zkladniki wymieszac z zima woda i bulionem doprowadzic do zagotowania ciagle mieszajac, gotowe
sos slodko kwasny..ten co podaja w barach aziatyckich, ma pomaranczowy kolor..czy ktos wie jak przygotowac ten sos?
prosze:
1 zabek czosnku
50 ml wody
pol lyzeczki soli
3 lyzki cukru
400 ml bulionu z kury
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka winegretu
2 lyzeczki przecieur pomidorowego
czosnek drobno posiekac, dodac do wody i odstawic na 10 minut
w garnku wszystkie zkladniki wymieszac z zima woda i bulionem doprowadzic do zagotowania ciagle mieszajac, gotowe
to jest przepis na chinski sos slodko kwasny
aziatycki:
150 ml soku z ananasa
1 lyzka maki kukurydzianej
2 lyzki sosu soya
3 lyzki przecieru pomidorowego
1 lyzka bialego winegretu
1 lyzka plynnego miodu
wszystko wymieszac dokladnie, gotowac , mieszajac caly czas do pierwszego babla, odstawic gotowe:)
mozna dodac pokrojone ananasy z puszki
Dzięki, Tineczka, ja też z nich skorzystam!