moja córka ma zrobić pracę techniką:wyklejanie wełną.Była chora dwa tygodnie i niestety kiedy pani w szkole pokazywała jak to zrobić jej nie było.Może ktoś podpowie jak to wyklejać.Musimy wykleić Kubusia Puchatka.Bardzo proszę o pomoc
Jak ja chodziłam do podstawówki to robiliśmy taka pracę. Czubek wełny przypalalismy świecącą świeczką, potem przyklejaliśmy to do materiału i ucinali nitkę na odpowiedniej długości i tak tworzył się obrazek. Pamiętam jak w piwnicy siedziałam i to robiłam. Smród od tej wełny był okropny i mnie głowa bolała. Nie wiem jak uczyła ich pani. Może zapytaj jej koleżanki z klasy.
Kiedyś moje dzieci w pracy na zajęciach plastycznych robiły pracę polegająca na wyklejaniu, nie wełną, ale bibułą. Wówczas cienkie paseczki bibuły zwijały w rulonik i jeden przy drugim za pomocą kleju przyklejały obok siebie. W taki sposób zapełniały całą powierzchnię obrazka. Znalazłam zdjęcia, na których na jednym jest praca wykonana za pomocą wełny, a na drugim za pomocą bibuły- może to ci pomoże- Kasia
moja córka ma zrobić pracę techniką:wyklejanie wełną.Była chora dwa tygodnie i niestety kiedy pani w szkole pokazywała jak to zrobić jej nie było.Może ktoś podpowie jak to wyklejać.Musimy wykleić Kubusia Puchatka.Bardzo proszę o pomoc
Znalazłam w googlach coś takiego, może chociaż odrobinę pomoże:
http://imichalak1493.republika.pl/historia/galeria2.html
http://przedszkole.dojazdow.w.interia.pl/Zabawy%20relaksacyjne.htm
Fragment:
II. wypełnianie konturów rysunku różnym materiałem(sądzę, że tu zawarta jest odpowiedź na Twój problem)
1. wypełnianie rysunku plasteliną;
2. wyklejanie rysunku materiałem przyrodniczym np. kolorowymi ziarnami, nasionami, makaronem, kaszą, itp.
3. wyklejanie kuleczkami z bibuły;
4. wyklejanie rysunku paseczkami papieru kolorowego , wytarganego tak, że paski zawijają się delikatnie
5. wyklejanie konturów wełną, sznurkiem, lub innym materiałem.Jak ja chodziłam do podstawówki to robiliśmy taka pracę. Czubek wełny przypalalismy świecącą świeczką, potem przyklejaliśmy to do materiału i ucinali nitkę na odpowiedniej długości i tak tworzył się obrazek. Pamiętam jak w piwnicy siedziałam i to robiłam. Smród od tej wełny był okropny i mnie głowa bolała. Nie wiem jak uczyła ich pani. Może zapytaj jej koleżanki z klasy.
Kiedyś moje dzieci w pracy na zajęciach plastycznych robiły pracę polegająca na wyklejaniu, nie wełną, ale bibułą. Wówczas cienkie paseczki bibuły zwijały w rulonik i jeden przy drugim za pomocą kleju przyklejały obok siebie. W taki sposób zapełniały całą powierzchnię obrazka. Znalazłam zdjęcia, na których na jednym jest praca wykonana za pomocą wełny, a na drugim za pomocą bibuły- może to ci pomoże- Kasia