Forum

Rozmowy wolne i frywolne

wyklejanie wełną

• Autor: olcia Data: 2009-03-08 07:43:02

moja córka ma zrobić pracę techniką:wyklejanie wełną.Była chora dwa tygodnie i niestety kiedy pani w szkole pokazywała jak to zrobić jej nie było.Może ktoś podpowie jak to wyklejać.Musimy wykleić Kubusia  Puchatka.Bardzo proszę o pomoc

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-03-08 08:26:06

Znalazłam w googlach coś takiego, może chociaż odrobinę pomoże:

http://imichalak1493.republika.pl/historia/galeria2.html

http://przedszkole.dojazdow.w.interia.pl/Zabawy%20relaksacyjne.htm

Fragment:

II. wypełnianie konturów rysunku różnym materiałem(sądzę, że tu zawarta jest odpowiedź na Twój problem)

1. wypełnianie rysunku plasteliną;

2. wyklejanie rysunku materiałem przyrodniczym np. kolorowymi ziarnami, nasionami, makaronem, kaszą, itp.

3. wyklejanie kuleczkami z bibuły;

4. wyklejanie rysunku paseczkami papieru kolorowego , wytarganego tak, że paski zawijają się delikatnie

5. wyklejanie konturów wełną, sznurkiem, lub innym materiałem.

• Autor: as Data: 2009-03-08 09:06:09

Jak ja chodziłam do podstawówki to robiliśmy taka pracę. Czubek wełny przypalalismy świecącą świeczką, potem przyklejaliśmy to do materiału i ucinali nitkę na odpowiedniej długości i tak tworzył się obrazek. Pamiętam jak w piwnicy siedziałam i to robiłam. Smród od tej wełny był okropny i mnie głowa bolała. Nie wiem jak uczyła ich pani. Może zapytaj jej koleżanki z klasy.

• Autor: Kasia z Płocka Data: 2009-03-08 09:37:18

Kiedyś moje dzieci w pracy na zajęciach plastycznych robiły pracę polegająca na wyklejaniu, nie wełną, ale bibułą. Wówczas cienkie paseczki bibuły zwijały w rulonik i jeden przy drugim za pomocą kleju przyklejały obok siebie. W taki sposób zapełniały całą powierzchnię obrazka. Znalazłam zdjęcia, na których na jednym jest praca wykonana za pomocą wełny, a na drugim za pomocą bibuły- może to ci pomoże- Kasia

Przejdź do pełnej wersji serwisu