Dostalam garnek elektryczny do gotowania ryzu. Czy oprocz ryzu mozna w nim jeszcze cos innego przygotowywac?? Macie jakies doswiadczenia? Myslam o buchtach... oraz o jarzynach.. Prosze podzielcie sie ze mna Waszymi doswiadczeniami. :)
Niestety, moim skromnym zdaniem, cook rice wylacznie do ryzu, no moze jeszcze do kaszy (choc nie probowalam i przyszla mi ta kasza do glowy w momencie pisania). Bo jednak zaprogramowany jest i na okreslona ilosc wody i co gorsze na czas gotowania. Przyjemnie, ze utrzymuje przez dlugi czas ow ryz w cieple, ale zajmuje w koncu sporo miejsca na polce, co juz mniej przyjemnej jesli mala kuchnia. Ja juz jestem w posiadaniu drugiego, oczywiscie w wyniku prezentow. Korzystam, ale rownie dobrze moglabym sie obyc. A moze dzieki Twojemu pytaniu i ja sie dowiem o jakiejs dodatkowej funkcji tego garnuszka.
Kokliko, mam nadzieje, ze nie trzymasz ten ryz za dlugo w cieple, ryzyko zatrucia murowane:) Ja nie rozumiem potrzeby w normalnych domach tego typu maszyn, co innego u japonczykow, chinczykow, azjatow, hindusow, kogos pominelam? Oni jedza ryz do kazdego posilku caly dzien. My mozemy bardzo szybko ugotowac potrzebna porcje w razie potrzeby:) Buziaki:)
Sasiadka..dostala w prezencie..i z racji..przydatnosci do niczego... chciala wyrzucic.. :D a ja powiedzialam, dawaj.. ja to wybrobuje.. co moge z tym fantem zrobic :) Narazie nie uzylam do niczego.. ;) dziekuje za odpowiedz :)
witaj ja mam taki garnek i czesto uzywam gotuje ryz (pyszny), kasze i owsianke, ale, jak ktos juz napisal - to jest tez garnek do gotowania na parze i nie tylko... mam ksiazke "Rice cooker creations" with Debra Murray robilam w nim skrzydelka kurczaka (swieze i mrozone), ziemniaki, rozne warzywa, zupy, makaron, paella (ryz z owocami morza, cebula, groszkiem i oliwkami), groch i fasole... czasami wrzucasz wszystko do garnka, naciskasz guziczek i ...zapominasz, w 20-30 minut masz obiad, czasami trzeba pilnowac, po dodaniu 1 skladnika gotowac 5 minut, dodac cos innego, znow gotowac 5 min itd. podam ci cos na probe (nie wiem co lubisz, wiec cos co sama robilam): 1 szklanka makaronu orzo ( wyglada jak ryz) 1 szklanka bulionu (chyba dobrze napisalam, tak jakbys zmieszala wode z kostka rosolowa) 2 lyzki suszonych pomidorow 1/2 szklanki swiezych lisci szpinaku wloz wszystko do rice-cooker, wlacz On, garnek sam sie wlaczy na Keep Warm (trzymanie ciepla) po okolo 12 minutach, poczekaj jeszcze 5 minut zanim podasz potrawe, smacznego aha - jesli chodzi o warzywa to wlewasz 1 szklanke wody, wkladasz warzywa do koszyczka i parujesz, ja mam liste, ktore, jak dlugo jesli chcesz sprobowac cos innego, napisz pozdrawiam
Swietnie dziekuje Wam wszystkim za porady co do tego garnka. W instrukcji co prawda nic na ten temat nie pisze..ale ja sama tez myslalam.. jak napisala mi Ursula i mint..ze mozna wiecej cos w nim zrobic. Wlasnie kluski na parze..i jarzyny.. no i odgrzewanie juz gotowych potraw..takie wlasnie delikatne..bez mieszania. Dam Wam znac, jak wyprobuje to ustrojstwo. Wszystkim zycze milego dnia :)
Dostalam garnek elektryczny do gotowania ryzu. Czy oprocz ryzu mozna w nim jeszcze cos innego przygotowywac?? Macie jakies doswiadczenia?
Myslam o buchtach... oraz o jarzynach.. Prosze podzielcie sie ze mna Waszymi doswiadczeniami. :)
? pierwszy raz slysze o garnku elektr do gotowania ryzu...nie moge ci pomoc
Niestety, moim skromnym zdaniem, cook rice wylacznie do ryzu, no moze jeszcze do kaszy (choc nie probowalam i przyszla mi ta kasza do glowy w momencie pisania). Bo jednak zaprogramowany jest i na okreslona ilosc wody i co gorsze na czas gotowania.
Przyjemnie, ze utrzymuje przez dlugi czas ow ryz w cieple, ale zajmuje w koncu sporo miejsca na polce, co juz mniej przyjemnej jesli mala kuchnia.
Ja juz jestem w posiadaniu drugiego, oczywiscie w wyniku prezentow. Korzystam, ale rownie dobrze moglabym sie obyc.
A moze dzieki Twojemu pytaniu i ja sie dowiem o jakiejs dodatkowej funkcji tego garnuszka.
Kokliko, mam nadzieje, ze nie trzymasz ten ryz za dlugo w cieple, ryzyko zatrucia murowane:)
Ja nie rozumiem potrzeby w normalnych domach tego typu maszyn, co innego u japonczykow, chinczykow, azjatow, hindusow, kogos pominelam? Oni jedza ryz do kazdego posilku caly dzien. My mozemy bardzo szybko ugotowac potrzebna porcje w razie potrzeby:)
Buziaki:)
http://www.gastrosilesia.pl/go/_info/?id=4188
a tu część opisu:
Garnek do gotowania ryżu Bartscher.
Urządzenie dostosowane do gotowania różnych rodzajów ryżu lub do gotowania na parze i podgrzewania mięsa, ryb lub warzyw.
http://www.masala.com.pl/index.php?p214,garnek-do-ryzu-1l-wyprzedane
część opisu:
Garnek może być wykorzystywany jako urządzenie do gotowania ryżu, kasz oraz zup. Działa również w trybie parownika.
Glumandziu, a nie mozesz wymienic na bardziej przydatna maszyne:)
Pozdrawiam tineczka
Sasiadka..dostala w prezencie..i z racji..przydatnosci do niczego... chciala wyrzucic.. :D a ja powiedzialam, dawaj.. ja to wybrobuje.. co moge z tym fantem zrobic :) Narazie nie uzylam do niczego.. ;) dziekuje za odpowiedz :)
Jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialam, wiec zajrzalam do netu :), ale nie moge wkleic linku, wiec wpisuje, moze bedzie dzialac:
http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/01rice.html , i link do przepisu:
http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/012rrex.html?_r=18ref+dining
http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/011rrex.html?ref=dining
-nawet jest ksiazka z przepisami na rozne potrawy przygotowywane w elektrycznym garnku do gotowania ryzu. Jesli kogos interesuje przetlumaczenie, to moge to zrobic, ale nie dzisiaj :), lub moze ktos inny pomoze?. Jak znajde gdzies ksiazke to "sciagne" kilka przepisow.
witaj
ja mam taki garnek i czesto uzywam
gotuje ryz (pyszny), kasze i owsianke, ale, jak ktos juz napisal - to jest tez garnek do gotowania na parze i nie tylko...
mam ksiazke "Rice cooker creations" with Debra Murray
robilam w nim skrzydelka kurczaka (swieze i mrozone), ziemniaki, rozne warzywa, zupy, makaron, paella (ryz z owocami morza, cebula, groszkiem i oliwkami), groch i fasole...
czasami wrzucasz wszystko do garnka, naciskasz guziczek i ...zapominasz, w 20-30 minut masz obiad, czasami trzeba pilnowac, po dodaniu 1 skladnika gotowac 5 minut, dodac cos innego, znow gotowac 5 min itd.
podam ci cos na probe (nie wiem co lubisz, wiec cos co sama robilam):
1 szklanka makaronu orzo ( wyglada jak ryz)
1 szklanka bulionu (chyba dobrze napisalam, tak jakbys zmieszala wode z kostka rosolowa)
2 lyzki suszonych pomidorow
1/2 szklanki swiezych lisci szpinaku
wloz wszystko do rice-cooker, wlacz On, garnek sam sie wlaczy na Keep Warm (trzymanie ciepla) po okolo 12 minutach, poczekaj jeszcze 5 minut zanim podasz potrawe, smacznego
aha - jesli chodzi o warzywa to wlewasz 1 szklanke wody, wkladasz warzywa do koszyczka i parujesz, ja mam liste, ktore, jak dlugo
jesli chcesz sprobowac cos innego, napisz
pozdrawiam
Swietnie dziekuje Wam wszystkim za porady co do tego garnka. W instrukcji co prawda nic na ten temat nie pisze..ale ja sama tez myslalam.. jak napisala mi Ursula i mint..ze mozna wiecej cos w nim zrobic. Wlasnie kluski na parze..i jarzyny.. no i odgrzewanie juz gotowych potraw..takie wlasnie delikatne..bez mieszania. Dam Wam znac, jak wyprobuje to ustrojstwo. Wszystkim zycze milego dnia :)