Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Co zrobic z tym fantem?

  • Autor: Glumanda Data: 2009-03-08 23:03:09

    Dostalam garnek elektryczny do gotowania ryzu. Czy oprocz ryzu mozna w nim jeszcze cos innego przygotowywac?? Macie jakies doswiadczenia?
    Myslam o buchtach... oraz o jarzynach..  Prosze podzielcie sie ze mna Waszymi doswiadczeniami. :)

  • Autor: anna702 Data: 2009-03-08 23:24:25

    ? pierwszy raz slysze o garnku elektr do gotowania ryzu...nie moge ci pomoc

  • Autor: kokliko Data: 2009-03-08 23:35:01

    Niestety, moim skromnym zdaniem, cook rice wylacznie do ryzu, no moze jeszcze do kaszy (choc nie probowalam i przyszla mi ta kasza do glowy w  momencie pisania). Bo jednak zaprogramowany jest i na okreslona ilosc wody i co gorsze na czas gotowania.
    Przyjemnie, ze utrzymuje przez dlugi czas ow ryz w cieple, ale  zajmuje w koncu sporo miejsca na polce, co juz mniej przyjemnej jesli mala kuchnia.
    Ja juz jestem w posiadaniu drugiego, oczywiscie  w wyniku prezentow. Korzystam, ale rownie dobrze moglabym sie obyc.
    A moze dzieki Twojemu pytaniu i ja sie dowiem o jakiejs dodatkowej funkcji tego garnuszka.  

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-09 19:05:29

    Kokliko, mam nadzieje, ze nie trzymasz ten ryz za dlugo w cieple, ryzyko zatrucia murowane:)
    Ja nie rozumiem potrzeby w normalnych domach tego typu maszyn, co innego u japonczykow, chinczykow, azjatow, hindusow, kogos pominelam? Oni jedza ryz do kazdego posilku caly dzien. My mozemy bardzo szybko ugotowac potrzebna porcje w razie potrzeby:)
    Buziaki:)

  • Autor: Daneczka69 Data: 2009-03-09 06:50:23

    http://www.gastrosilesia.pl/go/_info/?id=4188

    a tu część opisu:

    Garnek do gotowania ryżu Bartscher.

    Urządzenie dostosowane do gotowania różnych rodzajów ryżu lub do gotowania na parze i podgrzewania mięsa, ryb lub warzyw.

    http://www.masala.com.pl/index.php?p214,garnek-do-ryzu-1l-wyprzedane


    część opisu:

    Garnek może być wykorzystywany jako urządzenie do gotowania ryżu, kasz oraz zup. Działa również w trybie parownika.

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-09 19:08:00

    Glumandziu, a nie mozesz wymienic na bardziej przydatna maszyne:)
    Pozdrawiam tineczka

  • Autor: Glumanda Data: 2009-03-09 20:29:32

    Sasiadka..dostala w prezencie..i z racji..przydatnosci do niczego... chciala wyrzucic.. :D a ja powiedzialam, dawaj.. ja to wybrobuje.. co moge z tym fantem zrobic :) Narazie nie uzylam do niczego.. ;) dziekuje za odpowiedz :)

  • Autor: mint Data: 2009-03-09 21:12:34

    Jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialam, wiec zajrzalam do netu :), ale nie moge wkleic linku, wiec wpisuje, moze bedzie dzialac:
    http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/01rice.html , i link do przepisu:
    http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/012rrex.html?_r=18ref+dining
    http://www.nytimes.com/2008/10/01/dining/011rrex.html?ref=dining
    -nawet jest ksiazka z przepisami na rozne potrawy przygotowywane w elektrycznym garnku do gotowania ryzu. Jesli kogos interesuje przetlumaczenie, to moge to zrobic, ale nie dzisiaj :), lub moze ktos inny pomoze?. Jak znajde gdzies ksiazke to "sciagne" kilka przepisow.

  • Autor: ursula Data: 2009-03-09 23:30:01

    witaj
    ja mam taki garnek i czesto uzywam
    gotuje ryz (pyszny), kasze i owsianke,  ale, jak ktos juz napisal - to jest tez garnek do gotowania na parze i nie tylko...
    mam ksiazke "Rice cooker creations" with Debra Murray
    robilam w nim skrzydelka kurczaka (swieze i mrozone), ziemniaki, rozne warzywa, zupy, makaron, paella (ryz z owocami morza, cebula, groszkiem i oliwkami), groch i fasole...
    czasami wrzucasz wszystko do garnka, naciskasz guziczek i ...zapominasz, w 20-30 minut masz obiad,  czasami trzeba pilnowac, po dodaniu 1 skladnika gotowac 5 minut, dodac cos innego, znow gotowac 5 min itd.
    podam ci cos na probe (nie wiem co lubisz, wiec cos co sama robilam):
    1 szklanka makaronu orzo ( wyglada jak ryz)
    1 szklanka bulionu (chyba dobrze napisalam, tak jakbys zmieszala wode z kostka rosolowa)
    2 lyzki suszonych pomidorow
    1/2 szklanki swiezych lisci szpinaku
    wloz wszystko do rice-cooker, wlacz On, garnek sam sie wlaczy na Keep Warm (trzymanie ciepla) po okolo 12 minutach, poczekaj jeszcze 5 minut zanim podasz potrawe, smacznego
    aha - jesli chodzi o warzywa to wlewasz 1 szklanke wody, wkladasz warzywa do koszyczka i parujesz, ja mam liste, ktore, jak dlugo
    jesli chcesz sprobowac cos innego, napisz
    pozdrawiam

  • Autor: Glumanda Data: 2009-03-10 07:35:58

    Swietnie dziekuje Wam wszystkim za porady co do tego garnka. W instrukcji co prawda nic na ten temat nie pisze..ale ja sama tez myslalam.. jak napisala mi Ursula i mint..ze mozna wiecej cos w nim zrobic. Wlasnie kluski na parze..i jarzyny.. no i odgrzewanie juz gotowych potraw..takie wlasnie delikatne..bez mieszania. Dam Wam znac, jak wyprobuje to ustrojstwo. Wszystkim zycze milego dnia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu