No i nie ma miejsca na notatki. a pisane przze mnie teksty (pisane w komentarzach´) zlewaja sie, mimo akapitow i odstepow, w jedna calosc jak tutaj:
GULASZ faza białko+warzywa
Pierś kurczaka / indyka
marchewka
por
cebula
kapusta chińska
jak kto lubi bambus
kostka rosołowa
sos sojowy
Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym.
__________________
KULE FASZEROWANE (nawet na jakies przyjęcie.) faza białko+warzywa
Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka.
__________________
(pseudo) MAKARON/KLUSKI
składniki jak na placki Dunkana
Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.
Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).
PROTOMAJONEZ
100 ml oleju parafinowego = OP
1 żółtko
sol
pieprz
czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swierzy)
zioła prowansalskie
W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem"). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce.
__________________
OMLET ZE SZPARAGAMI faza białek+warzywa
-4 jajka całe
-mały sloiczek szparagów
-przyprawy
-mała cebulka lub szczypiorek
-chuda szynka
Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C.
Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy.
__________________
KURCZAK W SOSIE CURRY
jogurt naturalny 200ml
przyprawa curry
pieprz cayenne
świeża natka pietruszki lub koperku
piersi z kurczaka
ja osobiście robiłam to tak:
trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki
składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki
potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka
smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację
__________________
TALARKI Z CUKINII faza białko+warzywa
1 średniej wielkości cukinia
1 jajko
otręby pszenne prażone
Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła.
Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek.
__________________
A'LA CHIŃSZCZYZNA faza białko+warzywa
mięso wołowe lub/i drobiowe
marchew,
por,
papryka,
cebula
pieczarki lub inne grzybki
bambus
kiełki
kapusta chińska
rosołek w proszku / warzywko
sos sojowy
pieprz
czosnek
Smażę wszystko osobno:
mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak i
warzywa (marchew, por, papryka, cebula),
pieczarki lub inne grzybki,
Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską.
Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem .
__________________
KOTLETY RYBNE
1kg mielonego mięsa z ryb (dorsz i /lub panga, albo według uznania)
2 jajka
cebula
sol i pieprz ewent. jarzynka
otręby, jeśli czyjaś wola
w wersji protowarzywnej można dodać marchewkę, porę, kabaczka, kapustę chińską, paprykę
Po dokładnym wymieszaniu wychodzi 6 dużych lub 9 małych kotlecików (można tez formować sztabki). Patelnie albo przecieram oliwą, albo podlewam wodą.
__________________
Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując
To tym bardziej nie wiem co sie u mnie dzieje....strona chodzi coraz czesciej wolno i bardzo wolno no i mam balagan - zlewaja mi sie teksty i nie mam tego o czym pisalam powyzej.
Dora ja mam IE i u mnie jest beznadziejnie, ponakladane na siebie teksty, jeden pod drugim, nawet kliknac nie mozna na co sie chce, pol na bialo pol na zielono....
To znow ja i IE. Flasch jest wlaczony ale ja nadal nie mam narzedzi a teksty pisane przeze mnie zlewaja mi sie w jedna calosc. Jutro zobacze jak mam na mozilli (inny komp). Takie dziwne sprawy jak niezniebieszczanie linków czy niemoznosc wstawiania gifow mialam juz niejednokrotnie na mozzilli choc nic nie zmienialam. Raz dzialaly raz nie. Co ciekawe tylko na wz.Ale teraz na IE po prostu pasek narzedzi nie istnieje u mnie. Co moze byc tego przyczyna? Moze ktos wie?
Ja na Mozilli nie mogę ustawić ,żeby na forum były widoczne wszystkie wiadomości w wątku,natomiast na IE są one widoczne,tak mam juz kilka dni.Tez bym chciała wiedziec,co mam zrobić,żeby było dobrze.Jawascript jak sugerował Pampas jest włączona.
No wlasnie nie wiem jak na Mozilli bo jestem w pracy ale na Eksplorer nie mam na WZ od dzis paska z narzedziami. Wyparowal...
No i nie ma miejsca na notatki. a pisane przze mnie teksty (pisane w komentarzach´) zlewaja sie, mimo akapitow i odstepow, w jedna calosc jak tutaj: GULASZ faza białko+warzywa Pierś kurczaka / indyka marchewka por cebula kapusta chińska jak kto lubi bambus kostka rosołowa sos sojowy Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym. __________________ KULE FASZEROWANE (nawet na jakies przyjęcie.) faza białko+warzywa Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka. __________________ (pseudo) MAKARON/KLUSKI składniki jak na placki Dunkana Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie. Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki). PROTOMAJONEZ 100 ml oleju parafinowego = OP 1 żółtko sol pieprz czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swierzy) zioła prowansalskie W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem"). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce. __________________ OMLET ZE SZPARAGAMI faza białek+warzywa -4 jajka całe -mały sloiczek szparagów -przyprawy -mała cebulka lub szczypiorek -chuda szynka Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C. Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy. __________________ KURCZAK W SOSIE CURRY jogurt naturalny 200ml przyprawa curry pieprz cayenne świeża natka pietruszki lub koperku piersi z kurczaka ja osobiście robiłam to tak: trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację __________________ TALARKI Z CUKINII faza białko+warzywa 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko otręby pszenne prażone Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła. Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony. Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek. __________________ A'LA CHIŃSZCZYZNA faza białko+warzywa mięso wołowe lub/i drobiowe marchew, por, papryka, cebula pieczarki lub inne grzybki bambus kiełki kapusta chińska rosołek w proszku / warzywko sos sojowy pieprz czosnek Smażę wszystko osobno: mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak i warzywa (marchew, por, papryka, cebula), pieczarki lub inne grzybki, Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską. Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem . __________________ KOTLETY RYBNE 1kg mielonego mięsa z ryb (dorsz i /lub panga, albo według uznania) 2 jajka cebula sol i pieprz ewent. jarzynka otręby, jeśli czyjaś wola w wersji protowarzywnej można dodać marchewkę, porę, kabaczka, kapustę chińską, paprykę Po dokładnym wymieszaniu wychodzi 6 dużych lub 9 małych kotlecików (można tez formować sztabki). Patelnie albo przecieram oliwą, albo podlewam wodą. __________________ Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując
Mam IE i mam pasek narzędzi. Pozdrawiam !
To tym bardziej nie wiem co sie u mnie dzieje....strona chodzi coraz czesciej wolno i bardzo wolno no i mam balagan - zlewaja mi sie teksty i nie mam tego o czym pisalam powyzej.
mam Firefox i nie mam paska :(((
Ja mam i Mozille i IE 7 i obie przeglądarki działaja dobrze tzn. nie mam żadnych problemów z WŻ.
Dora ja mam IE i u mnie jest beznadziejnie, ponakladane na siebie teksty, jeden pod drugim, nawet kliknac nie mozna na co sie chce, pol na bialo pol na zielono....
a u mnie dalej nie ma narzedzi ani tez okienka notatek
Znalazlam link dodaj notatke! No to tylko jeszcze narzedzi mi brak do szczescia ;.)
Być może masz wyłączony javascript.
ok sprawdze, dzieki
Ja mam od dłuższego czasu OPERE i nie miewam problemów.
Też miałam problemy, ale dzisiaj wszystko dobrze
dziekujemy na szybka naprawe :)
To znow ja i IE. Flasch jest wlaczony ale ja nadal nie mam narzedzi a teksty pisane przeze mnie zlewaja mi sie w jedna calosc. Jutro zobacze jak mam na mozilli (inny komp). Takie dziwne sprawy jak niezniebieszczanie linków czy niemoznosc wstawiania gifow mialam juz niejednokrotnie na mozzilli choc nic nie zmienialam. Raz dzialaly raz nie. Co ciekawe tylko na wz.Ale teraz na IE po prostu pasek narzedzi nie istnieje u mnie. Co moze byc tego przyczyna? Moze ktos wie?
Ja na Mozilli nie mogę ustawić ,żeby na forum były widoczne wszystkie wiadomości w wątku,natomiast na IE są one widoczne,tak mam juz kilka dni.Tez bym chciała wiedziec,co mam zrobić,żeby było dobrze.Jawascript jak sugerował Pampas jest włączona.