Forum

Gawędy o jedzeniu

ajerkoniak :)

  • Autor: mags Data: 2009-03-09 14:22:53

    żarłoczki :) kto z  Was robił ajerkoniak i poleci mi jakiś sprawdzony przepis??? dzięki wielkie :)

  • Autor: Aleex Data: 2009-03-09 16:04:18

    Polecam:
    http://wielkiezarcie.com/przepis4074.html

  • Autor: Elek Data: 2009-03-09 18:20:36

    http://wielkiezarcie.com/przepis4074.html
    - no i już aktywny :)))

  • Autor: moni01011 Data: 2009-03-09 17:28:30

    to mój bardzo, bardzo sprawdzony i ulubiony przepis : wielkiezarcie.com/przepis42964.html
    POLECAM !!!!!!!!!!!!

  • Autor: Elek Data: 2009-03-09 18:22:04

    http://wielkiezarcie.com/przepis42964.html
    - też już aktywny :)

  • Autor: mags Data: 2009-03-09 18:50:48

    dzięki dziewczynki :) bede probowac :)

  • Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 19:11:46

  • Autor: Regi Data: 2009-03-09 19:39:56

    http://wielkiezarcie.com/przepis28112.html

  • Autor: Basia99999 Data: 2009-03-09 20:37:13

    http://wielkiezarcie.com/przepis28112.html teraz aktywny

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-09 23:06:04

    Oto ajerkoniak, który wykorzystuję do przygotowywania domowych lodów oraz do pieczenia bab ajerkoniakowo-czekoladowych:

    6 żółtek
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    1 szklanka cukru kryształu
    250 ml spirytusu
    250 ml wody
    laska wanilii, ewentualnie prawdziwy cukier waniliowy

    Jaja pochodzące z pewnego źródła dokładnie wyszoruj w gorącej wodzie, a następnie dodatkowo sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj z cukrem tak długo aż staną się puszystą masą. Dodaj puszkę słodzonego mleka skondensowanego, wanilię i dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz ze spirytusem rozcieńczonym przegotowaną lub niegazowaną mineralną wodą.
    Przelej do dużych słoików i odstaw do lodówki do zgęstnienia.

    Ajerkoniak jest niezwykle gęsty i bardzo alkoholowy. Można, jeśli się lubi mniej procentowe alkohole przygotować go na wódce, jednak ja preferuję podaną wyżej wersję. Świetnie się, jak pisałam wyżej sprawdza w wypiekach, skutecznie też uniemożliwia zamarznięcie na kość lodom na bazie bitej smietany robionym w domowych warunkach bez maszyny do powolnego zamrażania lodów.

  • Autor: erka Data: 2009-03-17 23:34:00

    Normalnie mi slina po klawiaturze leci,
    Zrobie na swieta.

  • Autor: mlena Data: 2009-03-17 21:05:02

    Polecam http://wielkiezarcie.com/przepis11896.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu