Oto ajerkoniak, który wykorzystuję do przygotowywania domowych lodów oraz do pieczenia bab ajerkoniakowo-czekoladowych:
6 żółtek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka cukru kryształu 250 ml spirytusu 250 ml wody laska wanilii, ewentualnie prawdziwy cukier waniliowy
Jaja pochodzące z pewnego źródła dokładnie wyszoruj w gorącej wodzie, a następnie dodatkowo sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj z cukrem tak długo aż staną się puszystą masą. Dodaj puszkę słodzonego mleka skondensowanego, wanilię i dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz ze spirytusem rozcieńczonym przegotowaną lub niegazowaną mineralną wodą. Przelej do dużych słoików i odstaw do lodówki do zgęstnienia.
Ajerkoniak jest niezwykle gęsty i bardzo alkoholowy. Można, jeśli się lubi mniej procentowe alkohole przygotować go na wódce, jednak ja preferuję podaną wyżej wersję. Świetnie się, jak pisałam wyżej sprawdza w wypiekach, skutecznie też uniemożliwia zamarznięcie na kość lodom na bazie bitej smietany robionym w domowych warunkach bez maszyny do powolnego zamrażania lodów.
żarłoczki :) kto z Was robił ajerkoniak i poleci mi jakiś sprawdzony przepis??? dzięki wielkie :)
Polecam:
http://wielkiezarcie.com/przepis4074.html
http://wielkiezarcie.com/przepis4074.html
- no i już aktywny :)))
to mój bardzo, bardzo sprawdzony i ulubiony przepis : wielkiezarcie.com/przepis42964.html
POLECAM !!!!!!!!!!!!
http://wielkiezarcie.com/przepis42964.html
- też już aktywny :)
dzięki dziewczynki :) bede probowac :)
http://wielkiezarcie.com/przepis28112.html
http://wielkiezarcie.com/przepis28112.html teraz aktywny
Oto ajerkoniak, który wykorzystuję do przygotowywania domowych lodów oraz do pieczenia bab ajerkoniakowo-czekoladowych:
6 żółtek
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka cukru kryształu
250 ml spirytusu
250 ml wody
laska wanilii, ewentualnie prawdziwy cukier waniliowy
Jaja pochodzące z pewnego źródła dokładnie wyszoruj w gorącej wodzie, a następnie dodatkowo sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj z cukrem tak długo aż staną się puszystą masą. Dodaj puszkę słodzonego mleka skondensowanego, wanilię i dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz ze spirytusem rozcieńczonym przegotowaną lub niegazowaną mineralną wodą.
Przelej do dużych słoików i odstaw do lodówki do zgęstnienia.
Ajerkoniak jest niezwykle gęsty i bardzo alkoholowy. Można, jeśli się lubi mniej procentowe alkohole przygotować go na wódce, jednak ja preferuję podaną wyżej wersję. Świetnie się, jak pisałam wyżej sprawdza w wypiekach, skutecznie też uniemożliwia zamarznięcie na kość lodom na bazie bitej smietany robionym w domowych warunkach bez maszyny do powolnego zamrażania lodów.
Normalnie mi slina po klawiaturze leci,
Zrobie na swieta.
Polecam http://wielkiezarcie.com/przepis11896.html