Forum

Rozmowy wolne i frywolne

nakaz zapłaty

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 15:05:54

Chciałam zapytać , czy ktoś się może zna .Po ilu latach następuje przedawnienie do zapłaty .Mianowicie chodzi mi o CYFRE + .Rozwiązałam z nimi umowę gdyż nie było możliwości odbioru z powodu braku sygnału ,dekoder miałam w domu 2 miesiące zanim została rozwiązana umowa .Teraz po ponad 2 latach przyszedł mi nakaz zapłaty .Nie dosyć że nie oglądałam i tylko problem był to jeszcze każą sobie płacić .Może mi ktoś doradzi co z tym fantem mam teraz zrobić .

• Autor: ekkore Data: 2009-03-09 15:26:26

Faktury przedawnieniu ulegają po dwóch latach. Nie wiem co prawda tego z przepisów - a od firmy windykacyjnej, która namolnie chciała nam coś zwindykować.

Za co każą Ci zapłacić- za dwa miesiące, ktore miłaś dekoder czy też czy za całe dwa lata?
    Czy masz na piśmie, że zerwałaś umowę?

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 15:43:33

Mam na piśmie zerwanie umowy .W związku z tym kazali zapłacić za zerwanie umowy 300 zł i następne 300 za 2 miesiące odbioru TV z CYFRY .Ja oczywiście zgłaszałam że nie odbiera u mnie , więc przysłali montera żeby to sprawdził .On stwierdził że nie ma możliwości odbioru sygnału ze względu na usytuowanie pomieszceń , dlatego zerwałam umowę .Minęły ponad dwa lata i dostałam wezwanie do zapłaty z sądu grockiego .

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 16:03:28

na kopercie pisze WYDZIAŁ GRODZKI 

• Autor: alman Data: 2009-03-09 16:34:29

nie wydaje mi się, że wezwanie masz z sądu, powinnaś pierw dostać od tej firmy....chyba, że wystawili tytuł egzekucyjny i złożyli w sądzie  celem nadania mu tytułu wykonalności...przeczytaj dokładnie co jest napisane w piśmie.....
    a przedawnienie....wrzuć w googlach "przedawnienie zobowiązań", tam znajdziesz, bo wszystko zależy od wielu czynników, tam znajdziesz różne warianty...sąd m.in. przed wydaniem klauzuli wyk. bada czy nie ma przedawnienia....

• Autor: alman Data: 2009-03-09 16:42:32

wrzuć też "nakaz zapłaty" może o takie sytuacje chodzi właśnie i może być od razu nakaz zapłaty???? nie mogę wkleić jakoś linków, więc spróbuj poszukać sama....

• Autor: ekkore Data: 2009-03-09 16:47:39

Monia nie pisze czy dostała wcześniej upomnienia od cyfry.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-09 16:40:31

Jeżeli jest wezwanie do zapłaty z sądu - nie masz innego wyjscia jak zapłacić.  Inaczej komornik sam zabierze. Ze swoimi kosztami- a te nie są małe. Pewnie mozesz się odwoływać - procedury powinny być podane w piśmie  -ale nie sądzę, abyś coś zyskałą co najwyzej odsetki urosną. No i przed odwołaniem wypadałoby przeczytać umowę, którą podpisałaś z Cyfrą - tak dokładnie - te punkty odnośnie zerwania umowy i niemozliwości odbioru i poszukać ukrytego sensu zapisów. Ja wiem że większosć jak się czyta normalnie nie ma takiego znaczenia, jakie widzimy dopiero, gdy zostajemy obciążeni.

• Autor: tineczka Data: 2009-03-09 18:54:22

Moniu, jakie u was sa ceny za miesiac odbioru tv??? 300 zlotych za 2 miesiace to suma astronomiczna, to jest normalna kradziez!

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 19:05:31

To są ceny CYFRY za jakiś większy pakiet ale nie miałam przyjemności nawet popatrzeć przez jeden dzień :)

• Autor: tineczka Data: 2009-03-09 19:20:41

Skurczybyki , pieniadze za nic,,, WALCZ!!!

• Autor: justine75 Data: 2009-03-09 17:11:24

A ja proponuje,zebys wpisala w google forum prawnikow-udziela Ci porady prawnej.Juz kilka razy korzystalam i wiem,ze potrafia pomoc:)

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 17:23:06

Pisze....Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym  ..A ja prawdę mówiąc nie czuję się im nic winna , skoro sami stwierdzili że nie ma możliwości odbioru , złożę jakieś odwołanie lub myślałam o tym przedawnieniu ale jak tak czytam to sama nie wiem ile to trwa 2 czy 3 lata . Dziękuję Wszystkim że mi odpisaliście

• Autor: iwoka Data: 2009-03-09 18:50:57

art.117 i 118 kodeksu cywilnego mówi , że roszczenia tego typu ulegaja przedawnieniu po 3 latach.

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 19:03:42

Więc przedawnienie nie wchodzi w grę .A że nie chceli mi podłączyć bo się nie dało , teraz chcą zapłaty za nic , napiszę odwołanie , niech mnie skarżą i tak im nie zapłacę bo nie wywiązali się z umowy .Jestem wściekła na nich .

• Autor: tineczka Data: 2009-03-09 19:19:13

Masz racje! Czekali 2 lata??? , napisz o tym gdzie mozesz , w gazetach , zadzwon do TV, ja tez bym sie wsciekla!!!
    Nie ma w Polsce biura kosumenta? Przeciez to kazdy kraj wspolnoty europejskiej musi miec, nawet mozna pojsc do sadu Europejskiego ze skarga, nie daj sie Moniu!
    Pozdrawiam tineczka

• Autor: ekkore Data: 2009-03-09 19:19:16

Ale wystawili Ci nakaz sądowy bez wezwań do zapłaty? O ile pamiętam, aby udać się do sądu należy mieć trzy odebrane wezwania do zapłaty  -czyli wysłane listem poleconym.

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 19:28:31

W środku na tych papierach nie ma żadnych pieczątek z wyjątkiem jednej ...radca prawny...natomiast jedyną ważną pieczątką jest ta na kopercie czyli Sąd Rejonowy ,wydział grodzki no i nazwa mojego miasta .Wcześniej nie miałam żadnego nakazu zapłaty.Mam blisko do sądu więc jutro pójdę i zapytam co to jest .

• Autor: ekkore Data: 2009-03-09 19:33:32

Nakaz sądowy bez pieczątki urzędowej? A przyszło za potwierdzeneim odbioru? Jakoś to dziwnie wygląda. najlepiej idź do sądu - tak jak mówisz - i sprawdź

• Autor: monia7301 Data: 2009-03-09 19:49:14

Za potwierdzeniem odbioru przyszło , ale jakieś to dziwne że bez pieczątek w środku .Jutro zapytam , co to za nakaz płatniczy ,,,,,na posiedzeniu niejawnym na wskutek wniesionego pozwu,,,,tak jest napisane , odpisze jutro jak czegoś się dowiem

• Autor: jasia Data: 2009-03-10 10:19:36

Też miałam problemy z Cyfrą+, poszłam do rzecznika praw konsumenta w naszym mieście.
    Szybko, sprawnie i za darmo rzecznik sprawę poprowadził. Co najważniejsze wszystko mi wyjasnił, bo te pisma
    sa specjalnie tak konstruowane, żeby czlowiek sie przestraszył i płacil.
    Moja sprawa została załatwiona pomyslnie dla mnie, dodam, że całą korespondencję prowadził rzecznik.
    Pisma były wysyłane w moim imieniu i imieniu rzecznika.
    Dlatego uważam, że powinnaś sie udać właśnie do rzecznika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu