Chciałam zapytać , czy ktoś się może zna .Po ilu latach następuje przedawnienie do zapłaty .Mianowicie chodzi mi o CYFRE + .Rozwiązałam z nimi umowę gdyż nie było możliwości odbioru z powodu braku sygnału ,dekoder miałam w domu 2 miesiące zanim została rozwiązana umowa .Teraz po ponad 2 latach przyszedł mi nakaz zapłaty .Nie dosyć że nie oglądałam i tylko problem był to jeszcze każą sobie płacić .Może mi ktoś doradzi co z tym fantem mam teraz zrobić .
Faktury przedawnieniu ulegają po dwóch latach. Nie wiem co prawda tego z przepisów - a od firmy windykacyjnej, która namolnie chciała nam coś zwindykować.
Za co każą Ci zapłacić- za dwa miesiące, ktore miłaś dekoder czy też czy za całe dwa lata? Czy masz na piśmie, że zerwałaś umowę?
Mam na piśmie zerwanie umowy .W związku z tym kazali zapłacić za zerwanie umowy 300 zł i następne 300 za 2 miesiące odbioru TV z CYFRY .Ja oczywiście zgłaszałam że nie odbiera u mnie , więc przysłali montera żeby to sprawdził .On stwierdził że nie ma możliwości odbioru sygnału ze względu na usytuowanie pomieszceń , dlatego zerwałam umowę .Minęły ponad dwa lata i dostałam wezwanie do zapłaty z sądu grockiego .
nie wydaje mi się, że wezwanie masz z sądu, powinnaś pierw dostać od tej firmy....chyba, że wystawili tytuł egzekucyjny i złożyli w sądzie celem nadania mu tytułu wykonalności...przeczytaj dokładnie co jest napisane w piśmie..... a przedawnienie....wrzuć w googlach "przedawnienie zobowiązań", tam znajdziesz, bo wszystko zależy od wielu czynników, tam znajdziesz różne warianty...sąd m.in. przed wydaniem klauzuli wyk. bada czy nie ma przedawnienia....
wrzuć też "nakaz zapłaty" może o takie sytuacje chodzi właśnie i może być od razu nakaz zapłaty???? nie mogę wkleić jakoś linków, więc spróbuj poszukać sama....
Jeżeli jest wezwanie do zapłaty z sądu - nie masz innego wyjscia jak zapłacić. Inaczej komornik sam zabierze. Ze swoimi kosztami- a te nie są małe. Pewnie mozesz się odwoływać - procedury powinny być podane w piśmie -ale nie sądzę, abyś coś zyskałą co najwyzej odsetki urosną. No i przed odwołaniem wypadałoby przeczytać umowę, którą podpisałaś z Cyfrą - tak dokładnie - te punkty odnośnie zerwania umowy i niemozliwości odbioru i poszukać ukrytego sensu zapisów. Ja wiem że większosć jak się czyta normalnie nie ma takiego znaczenia, jakie widzimy dopiero, gdy zostajemy obciążeni.
Pisze....Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ..A ja prawdę mówiąc nie czuję się im nic winna , skoro sami stwierdzili że nie ma możliwości odbioru , złożę jakieś odwołanie lub myślałam o tym przedawnieniu ale jak tak czytam to sama nie wiem ile to trwa 2 czy 3 lata . Dziękuję Wszystkim że mi odpisaliście
Więc przedawnienie nie wchodzi w grę .A że nie chceli mi podłączyć bo się nie dało , teraz chcą zapłaty za nic , napiszę odwołanie , niech mnie skarżą i tak im nie zapłacę bo nie wywiązali się z umowy .Jestem wściekła na nich .
Masz racje! Czekali 2 lata??? , napisz o tym gdzie mozesz , w gazetach , zadzwon do TV, ja tez bym sie wsciekla!!! Nie ma w Polsce biura kosumenta? Przeciez to kazdy kraj wspolnoty europejskiej musi miec, nawet mozna pojsc do sadu Europejskiego ze skarga, nie daj sie Moniu! Pozdrawiam tineczka
Ale wystawili Ci nakaz sądowy bez wezwań do zapłaty? O ile pamiętam, aby udać się do sądu należy mieć trzy odebrane wezwania do zapłaty -czyli wysłane listem poleconym.
W środku na tych papierach nie ma żadnych pieczątek z wyjątkiem jednej ...radca prawny...natomiast jedyną ważną pieczątką jest ta na kopercie czyli Sąd Rejonowy ,wydział grodzki no i nazwa mojego miasta .Wcześniej nie miałam żadnego nakazu zapłaty.Mam blisko do sądu więc jutro pójdę i zapytam co to jest .
Nakaz sądowy bez pieczątki urzędowej? A przyszło za potwierdzeneim odbioru? Jakoś to dziwnie wygląda. najlepiej idź do sądu - tak jak mówisz - i sprawdź
Za potwierdzeniem odbioru przyszło , ale jakieś to dziwne że bez pieczątek w środku .Jutro zapytam , co to za nakaz płatniczy ,,,,,na posiedzeniu niejawnym na wskutek wniesionego pozwu,,,,tak jest napisane , odpisze jutro jak czegoś się dowiem
Też miałam problemy z Cyfrą+, poszłam do rzecznika praw konsumenta w naszym mieście. Szybko, sprawnie i za darmo rzecznik sprawę poprowadził. Co najważniejsze wszystko mi wyjasnił, bo te pisma sa specjalnie tak konstruowane, żeby czlowiek sie przestraszył i płacil. Moja sprawa została załatwiona pomyslnie dla mnie, dodam, że całą korespondencję prowadził rzecznik. Pisma były wysyłane w moim imieniu i imieniu rzecznika. Dlatego uważam, że powinnaś sie udać właśnie do rzecznika.
Chciałam zapytać , czy ktoś się może zna .Po ilu latach następuje przedawnienie do zapłaty .Mianowicie chodzi mi o CYFRE + .Rozwiązałam z nimi umowę gdyż nie było możliwości odbioru z powodu braku sygnału ,dekoder miałam w domu 2 miesiące zanim została rozwiązana umowa .Teraz po ponad 2 latach przyszedł mi nakaz zapłaty .Nie dosyć że nie oglądałam i tylko problem był to jeszcze każą sobie płacić .Może mi ktoś doradzi co z tym fantem mam teraz zrobić .
Faktury przedawnieniu ulegają po dwóch latach. Nie wiem co prawda tego z przepisów - a od firmy windykacyjnej, która namolnie chciała nam coś zwindykować.
Za co każą Ci zapłacić- za dwa miesiące, ktore miłaś dekoder czy też czy za całe dwa lata?
Czy masz na piśmie, że zerwałaś umowę?
Mam na piśmie zerwanie umowy .W związku z tym kazali zapłacić za zerwanie umowy 300 zł i następne 300 za 2 miesiące odbioru TV z CYFRY .Ja oczywiście zgłaszałam że nie odbiera u mnie , więc przysłali montera żeby to sprawdził .On stwierdził że nie ma możliwości odbioru sygnału ze względu na usytuowanie pomieszceń , dlatego zerwałam umowę .Minęły ponad dwa lata i dostałam wezwanie do zapłaty z sądu grockiego .
na kopercie pisze WYDZIAŁ GRODZKI
nie wydaje mi się, że wezwanie masz z sądu, powinnaś pierw dostać od tej firmy....chyba, że wystawili tytuł egzekucyjny i złożyli w sądzie celem nadania mu tytułu wykonalności...przeczytaj dokładnie co jest napisane w piśmie.....
a przedawnienie....wrzuć w googlach "przedawnienie zobowiązań", tam znajdziesz, bo wszystko zależy od wielu czynników, tam znajdziesz różne warianty...sąd m.in. przed wydaniem klauzuli wyk. bada czy nie ma przedawnienia....
wrzuć też "nakaz zapłaty" może o takie sytuacje chodzi właśnie i może być od razu nakaz zapłaty???? nie mogę wkleić jakoś linków, więc spróbuj poszukać sama....
Monia nie pisze czy dostała wcześniej upomnienia od cyfry.
Jeżeli jest wezwanie do zapłaty z sądu - nie masz innego wyjscia jak zapłacić. Inaczej komornik sam zabierze. Ze swoimi kosztami- a te nie są małe. Pewnie mozesz się odwoływać - procedury powinny być podane w piśmie -ale nie sądzę, abyś coś zyskałą co najwyzej odsetki urosną. No i przed odwołaniem wypadałoby przeczytać umowę, którą podpisałaś z Cyfrą - tak dokładnie - te punkty odnośnie zerwania umowy i niemozliwości odbioru i poszukać ukrytego sensu zapisów. Ja wiem że większosć jak się czyta normalnie nie ma takiego znaczenia, jakie widzimy dopiero, gdy zostajemy obciążeni.
Moniu, jakie u was sa ceny za miesiac odbioru tv??? 300 zlotych za 2 miesiace to suma astronomiczna, to jest normalna kradziez!
To są ceny CYFRY za jakiś większy pakiet ale nie miałam przyjemności nawet popatrzeć przez jeden dzień :)
Skurczybyki , pieniadze za nic,,, WALCZ!!!
A ja proponuje,zebys wpisala w google forum prawnikow-udziela Ci porady prawnej.Juz kilka razy korzystalam i wiem,ze potrafia pomoc:)
Pisze....Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ..A ja prawdę mówiąc nie czuję się im nic winna , skoro sami stwierdzili że nie ma możliwości odbioru , złożę jakieś odwołanie lub myślałam o tym przedawnieniu ale jak tak czytam to sama nie wiem ile to trwa 2 czy 3 lata . Dziękuję Wszystkim że mi odpisaliście
art.117 i 118 kodeksu cywilnego mówi , że roszczenia tego typu ulegaja przedawnieniu po 3 latach.
Więc przedawnienie nie wchodzi w grę .A że nie chceli mi podłączyć bo się nie dało , teraz chcą zapłaty za nic , napiszę odwołanie , niech mnie skarżą i tak im nie zapłacę bo nie wywiązali się z umowy .Jestem wściekła na nich .
Masz racje! Czekali 2 lata??? , napisz o tym gdzie mozesz , w gazetach , zadzwon do TV, ja tez bym sie wsciekla!!!
Nie ma w Polsce biura kosumenta? Przeciez to kazdy kraj wspolnoty europejskiej musi miec, nawet mozna pojsc do sadu Europejskiego ze skarga, nie daj sie Moniu!
Pozdrawiam tineczka
Ale wystawili Ci nakaz sądowy bez wezwań do zapłaty? O ile pamiętam, aby udać się do sądu należy mieć trzy odebrane wezwania do zapłaty -czyli wysłane listem poleconym.
W środku na tych papierach nie ma żadnych pieczątek z wyjątkiem jednej ...radca prawny...natomiast jedyną ważną pieczątką jest ta na kopercie czyli Sąd Rejonowy ,wydział grodzki no i nazwa mojego miasta .Wcześniej nie miałam żadnego nakazu zapłaty.Mam blisko do sądu więc jutro pójdę i zapytam co to jest .
Nakaz sądowy bez pieczątki urzędowej? A przyszło za potwierdzeneim odbioru? Jakoś to dziwnie wygląda. najlepiej idź do sądu - tak jak mówisz - i sprawdź
Za potwierdzeniem odbioru przyszło , ale jakieś to dziwne że bez pieczątek w środku .Jutro zapytam , co to za nakaz płatniczy ,,,,,na posiedzeniu niejawnym na wskutek wniesionego pozwu,,,,tak jest napisane , odpisze jutro jak czegoś się dowiem
Też miałam problemy z Cyfrą+, poszłam do rzecznika praw konsumenta w naszym mieście.
Szybko, sprawnie i za darmo rzecznik sprawę poprowadził. Co najważniejsze wszystko mi wyjasnił, bo te pisma
sa specjalnie tak konstruowane, żeby czlowiek sie przestraszył i płacil.
Moja sprawa została załatwiona pomyslnie dla mnie, dodam, że całą korespondencję prowadził rzecznik.
Pisma były wysyłane w moim imieniu i imieniu rzecznika.
Dlatego uważam, że powinnaś sie udać właśnie do rzecznika.