No to jeśli był dobrze uformowany dekolt,to najlepiej nabrać oczka drutem nieco cieńszym niż była robiona bluzka i zrobić ściągacz prostym sciegiem:jedno oczko prawe i jedno lewe,a potem,po uzyskaniu odpowiedniej wysokości ścagacza zamknąć oczka dosyć ściśle. Ja zwykle robię to na prostym drucie,mając jedno ramię jeszcze nie zaszyte.a potem zszywam razem z pliską. Możesz też zrobić podwójny ściągacz podszyty potem pod spód,wtedy na wysokości jaką chcesz mieć możesz przerobić same oczka lewe na prawej stronie roboty i w tym miejscu pliska się ładnie złoży.Można też wykonać Po dwa oczka razem i narzut,to wtedy po złożeniu powstaną ładne ząbki. Wszystko zależy od wyglądu sweterka.
Dziękuje Ci Łasico bardzo - tak tez zrobiłam (pierwszym sposobem) ale wydawało mi się że z osttanich ocek robi mi sie falbanka lecz na modelu jekoś się wgładziło. Myslałam że może jest jakiś nie znanymi marnemu dłubaczowi sposób. Dziękuję
pomocy - jak zrobiś plisę pod szyją (ściągaczem) żeby była elastyczne i nie odstawała.
A jakiego typu to jest odzienie?;-)I z czego wykonane?
taka jestem przejęta rolą i zapomniałam dodać że chodzi o bluzkę robioną na drutach- przepraszam
No to jeśli był dobrze uformowany dekolt,to najlepiej nabrać oczka drutem nieco cieńszym niż była robiona bluzka i zrobić ściągacz prostym sciegiem:jedno oczko prawe i jedno lewe,a potem,po uzyskaniu odpowiedniej wysokości ścagacza zamknąć oczka dosyć ściśle.
Ja zwykle robię to na prostym drucie,mając jedno ramię jeszcze nie zaszyte.a potem zszywam razem z pliską.
Możesz też zrobić podwójny ściągacz podszyty potem pod spód,wtedy na wysokości jaką chcesz mieć możesz przerobić same oczka lewe na prawej stronie roboty i w tym miejscu pliska się ładnie złoży.Można też wykonać Po dwa oczka razem i narzut,to wtedy po złożeniu powstaną ładne ząbki.
Wszystko zależy od wyglądu sweterka.
Dziękuje Ci Łasico bardzo - tak tez zrobiłam (pierwszym sposobem) ale wydawało mi się że z osttanich ocek robi mi sie falbanka lecz na modelu jekoś się wgładziło. Myslałam że może jest jakiś nie znanymi marnemu dłubaczowi sposób. Dziękuję
Polecam się na przyszłość o ile moje wiadomości z tej dziedziny będą wystarczające;-)