Chcę jutro na obiad zrobić coś z piersi kurczaka. Chcę by było to danie łatwe i dość szybkie. Chodzi mi po głowie np zapiec i podać z sosem. Macie jakieś propozycje? Nie chodzi mi o żadne sałatki z kurczaka.
Proszę uprzejmie, to jeden z moich ulubionych przepisów na szybko z piersi kurczaka, ponieważ nie robiłam zdjęcia, nie trafił nigdy do moich przepisów:
Kurczak pachnący ziołami
pierś z kurczaka - 1 podwójna oliwa z oliwek - ok. 2 łyżek sos sojowy - ok. 1 łyżki oregano - szczypta majeranek - szczypta cząber - mniejsza szczypta z powodu wyrazistego aromatu sól pieprz ziołowy
Składniki marynaty wymieszać w niewielkim naczyniu żaroodpornym, zanurzyć w niej na kilka godzin piersi pokrojone na mniejsze kawałki. Ilość ziół jest bardzo orientacyjna - myślę, że każdy sypie, ile lubi. Piec pod przykryciem ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby wytworzył się aromatyczny sos. Podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką - preferowane różne rodzaje sałaty z sosami bez majonezu lub kapusty pekińskiej.
Moje dzieciaki uwielbiały piersi kurczaka z kukurydzą w śmietanie. Pierś kroimy w kostke obsmaźżamy na patelni potem do garnka z gotującą wodą ( mało wody) dajemy dusimy, przyprawiamy np. Jarzynką , curry idt ( co lubimy) ,solimy, pieprzymy dodajemy kukurydzę i na końcu podbijamy śmietaną. Proste, smaczne i szybkie.
Przepis fajny ale mój mąż nie lubi papryki. A dokładniej to jest chyba uprzedzenie. Bo jak czasem coś zrobię to zje i mu smakuje, a zanim zje to marudzi, że tam jest papryka.
hiihi to mniej podobnie jak moja mama, ktora nie znosi szpinaku.. po czym ja serwuje pierogi + szpinak z serem zajada sie, mielone ze szpinakiem, wcina.. nalesniki zielone itp itd, zjada i mowi ze pyszne, a rownoczesnie mowiac ze szpinaku nie znosi.. hmm :)))
Chcę jutro na obiad zrobić coś z piersi kurczaka. Chcę by było to danie łatwe i dość szybkie. Chodzi mi po głowie np zapiec i podać z sosem. Macie jakieś propozycje? Nie chodzi mi o żadne sałatki z kurczaka.
Proszę uprzejmie, to jeden z moich ulubionych przepisów na szybko z piersi kurczaka, ponieważ nie robiłam zdjęcia, nie trafił nigdy do moich przepisów:
Kurczak pachnący ziołami
pierś z kurczaka - 1 podwójna
oliwa z oliwek - ok. 2 łyżek
sos sojowy - ok. 1 łyżki
oregano - szczypta
majeranek - szczypta
cząber - mniejsza szczypta z powodu wyrazistego aromatu
sól
pieprz ziołowy
Składniki marynaty wymieszać w niewielkim naczyniu żaroodpornym, zanurzyć w niej na kilka godzin piersi pokrojone na mniejsze kawałki. Ilość ziół jest bardzo orientacyjna - myślę, że każdy sypie, ile lubi.
Piec pod przykryciem ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby wytworzył się aromatyczny sos.
Podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką - preferowane różne rodzaje sałaty z sosami bez majonezu lub kapusty pekińskiej.
Mięso wstawić do zimnego czy nagrzanego piekarnika?
Ja się nie bawię w tym przypadku w nagrzewanie i wstawiam do zimnego.
a moze to, robi sie prawie samo:)
http://wielkiezarcie.com/przepis33875.html
Zastanawiam sie czy gdybym dała zamiast pora cebulę czy tez bedzie dobre?
Nie mam pojecia, ale mysle , ze smak i zapach bedzie nie tak przyjemny:)
Chcesz z cebula, to ja najpierw podsmarz, sparz,,,,
Cebula ma chyba zbyt mocnysmak.Por jest o wiele delikatniejszy
Moje dzieciaki uwielbiały piersi kurczaka z kukurydzą w śmietanie. Pierś kroimy w kostke obsmaźżamy na patelni potem do garnka z gotującą wodą ( mało wody) dajemy dusimy, przyprawiamy np. Jarzynką , curry idt ( co lubimy) ,solimy, pieprzymy dodajemy kukurydzę i na końcu podbijamy śmietaną. Proste, smaczne i szybkie.
bardzo mi się to podoba. Tylko z czym to podajesz?
Ja tylko z ziemniakami, ale ryż też pasuje. Kwestia co kto preferuje.
Ja tez preferuję ziemniaki.
Zatem smacznego!
Zabielasz sama śmietaną? Bez mąki?
Jak obsmażam piersi kurczaka to daję trochę mąki, więc potem już nie trzeba.
Fajne jedzonko, ja też skorzystam.
hmm tutaj w oryginale saco prawda piersi indycze, ale robilam z kurczakowymi i tez sa niezle:) sa szybkie i latwe, ale w sosie nie zapiekane
http://wielkiezarcie.com/przepis60.html
pozdrawiam
aktywny link http://wielkiezarcie.com/przepis60.html
Przepis fajny ale mój mąż nie lubi papryki. A dokładniej to jest chyba uprzedzenie. Bo jak czasem coś zrobię to zje i mu smakuje, a zanim zje to marudzi, że tam jest papryka.
hiihi to mniej podobnie jak moja mama, ktora nie znosi szpinaku.. po czym ja serwuje pierogi + szpinak z serem zajada sie, mielone ze szpinakiem, wcina.. nalesniki zielone itp itd, zjada i mowi ze pyszne, a rownoczesnie mowiac ze szpinaku nie znosi.. hmm :)))