Forum

Gawędy o jedzeniu

Piersi kurczaka

  • Autor: as Data: 2009-03-10 19:05:43

    Chcę jutro na obiad zrobić coś z piersi kurczaka. Chcę by było to danie łatwe i dość szybkie. Chodzi mi po głowie np zapiec i podać z sosem. Macie jakieś propozycje? Nie chodzi mi o żadne sałatki z kurczaka.

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-10 19:29:30

    Proszę uprzejmie, to jeden z moich ulubionych przepisów na szybko z piersi kurczaka, ponieważ nie robiłam zdjęcia, nie trafił nigdy do moich przepisów:

    Kurczak pachnący ziołami

    pierś z kurczaka - 1 podwójna
    oliwa z oliwek - ok. 2 łyżek
    sos sojowy - ok. 1 łyżki
    oregano - szczypta
    majeranek - szczypta
    cząber - mniejsza szczypta z powodu wyrazistego aromatu
    sól
    pieprz ziołowy

    Składniki marynaty wymieszać w niewielkim naczyniu żaroodpornym, zanurzyć w niej na kilka godzin piersi pokrojone na mniejsze kawałki. Ilość ziół jest bardzo orientacyjna - myślę, że każdy sypie, ile lubi.
    Piec pod przykryciem ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby wytworzył się aromatyczny sos.
    Podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką - preferowane różne rodzaje sałaty z sosami bez majonezu lub kapusty pekińskiej.

  • Autor: as Data: 2009-03-11 11:57:57

    Mięso wstawić do zimnego czy nagrzanego piekarnika?

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-12 16:34:33

    Ja się nie bawię w tym przypadku w nagrzewanie i wstawiam do zimnego.

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-12 17:59:20

    a moze to, robi sie prawie samo:)
    http://wielkiezarcie.com/przepis33875.html

  • Autor: as Data: 2009-03-12 18:07:14

    Zastanawiam sie czy gdybym dała zamiast pora cebulę czy tez bedzie dobre?

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-12 22:35:14

    Nie mam pojecia, ale mysle , ze smak i zapach bedzie nie tak przyjemny:)
    Chcesz z cebula, to ja najpierw podsmarz, sparz,,,,

  • Autor: skopolendra Data: 2009-03-13 09:06:36

    Cebula ma chyba zbyt mocnysmak.Por jest o wiele delikatniejszy

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-13 10:25:55

    Moje dzieciaki uwielbiały piersi kurczaka z kukurydzą w śmietanie. Pierś kroimy w kostke obsmaźżamy na patelni potem do garnka z gotującą wodą ( mało wody) dajemy  dusimy, przyprawiamy np. Jarzynką , curry idt ( co lubimy) ,solimy, pieprzymy dodajemy kukurydzę i na końcu podbijamy śmietaną. Proste, smaczne i szybkie.

  • Autor: as Data: 2009-03-13 11:52:06

    bardzo mi się to podoba. Tylko z czym to podajesz?

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-13 16:59:00

    Ja tylko z ziemniakami, ale ryż też pasuje. Kwestia co kto preferuje.

  • Autor: as Data: 2009-03-13 19:24:38

    Ja tez preferuję ziemniaki.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-14 05:42:30

    Zatem smacznego!

  • Autor: as Data: 2009-03-14 10:18:26

    Zabielasz sama śmietaną? Bez mąki?

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-14 10:23:49

    Jak obsmażam piersi kurczaka to daję trochę mąki, więc potem już nie trzeba.

  • Autor: monami9 Data: 2009-03-18 12:25:58

    Fajne jedzonko, ja też skorzystam.

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-22 23:55:01

    hmm tutaj w oryginale saco prawda  piersi indycze, ale robilam z kurczakowymi i tez sa niezle:) sa szybkie i latwe, ale w sosie nie zapiekane

    http://wielkiezarcie.com/przepis60.html

    pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2009-03-23 11:34:55

    aktywny link http://wielkiezarcie.com/przepis60.html

  • Autor: as Data: 2009-03-23 11:36:21

    Przepis fajny ale mój mąż nie lubi papryki. A dokładniej to jest chyba uprzedzenie. Bo jak czasem coś zrobię to zje i mu smakuje, a zanim zje to marudzi, że tam jest papryka.

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-23 17:33:47

    hiihi to mniej podobnie jak moja mama, ktora nie znosi szpinaku.. po czym ja serwuje pierogi + szpinak z serem zajada sie, mielone ze szpinakiem, wcina.. nalesniki zielone  itp itd, zjada i mowi ze pyszne,  a rownoczesnie mowiac ze szpinaku nie znosi.. hmm :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu