Tineczko mam pytanie - co to za mąka? Dostałam ja razem z przepisem na chleb,który jest bardzo dobry. Jaką polską maką da sie ją zastąpic? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Kochana , to jest maka ze starego, na nowo odkrytego rodzaju "pszenicy" tak zwanej "durum". Wlasciwie to jest rodzaj trawy, rosnacej tylko na wybrzezach Baltyku. Bardzo wartosciowa , ma zdrowotne wartosci i ze wzgledu na trudnosc zbioru i nie wydatnosc na duza skale produkcji, zapomniana od dawna. Teraz "odkryta" na nowo i drozsza od pszenicy, ale wspaniala do wypiekow chleba, produkcji makaronow itd. Wlasciwoscia tego ziarna jest wolne GI, czyli: kiszki popracuja :) Jak potrzebujesz przepisy, daj znac. Pozdrawiam cieplutko tineczka
wystarczyło przetłumaczyć, że durum :) pszenica durum to po prostu pszenica twarda. zaden zapomniany sort. makaron jest robiony wylacznie z durum. polecam ksiażkę Kuchnia Leonarda da Vinci. A do czytania o samej pszenicy durum polecam po prostu to:
Pszenica twarda (Triticum durum) jest specyficznym gatunkiem, wydzielonym spośród innych uprawnych gatunków pszenic, ze względu na swoje unikalne cechy. Dobra jakościowo durum ma bardzo twarde, szkliste ziarno, bursztynowo-żółty endosperm (pszenica zwyczajna ma endosperm biały). Ze względu na swoje specyficzne cechy używana jest do produkcji makaronów, dlatego nazywana jest także pszenicą makaronową. Masa tysiąca ziarn musi być wysoka, aby straty podczas mielenia na semolinę (kaszka z pszenicy twardej) były jak najmniejsze. Podczas gotowania makaron wykonany z semoliny utrzymuje pożądaną, zwartą fakturę i naturalny bursztynowy kolor, który jest wyróżnikiem dobrego jakościowo makaronu. Makaron uzyskany z pszenicy zwyczajnej, o porównywalnej zawartości białka i szklistości, pochłania podczas gotowania więcej wody; jest miękki, lepki, a jego kolor jest jasnoszary i wymaga sztucznego
W Europie i Ameryce Północnej makaron typu spaghetti czy rurki produkowany jest wyłącznie z pszenicy twardej i takie produkty preferują konsumenci. W Afryce Północnej głównym produktem handlowym wykonanym z pszenicy twardej jest kuskus (drobna kasza).
Makarony, jako jedne z wielu produktów zbożowych, odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Od kilkunastu lat odnotowuje się systematyczny wzrost ich spożycia. Makaron jest stosowany jako dodatek do zup, sosów, a nawet zapiekanek, sałatek czy dań słodkich. Zwiększenie liczby konsumentów makaronów wynika z szerszego ich wykorzystywania do przyrządzania potraw oraz z chęci skrócenia czasu przygotowywania posiłków.
Tradycyjne rejony uprawy pszenicy twardej (Północna Afryka, Południowa Europa, Turcja, Syria, Północna Dakota w Stanach Zjednoczonych i Południowy Saskatchewan w Kanadzie) charakteryzują się suchym klimatem z gorącym dniem i chłodną nocą podczas sezonu wegetacyjnego.
Unia Europejska jest największym producentem pszenicy twardej na świecie (ok. 9 mln ton). Jej produkcja skoncentrowana jest we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji. Unia jest też największym konsumentem tej pszenicy, a także eksportuje ok. 1 mln ton tego ziarna rocznie.dobarwiania.
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedz.Pokazywałam tę mąkę w kilku młynach i niestety nikt nie umiał powiedziec z czego ta mąka jest.Makaron z tej mąki jest naprawedę pyszny,a chlebej jeszcze lepszy.Pozdrawiam i dziękuję.
Tineczko mam pytanie - co to za mąka? Dostałam ja razem z przepisem na chleb,który jest bardzo dobry.
Jaką polską maką da sie ją zastąpic? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Kochana , to jest maka ze starego, na nowo odkrytego rodzaju "pszenicy" tak zwanej "durum". Wlasciwie to jest rodzaj trawy, rosnacej tylko na wybrzezach Baltyku. Bardzo wartosciowa , ma zdrowotne wartosci i ze wzgledu na trudnosc zbioru i nie wydatnosc na duza skale produkcji, zapomniana od dawna. Teraz "odkryta" na nowo i drozsza od pszenicy, ale wspaniala do wypiekow chleba, produkcji makaronow itd. Wlasciwoscia tego ziarna jest wolne GI, czyli: kiszki popracuja :)
Jak potrzebujesz przepisy, daj znac.
Pozdrawiam cieplutko
tineczka
wystarczyło przetłumaczyć, że durum :)
pszenica durum to po prostu pszenica twarda.
zaden zapomniany sort. makaron jest robiony wylacznie z durum.
polecam ksiażkę Kuchnia Leonarda da Vinci.
A do czytania o samej pszenicy durum polecam po prostu to:
Pszenica twarda (Triticum durum) jest specyficznym gatunkiem, wydzielonym spośród innych uprawnych gatunków pszenic, ze względu na swoje unikalne cechy. Dobra jakościowo durum ma bardzo twarde, szkliste ziarno, bursztynowo-żółty endosperm (pszenica zwyczajna ma endosperm biały). Ze względu na swoje specyficzne cechy używana jest do produkcji makaronów, dlatego nazywana jest także pszenicą makaronową. Masa tysiąca ziarn musi być wysoka, aby straty podczas mielenia na semolinę (kaszka z pszenicy twardej) były jak najmniejsze. Podczas gotowania makaron wykonany z semoliny utrzymuje pożądaną, zwartą fakturę i naturalny bursztynowy kolor, który jest wyróżnikiem dobrego jakościowo makaronu. Makaron uzyskany z pszenicy zwyczajnej, o porównywalnej zawartości białka i szklistości, pochłania podczas gotowania więcej wody; jest miękki, lepki, a jego kolor jest jasnoszary i wymaga sztucznegoW Europie i Ameryce Północnej makaron typu spaghetti czy rurki produkowany jest wyłącznie z pszenicy twardej i takie produkty preferują konsumenci. W Afryce Północnej głównym produktem handlowym wykonanym z pszenicy twardej jest kuskus (drobna kasza).
Makarony, jako jedne z wielu produktów zbożowych, odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Od kilkunastu lat odnotowuje się systematyczny wzrost ich spożycia. Makaron jest stosowany jako dodatek do zup, sosów, a nawet zapiekanek, sałatek czy dań słodkich. Zwiększenie liczby konsumentów makaronów wynika z szerszego ich wykorzystywania do przyrządzania potraw oraz z chęci skrócenia czasu przygotowywania posiłków.
Tradycyjne rejony uprawy pszenicy twardej (Północna Afryka, Południowa Europa, Turcja, Syria, Północna Dakota w Stanach Zjednoczonych i Południowy Saskatchewan w Kanadzie) charakteryzują się suchym klimatem z gorącym dniem i chłodną nocą podczas sezonu wegetacyjnego.
Unia Europejska jest największym producentem pszenicy twardej na świecie (ok. 9 mln ton). Jej produkcja skoncentrowana jest we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji. Unia jest też największym konsumentem tej pszenicy, a także eksportuje ok. 1 mln ton tego ziarna rocznie.dobarwiania.a tutaj strona
uchylam kapelusz masz racje:)
z tym wyjatkiem, ze wszystkie makarony nie sa robione tylko z maki durum:)
tak , jak napisalam nizej pochrzanilo mi sie w glowie z orchiszem:)
ten co nie bladzi, ten nie znajdzie celu, hehe
dziekuje za pomoc!!!
myślę, że tineczce pomyliło sie z przenicą orkisz :)
naprawde masz racje! bije sie w piersi, cos mi sie popieprzylo, bo tylko takie ziarna ostatnio uzywam:)
Tincia !!........i za to bicie w piersi juz jeszcze wiecej ciebie lubie ... Pozdrawaim !!!
Megi, teraz rozumiem dlaczego piersi mnie dzisiaj rano bolaly:)))))
Pozdrawiam kochana i sle buziaki!
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedz.Pokazywałam tę mąkę w kilku młynach i niestety nikt nie umiał powiedziec z czego ta mąka jest.Makaron z tej mąki jest naprawedę pyszny,a chlebej jeszcze lepszy.Pozdrawiam i dziękuję.