Forum

Kuchenne porady

dlaczego moje ciasta sa suche?

  • Autor: anager Data: 2009-03-14 15:46:09

    Witajcie,

    Gotuje i pieke od niedawna... zaczyna mi to powoli wychodzic, ale mam pytanie co do ciast. Wiekszosc moich ciast wychodzi bardzo sucha. Nawet kiedy dostaje przepis od kolezanki ktorej ciasto bylo bardzo puszyste i 'mokre', w moim wykonaniu i tak jest suche. Jezeli chodzi o sprzet to mam gazowy, raczej nieszczelny piekarnik... Moze to miec jakis wplyw? czy popelniam jakies bledy?

    Z gory dziekuje za odpowiedz

    Ania

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-14 16:39:48

    Hmmm przyczyna moze byc za dlugie pieczenie/niedokladne wyrobienie/zla proporcja ciasta plyny a skladniki suche

  • Autor: Kristin*** Data: 2009-03-14 16:48:40

    Też kiedyś używałam piekarnika gazowego i miałam ten sam problem.Ciasta wychodziły beznadziejnie suche.Teraz piekę w piekarniku na prąd i ciasta są super.Pozdrawiam

  • Autor: koma305 Data: 2009-03-14 17:14:36

    A ja przestawiłam się z piekarnika gazowego na elektryczny i nie odczułam żadnej różnicy w smaku ciast.Myślę,że przyczyną jest zbyt długie pieczenie w niskiej temperaturze.Wiem po sobie,że najlepiej piec w 180*C i sprawdzać ciasto patyczkiem.

  • Autor: rynia2 Data: 2009-03-14 18:31:52

    Ja mam piekarnik gazowy,i zawsze ciasta mi wychodzą super,piekę zawsze w 180stopniach.teraz mąż zakłada mi kuchenkę elektryczną i się trochę boję jak mi będzie piekła.

  • Autor: anneau Data: 2009-03-14 19:23:37

    Ponieważ mamy taki stary dom, u nas piecze się ciasta czasem w piecu kaflowym- to samo. Są suche! Kruche- twarde i trzeszczące, a biszkopty- suche z wyciekającym cukrem. Myślę, że to chodzi o co innego niż miejsce pieczenia. Bo moja babcia piekła w tym samym piecu - jej ciasta były mistrzostwem! Kruche - kruche, biszkoptowe miękkie, puszyste i wilgotne. Nam nawet babka ziemniaczana wysycha :(
      Piekliśmy też w kuchence gazowej- tu z kolei nierówno- jeden bok przypalony, drugi surowy. Piecyk taki na prąd- w miarę się sprawdził. Natomiast prodziż - chyba najlepsze wyjście. Ale z kolei nawet ciasto kruche "kisi się" w nim ponad 50 minut!! I bywa, że również jest twarde. Nie wiem, w czym rzecz :(

  • Autor: Lucynka Data: 2009-03-15 06:48:21

    Ja myślę, że może pieczesz za długo. I może w zbyt wysokiej temperaturze.

  • Autor: babsy Data: 2009-03-15 08:44:02

    Widziałam w jakimś programie kulinarnym, jak facet piekł bułki. Żeby nie wyszły suche, wstawił do piekarnika naczynie wodoodporne wypełnione wodą (na wysokość mniej więcej 1 centymetra). Może to jest jakiś sposób?

  • Autor: anneau Data: 2009-03-15 12:04:11

    ...zbliża się wielkanocne pieczenie, a mnie aż żal ściska, kiedy patrzę na Wasze cuda!
    Spróbuję z tym naczyniem...Jeszcze tak sobie myślę, że może to wina cukru? Tzn.- przeważnie używam kryształu...czy lepszy byłby puder?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-15 12:36:53

    nie ja tez uzywam krysztalu i nic sie nie dzieje. Ostroznie z tym naczyniem wyprobowalam ciasto lubi nie dopiekac sie od spodu. Pieklam chleb i bolki. Lepiej (ale nie kazdy piekarnik toleruje) chlusnac gotujaca woda na dno i natychmiast zamknac. powtarzac w pierwszych 10ciu minutach ze dwa razy. To zalecenie przy pieczeniu chleba badz ciast drozdzowych

  • Autor: anager Data: 2009-03-15 15:40:06

    Dziekuje za odpowiedzi... Mysle, ze jednym z powodow moze byc zbyt dlugie piecznie. Wiem, ze kilka razy nie dopiekl mi sie spod, wiec poradzono mi zebym piekla troszke dluzej, w zmniejszonej temp. Poza tym wynajmuje ten dom, i nie potrafie nawet dokladnie ustawic tej temp wiec wiekszosc robie na oko.
    Za jakis miesiac bede miala piekarnik na prad, wiec postaram sie piec wedlug przepisowej temperatury i czasu :) mam nadzieje ze wyjdzie lepiej

    Pozdrawiam wszystkich
    Ania

Przejdź do pełnej wersji serwisu