Forum

Kuchenne porady

Oliwa

• Autor: agik Data: 2009-03-15 20:33:16

Wiem, ze taki temat juz był, ale nie umiem go znaleźć...
    Otóż odrzuca mnie smak oliwy. Kupiłam przed świętami- paskudny "tranowy" smak oliwy zepsuł smak śledzi, czuć go nawet  marynacie do miesa z czosnkiem i chili!!!
    Ostatnio zepsuła mi smak marynowanego sera...
    I chociaz mnie szlag trafiał, bo nienawidzę wyrzucac jedzenia- wyrzuciłam...

Oliwa była exstra vergin, w ciemnej butelce ( butelke sobie zostawiłam- bo ładna ), trzymałam ją w szafce pod zlewem.

Czy możecie mi poradzić, jaką oliwę mam kupić? Nie jest taka tania, a ja już nie chcę eksperymentować.
    Chcę jeszcze jednej próby- jesli oliwa bedzie miała tak odrażający smak- juz nigdy nie kupię. Nie wyobrażam sobie, zeby w takiej oliwie zamaczać chleb i tak jeść... brrr...

Pytam dlatego, zę uzywacie oliwy i chwalicie smak...
    Przy okazji - widziałam na butelkach w sklepie pisze na niektórych- strong, na innych medium- o co chodzi?

• Autor: malka200 Data: 2009-03-15 20:37:14

jeśli faktycznie nie smakuje Ci oliwa, daj sobie spokój- moim zdaniem szkoda kasy. Żeby  nie wiem jaka była cud-miód ma specyficzny smak i już. A może olej lniany? Lub jakiś  inny np orzechowy? Teraz sporo tego na rynku, może coś Ci podejdzie.

• Autor: arabis Data: 2009-04-02 20:01:43

Wiem o czym mówisz bo mój mąż chciał mi dobrze zrobić i kupił oliwę z pierwszego tłoczenia firmy Salvadore. Niestety czułam ja wszędzie i mnie odrzucało. Tej samej firmy ale z wytłoczyn okazała sie bardzo smaczna.

• Autor: koma305 Data: 2009-03-15 20:59:15

Agik oliwa ma specyficzny smak i albo się ją lubi albo nie.W Gdańsku mamy sklep, w którym można dostać świeżutkie greckie produkty - w tym oliwę.Są jej dwa rodzaje rafinowana lub nie. Nierafinowana ma dopiero rewelecajny smak - samo słońce i świeżość.Ale tak jak piszę to trzeba lubić.
    A do oliw strong,medium to pierwsze słyszę.Muszę zwrócić uwagę na etykietki.Wiem,że są oliwy aromatyzowane czosnkiem,papryką,ziołami,ale strong,medium - też nie wiem o co chodzi.

• Autor: anna702 Data: 2009-03-15 21:16:32

Do smaku oliwy musisz sie przyzwyczaic, bo w przeciwienstwie do oleju np. slonecznikowego, ma ona dosc ostry typowo oliwkowy smak, ktory z reszta uzalezniony jest od tego skad pochodza oliwki. Byc moze, ze Twoja byla po prostu stara, oliwa ma 1.5 roku waznosci potem jelczeje.
    Sprobuj poszukac na polkach sklepowych tej oryginalnej, ktora nie jest rozlewana w Polsce, bo inaczej na pewno bedzie oszukana.
    Musi byc extra vergine co znaczy z pierwszego tloczenia na zimno. Nie kupuj nigdy rafinowanej, to juz nie jest extra vergine wtety, tylko zwykly olej z odpadow i nie ma takich walorow jak oliwa.
    Polecam wloskie marki takie jak Monini; Carapelli, Bertolli to te bardziej znane. Te firmy produkuja tez oliwe tzw. delikatna, sprobuj poszukac takiej, jesli ostry smak Ci przeszkadza. Pozdrawiam

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-04-01 00:56:35

W mojej kuchni uzywam rowniez oliwy z oliwek.U mnie do wyboru tych produktow jest dosc duzo,najczesciej wlasnie kupuje z firmy Bertolli o ,ktorej wspomniala Anna,ale ta z zielona nakretka http://www.bertolli.de/produkte/produkte_detail.asp?produkt=1 ale sa jeszcze inne z nakretka niebieska,pomaranczowa i czerwona.Ta z nakretka niebieska tez zdarzylo mi sie juz kupic,smak lagodniejszy i delikatniejszy niz ta z zielona nakretka.Ta z pomaranczowa to chyba olej z oliwek jak sie nie myle.Anno czy mialas stycznosc moze z oliwa Bertolii w takiej butelce ,bo ostatnio widzialam ,ale nie bylam przekonana do zakupu---> http://www.bertolli.de/produkte/produkte_detail.asp?produkt=5

Zdarza mi sie tez kupowac z firmy Bertolli sosy w sloikach ,pyszny jest sos z serem Pecorino,pomidorami i czosnkiem jak rowniez sos Pesto maja pyszny.
    Chcialam dodac ze tez kiedys kupilam z od pana z firmy Bofrost oliwe z oliwe byla super,ale cena okolo 20€.Kiedys dostakam butelke oliwy z oliwek z Hiszpanii,mam znajoma ,ktorej partner jest Hiszpanem i dwa razy do roku sa w Hiszpanii,rodzice owego Hiszpana maja znajomych ,ktorzy robia wlasnie oliwe,byla pyszna ,taka inna niz te sklepowe.

Agik tutaj w tym artykule jest napisane o oliwie strong pisze ze jest najbardziej wyrazista w smaku i aromacie http://www.fit.pl/eksperci/oliwa_z_oliwek,93,18,9,1171,1377,1378,2471,0.html

• Autor: anna702 Data: 2009-04-01 22:06:53

Alekasandro, nie zwrocilam nigdy uwagi na kolor zakretki...we Wloszech jest po prostu napisane "delikato" i to tylko kilka firm to robi, gdyz kazdy mniej wiecej orientuje sie jaka oliwa jaki ma smak.
    Olej bezposrednio z tloczenia, to tak jak piszesz zupelnie co innego...smak swiezosc...w sklepie tego sie nie znajdzie.
    Taka oliw dostaje w postaci prezentu pod choinke, i z niego najbardziej sie ciesze :)
    Jesli jest napisane "olej z oliwek" a nie ma slowa extravergine to nie kupuj. Nie jest tloczona na zimno, wiec nie posiada takich walorow jak extra. Pozdrawiam :)

• Autor: as Data: 2009-03-15 21:18:54

Ja też nie lubię oliwy więc używam olej rzepakowy ale zdrowszy jest słonecznikowy.

• Autor: anna702 Data: 2009-03-15 23:21:05

slonecznikowy ma duzo omega 3 i 6, ale absolutnie nie wolno na nim smazyc, poza tym jak wiekszoscolejow z nasion, jest rafinowany przy jego obrobce, wiec co za tym idzie niezbyt zdrowy

• Autor: as Data: 2009-03-16 12:42:26

Zdrowy miałam na myśli że zawiera omega 3 który obniża poziom cholesterolu.  Nie znam się na którym oleju można smarzyć więc przed kupnem zawsze czytam ulotkę do czego jest przeznaczony.

• Autor: as Data: 2009-03-16 12:45:34

Kiedyś do sałatek kupowałam oliwę z oliwek i była nawet dobra. Kiedyś rodzice pojechali na wycieczkę do Grecji i przywieźli oliwę z oliwek. Jej zapach był tak okropny, że od tego czasu już żadnej nie używam. 

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-15 21:39:35

Ja też nie lubię oliwy i mimo prób nie znalazłam odpowiedniej dla siebie.Używam olej arachidowy.

• Autor: tineczka Data: 2009-03-15 21:49:35

Agik, tu sobie poczytaj:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=181448&post=181466

strong-ostry, intensywny, pieprzny smak, wyrazny na jezyku (piecze prawie)
    medium- smak bardziej neutralny, troche slodkawy, laszcze jezyk delikatnie

• Autor: agik Data: 2009-03-16 00:34:44

Dziękuję za odpowiedzi.
    Spróbuje tych marek, o których pisze Anna...

Co do innych olei- tez się przymierzam- szczególnie do lnianego- tylko o ile wczesniej wydawało mi się, ze go widze wszedzie- tak teraz nie moge nigdzie kupić... Wybieram sie do moejgo ulubionego sklepu z ekologiczną żywnością po parę pierdółek- tam na pewno będzie.

Zraziłam się już do oleju z pestek winogron- nie tak bardzo jak do oliwy ( a przynajmniej tej ostatniej)

Dziekuję za odpowiedzi

• Autor: drakas Data: 2009-03-16 00:46:29

Agiku, ja używam oliwy od roku...i już zdążyłam się przyzwyczaić:) Przyznaję,że nie kupuję tej najdroższej, ani droższej, tylko taką z tesco, chociaż zawsze kupuję z oliwek a nie z wytłoczyn ani innych zamienników. I smakuje:)
    Może na razie dawaj czasem oliwę czasem olej i się przestawisz.
    Pozdrawiam

• Autor: agik Data: 2009-03-16 01:15:24

Ale ja uzywam oliwy- tylko ta ostania była jakoś wybitnie nieudana ( smakowo)...
    Tzn ciągle nie trafiłam na taki smak który by mnie zachęcał do jedzenia np chleba maczanego w oliwie... brr. aż mnie wstrząchnęło...
    Po prostu ie chcę już więcej wyrzucac nieudanych zakupów- stąd to pytanie

A tak przy okazji ;) - oliwki uwielbiam- wszelkie, a oliwe robi się z oliwek? tak?
    Stąd myśl, ze może akurat ta była nieudana, a inne sa ok :D
    Ale nie wiem, czy moje wnioskowanie idzie słuszną droga ;)

Pozdrawiam

P.S. Z  Ciebie też taki nocny Drakas, co? ;)

• Autor: drakas Data: 2009-03-16 01:31:30

O tak:) Ale jestem w ciąży, więc można to usprawiedliwić:))
    Chociaż mało razy w dorosłym życiu położyłam się spać przed pierwszą, chyba, że byłam chora. Jakoś w nocy mam więcej energii, pomysłów i ochoty na wszystko. Nocne gotowanie też mi lepiej wychodzi:)
      Dobrą oliwę tylko z oliwek!!
    A propos maczanego chleba - nabrałam ochoty na chleb maczany w ciekłym tłuszczu po pieczeniu gęsi, mniam. A może kaczki???

Pozdrawiam cieplutko

• Autor: anna702 Data: 2009-03-30 22:55:13

:) tak Agik, oliwe robi sie z oliwek, i jest to produkt, w ktorym jest najwiecej oszustw...oliwa extravergine to powinna byc oliwa z pierwszego tloczenia oliwek..caly proces odbywa sie na zimno i nie powinno byc zadnych domieszek. Jesli na butelce nie ma napisu extravergine a tylko olej z oliwek, lub oliwa to moze byc to produkt nie tloczony na zimno, czyli przy uzyciu szkodliwych srodkow organicznych typu benzyna. Wiekszosc ludzi, ktorzy maja swoje drzewa oliwkowe zbiera oliwki recznie ( bo wtedy sa one nieuszkodzone) co wplywa na wysoka jakosc oleju, bezposrednio je dostarcza tego samego dnia (zeby sie nie zaparzyly w skrzyniach) do mlyna, gdzie oliwki sa myte i gniecione przez maszyne, i po 5 minutach wyplywa z niej zlocisty swiezutki olej. Oplaca sie czekac na mieliture i odebrac od razu wlasny produkt, zeby nie zostal podmieniony lub wymieszany. Dlatego dobry olej jest bardzo drogi, gdyz wymaga sily roboczej, oliwki recznie zerwane i mielone od razu daja wysokiej jakisci oliwe. Taki olej kosztuje ok. 15 euro za litr. Czasami przyjaciele mi daja w prezencie i jest ogromna roznica miedzy tym kupionym w sklepie. Inaczej smakuje olej sycylijski, inaczej z pugli czy toscanii. Pozdrawiam i zycze udanych poszukiwan :)

• Autor: mysha2006 Data: 2009-03-16 16:58:26

Olej lniany na pewno dostaniesz w Tesco.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-16 07:27:20

dla mnie każda oliwa z butelki smakuje zjełczałym tłuszem - nie mogę jej zaakceptować, choć próbowałam. Wybrałam olej z pestek winogron.

Podobnie jest z oliwkami - ale te nauczyłam się jeść w niektórych powiązaniach.

• Autor: teresa55 Data: 2009-03-16 07:52:43

Ja też stosuje olej z pestek winogrom. Jest zupełnie bezwonny.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-16 08:58:16

dokładnie - bo jak lubię zdecydowane smaki, to gorzej z intensywnymi zapachami

• Autor: agik Data: 2009-03-16 13:04:34

No właśnie ja się tez nauczyłam. Pamiętam, jak kiedyś nudziłam mamie, zeby mi kupiła, bo chciałąbym wiedzieć, jak to smakuje- mama mówiła- nie będzie ci smakować. ale kupiła i rzeczywiście- nie smakowało mi, a potem skosztowałam znów- i nie wydało mi się juz takie złe. A potem już smakowały mi coraz bardziej. Moja siostra spróbowała- i tez jej za pierwszym razem nie smakowało, za drugim juz lepiej, a teraz oliwki stoją u niej, jak przegryzka - zamiast ciastek. Moja kuzynka miała pierwszy odruch- fuj, ale za drugim razem już poszło. Mój luby - to samo: "jak to można jeść", a w tamta sobotę nabył sobie wielgachny słoj małych oliwek bez pestek i bez nadzienia i siedział przed tefałką i nadziewał oliwki różnymi rodzajami sera, orzechami ( nawiasem- pycha), marynowanym czosnkiem ( niedobre), bardzo pikantnymi papryczkami- i to wszystko wrzucił do jednego słoja.  tak sobie jadł te oliwki...

To może z oliwą jest podobnie?

• Autor: ekkore Data: 2009-03-16 14:25:55

U mnie panowie lubią - prywatny zjada jak ciasteczka, w każdej postaci i w każdej ilości, młody - gdy są pokrojone, ale może być dużo. Ja tylko pokrojone na trzy  - większy kawałek nie przejdzie i do konkretnych dań. Jeżeli oliwka mi nie pasuje - musze ją wyciągnąć, bo nie przejdzie. Zmarnować sie nie zmarnuje - bo chętni czekają...Nie zapomnę jak w zeszłym roku koleżanka z Grecji przywiozła oliwki z własnego sadu - duże, czarne. I niestety mocno aromatyczne. Przerosło moje możliwości konsumowania.

A zapach oliwy przeszkadza mi głównie z butelki - potem już go nie czuję.

• Autor: ośka Data: 2009-03-16 14:33:28

Agik może spróbuj sama zrobić własną oliwkową kompozycję do sałatek i nie tylko. Długo nie mogłam sie przemóc do oliwy, aż kiedyś u babci zostałam poczęstowana sałatą polaną tylko oliwą z oliwek (odrobinę :)). Smakowała zupełnie inaczej. Babcia pokazała mi swoja własna kompozycję. Potem sama spróbowałam. Oczywiście w małej ilości bo nie wiedziałam czy mi popasuje. Kupiłam oliwę z oliwek (Monini albo Goya), włożyłam tam pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku, 3 ziarna piperzu, kilka liści bazyli. No dowolność dodatków ograniczają tylko Twoje kubki smakowe :) Zaczęłam dodawać po trochu do różnych sałat (bo ja uwielbiam sałaty-dowolne rodzaje) i tak mi posmakowała.
    Natomiast moj połówek uwielbia oliwki i twierdzi, że najpyszniejsze jakie do tej pory jadł to te tunezyjskie, takie małe to to i w dodatku z pestką :) trochę tych oliwek w swoim życiu zjadł:)
    Taką porcją chleba czy bułki maczanej w oliwie z oliwek zostałam poczęstowana w kilku restauracjach w Tunezji. W oczekiwaniu na posiłek podają koszyk z pieczywem, oliwę z oliwek i te ich diablo pikantną pastę (zapomniałam jak sie nazywa :( ). Muszę powiedzieć, że mi bardzo smakuje takie maczane pieczywko.

Swoją drogą mam też wypróbowany olej ryżowy - zupełnie fajny olej :)

• Autor: mysha2006 Data: 2009-03-16 16:59:32

Ja też tak robię. Przelewam część oliwy do słoiczka i dodaję zioła, czosnek, pieprz ziarnisty i papryczkę chili. Taka oliwa jest o niebo lepsza niż zwykła.

• Autor: marinik Data: 2009-03-17 08:38:42

Moje doswiadczenia sa dosc ograniczone, ale bazujac na wiedzy smakoszy oliwowych nie kupuje tanich - litr MUSI kosztowac kolo 30 PLN, zeby mozna mowic o dobrej oliwie. Warto miec jakis wyprobowany gatunek, bo eksperymentowanie przy tych cenach jest mocno srednim rozwiazaniem.
    Slyszalem o rewelacyjnych i bardzo drogich oliowach francuskich (SIC!) ale nie mialem okazji kosztowac.
    Do maczanek stosuje te, ktora w sezonie zalalem suszone pomidory  - MNIAM.

• Autor: agik Data: 2009-05-05 22:23:40

Dziękuję za wszystkie wpisy :)
    Chyba znalazłam oliwę, która nam smakuje- ba, smakuje bardzo :)
    Nazywa się Fillipe Berio Gusto frutate ( mam nadzieję, zę nic nie przekręciałam)

No to już smielej będę próbować teraz- lubie oliwę, po prostu wczesniej nie wiedziałam, co kupić

Przejdź do pełnej wersji serwisu