Forum

Rozmowy wolne i frywolne

renta po mastektomii

• Autor: aleczka Data: 2009-03-16 18:48:06

Witajcie,moja znajoma jest ponad 10 lat po mastektomii lewej piersi.Do niedawna była na rencie,teraz komisja ją odrzuciła,chociaż w orzeczeniach lekarskich nic się nie zmieniło.Mało tego w kodzie niepełnosprawności ma wpisane 09-M choroby układu moczowo-płciowego.Co ma niedowład ręki i mastektomia do tego układu???Czy mimo ,że termin odwołania sie od decyzji minął czy można np.zaskarżyć komisję o bład w diagnozie-kodzie??
    Proszę Was o pomoc,z góry dzięki!

• Autor: meg30 Data: 2009-03-17 09:42:58

Podstawową chorobą jest nowotwór piersi, a to jest choroba ukladu rozrodczego. Niedowład, czy obrzek to następstwa amputacji.
    Co do renty, zalezy co znajoma robiła wcześniej, gdzie pracowała, jaki ma zawód. Po mastektomii sa moja Mama i dwie znajome. wszystkie pracują nie były na rencie. Pracują jako nauczycielka, lekarka, pielęgniarka( ale w poradni, nie na oddziale gdzie trzeba dzwigać itp)
    Nie wiem czy po upływie terminu można coś zmienić. Pytaj w zusie albo w sądzie pracy. Trzeba próbować, może się uda.
    Z zusem można wygrać, mnie się kiedys udaLo.

• Autor: aleczka Data: 2009-03-17 11:26:14

dzięki.pojechała dzis złozyc jakies pismo...ciekawe co z tego wyniknie...

• Autor: arabis Data: 2009-03-17 18:14:11

Mojej mamie najpierw przyznali rente a po kilku latach odebrali bo sie przepisy zmieniły i okazło się, ze jednak jest zdolna do pracy. Śmiac mi się chce bo mama była architektem i to praworęcznym a amputacje piersi i węzłów miałą właśnie po praej stronie. Zus nie jest sprawiedliwy i nie liczyłabym na wyrozumiałość.

• Autor: meg30 Data: 2009-03-18 13:44:45

To prawda, ze sprawa nie jest prosta, ale nie można odpuszczać. Mnie się udalo kilka lat temu wygrać z zusem, sprawa dotyczyła właśnie odebrania renty znajomemu. Dzięki mojej pomocy odzyskal ja, ale sprawa trwała rok i skończyła sie sądem pracy. Potem zus wszystko nadpłacił.
    Żeby wygrać trzeba walczyć.
    Twoja znajoma wygrała z rakiem to i z zusem powinno sie udać.
    Trzymam kciuki:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu