Forum

Kuchenne porady

Formy z zamknięciem

• Autor: ekkore Data: 2009-03-16 21:51:24

Kupiłam sobie dzisiaj formy z zamnięciem jak tortownica - keksówkę i dużą blachę podłużną.
    Na opakowaniu napisane jest, aby nie kroić nożem. I zastanawiam sie - w jaki sposób w takim razie wydobywać ciasto. No wiem, że najprościej byłoby całe wyjąć. Ale ono tak ładnie będzie wyglądać w tej blaszce po zdjęciu obręczy - jak gdyby wyłożone na talerz, szerszy od blachy.
    Może wykładanie papierem ocali blachę?

Może macie swoje sposoby?

• Autor: skopolendra Data: 2009-03-17 05:58:44

Ja zawsze daje papier ale do keksowki trudno go wlozyc.Mysle ze jezeli jest to forma powlekana (czarna) to nic nie bedzie do njej przywieralo, jezeli o nia zadbasz.Zwykle srebrne blaszki lepiej jest wylozyc papierem.Pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2009-03-17 07:13:36

Ja każdą blachę wykłądam papierem - także keksówkę. Tutaj myślałam, aby tylko dno wyłozyć papirem, zostawić go wystający poza obręb blaszki, zamknąć obręcz i ewentualny nadmiar obciąć z drugiej strony.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-17 11:16:16

Ja tak robie na tortownicach bo raz, ze lepiej uszczelnia a dwa, ze sie juz nie bawie w mierzenie i wycinanie kolek. wiesz ja bym zastosowala szpatolki drewniane badz sylikonowe do luzowania bokow. nawet takie do skrobania ciasta lub jak patyczki do lodow tw plaskie

• Autor: crisen Data: 2009-03-17 09:09:49

Witaj. Ja wszystkie blachy wykładam papierem lub czasami smaruję i posypuję bułką tartą ,ale to już bardzo rzadko.
    Natomiast nigdy po upieczeniu nie trzymam placków w blaszkach ,ale wykładam na deseczki.Pewnie formy które kupiłaś są teflonowe i dlatego nie wolno kroić w nich nożem ,aby nie zniszczyć powłoki.

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-17 09:43:32

Nie kupiłaś ich w Lidlu?Ja kiedyś kupiłam taką kwadratową  w Tesco i powiem Ci,że z pieczenia jestem zadowolona,ale mimo wykladania papierem dałam radę zrobić nacięcia.Za mocno przyłożyłam nóż i przebiłam papier.Ale tak jak napisałam,jestem zadowolona,bo łatwo wyciąga się ciasta.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-17 09:50:20

Dokładnie te z Lidla

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-17 10:15:52

Będziesz zadowolona.Ja wczoraj długo wahalam się,ale mam dobre jeszcze te zwykłe i z żalem odlożyłam.W tej mojej kwadratowej piekę często,właśnie przez łatwość wyciągania i ukrojenia pierwszego kawałka z blaszki.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-17 10:25:16

A powiedz mi czy jeżeli zdarzy mi się ukroić blachę to zniszczenia postępują (rdza, brzydki wygląd)? Już mam dosyć zwykłych blaszek, z którymi obchodzę się jak z jajkiem, a one i tak wyglądają coraz gorzej. Przecież co dwa pieczenie nei będę kupować nowych blach.
    Wczoraj też kupiłam podłużne blachy bez otwieranego brzegu. Maja zaokrąglone brzegi. W domu od razu wyłożyłam papierem. Mam wrażenie, że przez te zaokrąglenia papier sie lepiej dopasowuje.

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-17 11:17:09

Tej kwadratowej używam rok i są tylko nacięcia.Nie rdzewieje,nic sie nie łuszczy.Widac tylko,że została potraktowana nożem,ale bez znaczenia do dalszego pieczenia.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-17 11:20:29

Dzięki za informacje

• Autor: gitan Data: 2009-03-17 12:58:32

Ekkore - nie wiem czy Twoja blaszka jest z tego gatunku co moja,ale raz sobie za mocno okroiłam sernik i mimoże zawsze podkładam papier do pieczenia to z naciętej kreseczki zrobiło sie towięc lepiej uwazac z krojeniem na blaszce.
    Szkoda mi tej blaszki,bo miała brzegi wysokie i dobra była na sernik,a i kosztowało "troszke".

Przejdź do pełnej wersji serwisu